Wordpress eklenti performansı

Okuyucularımız bize hangi WordPress eklentilerini kullanmaları gerektiğini, sitelerine kaç WordPress eklentisi yüklemenin fazla olduğunu, hızlı site performansı adına en fazla kaç eklenti kullanabileceklerini sıklıkla sorarak, WordPress eklentileri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorlar.

WordPress eklentilerinin web sitesi hızını, performansını, güvenliğini nasıl etkileyebilecekleri hakkında birçok yanlış anlama olduğundan, konuyu teknik olmayan kullanıcılarımız için ayrıntılı olarak açıklamak istiyoruz.

Bu yazıda, sitenize kaç WordPress eklentisi yüklemenizin normal olduğunu detaylıca açıklayacağız. Eklentilerin web sitenizi nasıl etkileyebileceği hakkında da yorumlarda bulunacağız. Amacımız, WordPress eklentilerinin mükemmel kombinasyonu ile web sitenizi nasıl çalıştıracağınızı öğrenmenize yardımcı olmak.

Web sitenize kaç WordPress eklentisi yükleyebilirsiniz?

WordPress Eklentileri Nedir? Nasıl Çalışırlar?

Konunun derinliklerine inmeden önce, WordPress eklentilerindeni ve nasıl çalıştıklarından biraz bahsedelim.

WordPress eklentileri web siteniz için uygulamalar gibidir. Çevrimiçi mağaza oluşturma, iletişim formları ekleme gibi özellikler ile birlikte, web sitesinize çeşitli işlevler eklemenize yardımcı olurlar.

WordPress’in kendisi gibi, eklentiler de PHP programlama dilinde yazılmıştır. PHP kodu web sitenizin barındırma sunucusunda çalıştırarak, kaynaklarını kullanır.

Bu nedenle, kaynakları yönetmek, web sitenizi verimli şekilde çalıştırmak adına kolay araçlar sağlayan sağlam WordPress hosting şirketi seçmelisiniz. Biz WordPress E-Ticaret Sitesi Kurma – Basit Anlatım Detaylı Rehber yazımızda da bahsettiğimiz gibi; performans, panel sadeliği, kullanım kolaylığı ve tamamen Türkçe kullanım sağlayabilmesi sebebiyle WNokta’yı önermekteyiz.

Yeni Yazı — Daha fazla bilgi edinmek adına WordPress eklentilerinin nasıl çalıştığıyla ilgili ayrıntılı kılavuzumuza bakın. Daha da derinlere inmek istiyorsanız, WordPress’in aslında perde arkasında nasıl çalıştığına göz atın (Infographic).—Yeni Yazı

WordPress 1.2’den beri (WordPress eklentileri desteği eklendiğinde), eklentiler kullanıcılar için nimet olmuştur. Eklentisiz WordPress, oyuncakları olmayan oyuncak mağazası gibi sıkıcı, boştur.

WordPress Web Siteleri için Eklentiler Neden Gereklidir?

Eklentiler WordPress’i dünyanın en popüler website oluşturucusu yapmaktadır.

Toplam WordPress eklenti sayısı yıllar içinde artmıştır. Makalemizi yazarken, resmi eklentiler dizininde 54 binden fazla ücretsiz WordPress eklentisi bulunmaktadır.

Ücretsiz eklentilerin yanı sıra, üçüncü taraf şirketler ve geliştiriciler tarafından satılan binlerce premium ücretli WordPress eklentileri de vardır.

Eklentiler SEO’yu geliştirmenize, güvenliği artırmanıza, kullanıcıları yönetmenize hatta çok daha fazlası yapmanıza yardımcı olurlar. Web sitenizde WordPress eklentileri kullanmadan işinizi büyütmek oldukça zordur.

WordPress Eklentilerinin İtibarı

Eklentilerin amacı, WordPress’i hayal edebileceğiniz hemen hemen her şeyi yapacak şekilde genişletmektir. Ancak, şimdi birçok acemi kullanıcının WordPress eklentilerine yönelik korku duyduğunu, eklenti kullanımını kısıtlama hissinde olduklarını görüyoruz.

İnsanlar performans, güvenlik, güvenilirlik, hız vb. konular hakkında endişeleniyorlar. Bunun nedeni, tasarımcılar, geliştiriciler ve web barındırma destek teknisyenlerinin müşterinin web sitelerinde sorun giderirken hayal kırıklığına uğramalarıdır.
Hayal kırıklığı içinde, “daha az eklentiye sahip” veya “sitenizi yavaşlatan eklentiler” gibi yorumlar yaparlar.
Böyle ifadeler sosyal medyada, yüz yüze görüşmelerde, yardım forumlarında, hatta konferanslarda yankı bulur.

Bahsedilen ifadelerdeki temel büyük sorun ise belirsizlikleridir.

Yavaşlatan Eklenti Ne Demek? Daha az eklentiden kasıt nedir? Kaç WordPress eklentisi çok fazla?

Biz BasitEticaret’te, sorunun eklenti sayısı değil, eklentilerin kalitesi olduğunu düşünüyoruz.

Web sitenizde düzinelerce iyi WordPress eklentisi sorunsuz çalışabilir, ancak kötü kodlanmış tek bir eklentinin eklenmesi web sitenizi yavaşlatacaktır.

Böyle olduğunda da, eğer sitenizle kendiniz ilgilenmiyorsanız, sorunu gidermek adına yardım istediğinizde, barındırma şirketinizin destek teknisyeni veya başka bir web geliştirici eklenti sayısını suçlar.

Bu, 5 eklentili web sitesinde sorun gidermek, 30 eklentili web sitesinde sorun gidermekten çok daha kolay olduğundan mantıklıdır. (Böyle bir durumda da genelde işi uzatan hangi eklentinin sorun yarattığını bulmaktır.)

Hayal kırıklığından kaynaklanan bu tür tavsiyeleri şüpheyle dinlemek son derece önemlidir.

Eğer geliştiriciniz website performansınızdan fazla eklentiyi sorumlu tutarsa ona, soruna hangi özel eklentinin neden olduğunu nazikçe sormalısınız. Çünkü sadece miktarı suçlamak tembellikten kaynaklanmaktadır.

Perspektifi daha geniş anlamanız adına söyleyebiliriz ki, BasitEticaret.com web sitemizde şu anda 20+ aktif eklenti var ama sitemiz sorunsuz çalışıyor.

Web sitesini yavaşlatan bir kötü eklenti ekleyecek olsaydık, o tek bir kötü eklentiyi devre dışı bırakmamız gerekirdi (20 küsür eklentinin hepsini değil).

Eklenti sayısıyla ilgili tembel suçlamayı açıklığa kavuşturduktan sonra, eklentilerin web sitenizin farklı yönlerini nasıl etkileyebileceğine göz atalım.

WordPress Eklentileri Web Sitesi Hızını – Performansını Nasıl Etkiler?

Birçok farklı WordPress eklentisi vardır, her biri eklenti web sitenizin performansını farklı şekilde etkiler.

Örneğin, ön yüzü (front-end) etkileyen eklentiler vardır. Sayfa oluşturucu eklentileri, iletişim formları, galeriler, sliderler gibi.

Sonra temel olarak websitenizin mutfağında, arka uçtaki (back-end) veya yönetici alanındaki görevleri gerçekleştirmek için görevlendirilmiş eklentiler vardır. WordPress yedekleme eklentileri, editör eklentileri, çeşitli arka plan işlemlerinin kontrolünü sağlayan eklentiler gibi.

Ayrıca yönetici alanı ve ön yüz dahil her yerde çalışan eklentiler de vardır. Örneğin, SEO eklentileri, WordPress güvenlik duvarı eklentileri bu gruba girer.

Bir WordPress eklentisinin web sitesi hızı ve performansı üzerindeki etkisi, bu eklentinin sayfanızda ne zaman ve nereye yüklendiğine bağlıdır.

Örneğin, yalnızca WordPress yönetici alanında belirli görevleri yaparken yüklenen eklentiler genellikle web sitenizin performansını etkilemez.

Öte yandan, ön yüzle ilgili görevleri olan eklentiler, sayfa açılışında yükleneceği için daha büyük performans ayak izine sahip olacaktır.

Ayrıca, kırık bağlantı kontrolü, 404 izleme gibi rutin arka plan işlemleri gerçekleştiren eklentiler de genel web sitesi performansınızı önemli ölçüde yavaşlatabilir.

WordPress Eklentileri site performansınızı genellikle şu şekilde etkileyebilir:

Ek HTTP istekleri yapma – Bazı eklentiler (çoğunlukla ön yüz görevleri olanlar) düzgün çalışmak için özel stil veya komut dosyaları gerektirebilir. Bu nedenle, websitenize fazladan JS – CSS dosyaları ekleyebilirler. Eklenen dosyaları yüklemek de, sayfa yükleme sürenizi yavaşlatan ek HTTP istekleri yapılmasını gerektirir.

Ek DataBase – Veritabanı Sorguları – Kimi eklentiler ise veritabanı sorgularınızı artırabilir. Örneğin, en popüler yazıları, ilgili makaleleri veya veritabanı öğelerini çekerek ön yüzde görüntüleyen eklentiler bu işlemleri yapar.

Arka Plan İşlemleri ve Veritabanı Yazma – Bazı eklentiler, kırık bağlantıları kontrol etme, yayın görüntüleme gibi analizleri izleyerek kaydeder. Dolayısıyla böyle arka plan işlemlerini çalıştırırken çok fazla sunucu kaynağı harcayabilir.

Birçok iyi WordPress eklentisi yalnızca gerektiğinde ek dosyalar yükler, veritabanı çağrılarını en aza indirir. Ancak, bahsettiğimiz işlemler, hem ilgili eklentinin çalışması hem de tasarımı adına, doğal olarak bazen kaçınılmazdır.

Neyse ki, çoğu durumun üstesinden gelebilecek optimizasyonlar vardır. Şimdi yukarıda bahsettiğimiz sorunları kısa – uzun vadeli düzeltme seçeneklerine bakalım.

Ancak ilk önce WordPress sitenizde önbelleğe almayı etkinleştirdiğinizden emin olun. Önbellek olmadan, web siteniz her zaman yavaş olacaktır.

Şimdi diğer optimizasyonlara geçelim.

HTTP İsteklerini (HTTP Requests) Azaltma Sorununu Düzeltme

Eklentiler, istenilen şekilde işleyebilmek için website yüzeyinizin dışında çalışmalıdır. Böyle işlemler ek HTTP istekleri (yani JS ve CSS dosyası) eklenerek yapılır. Örneğin, iletişim formu eklentisi yüklediğinizde, çalışmasıyla birlikte iyi de görünmesini istersiniz.

İnsanlar bazen gerekli olduklarını göz ardı ederek ek HTTP isteklerinden şikayet ediyorlar ancak hiç işlenmemiş form şöyle görünecektir.

wordpress iletişim formu

Böyle görüntü çoğu kullanıcı hoşuna gitmez, hatta bazıları eklentinin bozuk olduğunu düşünür.

Kısacası, eklentinin düzgün çalışması adına ek stil ve komut dosyaları gereklidir.

Ek HTTP istekleri sorununu çözerek, optimize etmenin üç yolu vardır. Hepsi biraz teknik ve kodlama bilgisi gerektirir, ancak hepsi ilk deneyip kavramadan sonra size çocuk oyuncağı olarak gelecektir.

İlk yöntem, eklenti tarafından yüklenen ek stillerin ve komut dosyalarının kaydını silmek olacaktır. Bundan sonra eklenti stillerini temanızın style.css dosyasıyla, eklenti komut dosyalarını da temanızın ana JavaScript dosyasıyla birleştirebilirsiniz.

İkinci yöntem, eklenti stillerini / komut dosyalarını gerektiğinde sayfalara koşullu olarak yüklemek olacaktır.

Makalemizde WordPress eklentilerinin eklediği ek komut dosyalarını ve stil sayfalarını devre dışı bırakma hakkındaki her iki yöntemi de açıkladık.

Kod meraklısı olmayanlar için, dosyaları tek bir tıklamayla minimize ederek, birleştirmenizi sağlayan WP Rocket gibi premium önbellek eklentisi kullanabilirsiniz. Bu yöntem en kolayıdır birçok durumda da işe yarar, ancak yine de uyarmamız gerekir ki, bazı durumlarda belirli eklentilerle çakışmalara neden olabilir, bu da sitenizde problemlere yer açar

Bununla birlikte, birkaç ek HTTP isteğinin site performansında düşündüğünüz kadar önemli olmadığını bilmenizi istiyoruz. Burada ek HTTP isteği derken milisaniyeden bahsediyoruz. Tabii, eğer ek HTTP istekleri ekleyen çok sayıda eklentiniz varsa, gösterdiğimiz optimizasyonlar yükleme sürenizi birkaç saniye aşağı çekmenize olanak tanır.

Birçok teknik olmayan işletme sahibi, web sitelerini hızlandırmak için WordPress geliştiricisi tutuyor (kodlama bilgisi olmayan, uğraşmak da istemeyen işletme ve site sahiplerinin yapabileceği değerli bir yatırımdır. Eğer websitenizde sıkıntı olursa, çözemezseniz veya çözmekle uğraşamam istemiyorsanız bu yöntemi kullanabilirsiniz).

Artık HTTP isteklerini karşıladığımıza göre, ek DB sorgularına bakalım.

Ek Veritabanı Sorgularını ve Arka Plan İşlemlerini Düzenleme

wordpress site hızlandırma

Bazı eklentiler veritabanı sunucunuzdaki yükü arttırabilir. WordPress, gelen çevrimiçi sorguları önbelleğe almada çok iyi iş çıkarır ve çoğu iyi kodlanmış WordPress eklentisi önemli soruna neden olmaz.

Ancak, web siteniz yüksek trafiğe sahipse, buna karşın uygun sunucu kaynaklarına sahip değilseniz, veritabanına dayalı eklentilerin kullanılması sorun olabilir.

Örneğin, üyelik tabanlı web siteniz veya WooCommerce tabanlı çevrimiçi satış mağazanız varsa, websiteniz birçok önbelleğe alınmamış istek sunar. Bu senaryoda tek gerçek seçenek, yönetilen iyi WordPress hosting çözümü veya hatta özel bir WooCommerce hosting çözümü kullanmaktır.

Ek olarak yoğun kaynak kullanan kimi eklentiler de vardır, her ne pahasına olursa olsun bunları kullanmaktan kaçınmalısınız.

Örneğin, WordPress içinde bazı e-posta katılım eklentisi, web site istatistik eklentisi, yayın görüntüleme izleme eklentisi gibi çeşitli analitik işlevler ekleyen eklentiler vardır. Böyle eklentiler, her sayfa yükünde verimsiz şekilde veritabanına yazarak internet sitesi performansını düşürür.

MonsterInsights tarafından sunulan WordPress için Google Analytics veya Jetpack İstatistikleri gibi eklentilerle analitiği daha ölçeklenebilir şekilde biraz daha verimli izleyebilirsiniz.

OptinMonster gibi eklentilerle ya da en sevdiğiniz e-posta pazarlama hizmetlerinden kayıt formlarını kullanarak daha ölçeklenebilir bir izleme ile e-posta kaydolma formları ekleyebilirsiniz.

Ayrıca 404 hatalarını izleyen ve ağır yük ekleyebilecek ve sunucu kaynaklarını bunaltabilecek kırık bağlantıları izleyen eklentiler de vardır. Bu eklentileri kullanmak yerine, Ahrefs veya SEMRush gibi kırık bağlantıları otomatik olarak izleyen ve diğer birçok yararlı SEO öngörüsü sunan üçüncü taraf bir bulut hizmeti kullanabilirsiniz.

Premium bir çözüm istemiyorsanız, kırık bağlantılar için her seferinde 300 sayfa kontrol etmenizi sağlayan Broken Link Check gibi ücretsiz aracı kullanabilirsiniz.

WordPress Eklentileri Site Güvenliği Nasıl Etkiler?

Birçok kullanıcı, daha fazla eklentiye sahip olmanın sitelerini daha savunmasız hale getirebileceğini düşündüğünden, WordPress eklentilerini güvenlik üzerinden de incelemek önemli olacaktır.

Kötü kodlanmış WordPress eklentisinin bilgisayar korsanları tarafından kullanılarak sitenizi savunmasız hale getirebileceği doğrudur. Ancak, böyle risk var olan her yazılımda geçerlidir.

Websitenizde gözlem, inceleme yapmanız zorunludur. Bununla birlikte, WordPress’in en iyi taraflarından birisi işte burada değerini ortaya çıkartır.
Açık kaynak ile ilgili en iyi kısım, birçok insanın sizinle birlikte aynı yazılımı kullanmasıdır, bu da kullanıcı topluluk tarafından herhangi bir güvenlik açığının keşfedilerek düzeltilmesini hızlandırır.

Ayrıca, websitenizi, Sucuri gibi WordPress güvenlik eklentisi kullanarak da güvende tutabilirsiniz. Güvenlik eklentileri binlerce web sitesini tararlar, savunmasız eklentileri bularak güvenlik sorununu yakalamanıza yardımcı olurlar.(WordPress güvenlik eklentisi ek yazı)

Ek olarak, genel WordPress güvenliğinizi artırarak web sitenizi de koruyabilirsiniz. Bu, bilgisayar korsanları tarafından herhangi bir güvenlik açığından yararlanılmadan önce güvenlik katmanları eklemenizi sağlar.(wordpress güvenliği ek yazı)

WordPress Eklentilerinin Güvenilirliği

Bazı kişiler yükledikleri eklentilerin güvenilirliğiyle birlikte uzun dönem desteğinden de endişe duyuyor. Eklenti yeterli sıklıkta güncellenmiyorsa ya da eklenti kullanımdan kaldırılırsa ne olur?

Açık kaynaklı WordPress ekosisteminin güzel yanı, her zaman alternatiflerin olmasıdır.

Popüler bir eklenti kullanırsanız, çok büyük ihtimalle hiçbir zaman güncelleme sıkıntısı yaşanmayacağını veya yayından kaldırılmayacağını bilirsiniz. Dahası popüler eklenti popüler bir sorunun üstesinden gelmektedir, bu sebeple bazı şeyleri ondan daha iyi yapan rakipleri de ortaya çıkacaktır. Böylece hem ekosistem hem eklentiler, dolayısıyla, hem de websiteniz gelişmeye devam edecektir.
Açık kaynağın gücü, böylece ortaya çıkar

İyi itibara sahip, saygın yazarları olan eklentileri seçtiğiniz sürece, yayından kaldırılma güncelleme alamama sıkıntılarını genel olarak yaşamazsınız.

Kod Parçacıkları Ekleyerek Eklentileri Önleyebilir miyim?

Wordpress eklenti performansı

Google aramalarında size şöyle sonuçlar gösteren makaleler olduğunu biliyorum: “WordPress’te eklenti olmadan … nasıl yapılır”.

Böyle makalelerin amacı eklentileri kullanmaktan vazgeçirmek değil, nasıl kod yazabileceğinizi göstermektir. Sitenize kod parçacıkları eklemenin üç yolu vardır. Bunları

1-) function.php dosyasına,

2-) siteye özgü bir eklentiye ekleyebilir veya

3-) özel kod parçacıkları eklemek için eklenti kullanabilirsiniz.

Hangi yöntemi seçerseniz seçin, web sitenize kod parçacıkları eklemek bağımsız bir eklenti ile aynı performans etkisine sahiptir.

Bir eklentiye özdeş kod parçacıkları yüklerseniz, temel olarak eklentiyi yüklemeden çalıştırırsınız. Dezavantajı, bu kod için herhangi eklenti güncellemesi veya güvenlik düzeltmesi alamamanızdır.

Konu hakkında daha fazla bilgi için, daha iyi olan WordPress eklentisi vs functionlar.php dosyasına ilişkin kılavuzumuza bakın. (yeni yazı)

Kaç WordPress Eklentisi Yüklemelisiniz? Kaç WordPress Eklentisi çok fazla?

Web sitenizi çalıştırmak ve işinizi büyütmek için gerektiği kadar WordPress eklentisi yüklemelisiniz.

Ortalama bir işletme web sitesinin en az 20-30 eklentiye sahip olması oldukça normaldir.

WordPress’i tam potansiyeline kullanıyorsanız, websitenizde birçok gelişmiş özelliğe sahipseniz, bu sayı kolayca 50’den fazla olabilir.

Dünya çapında ünlü, saygın wordpress websitelerinde yazımız hazırlanırken varolan eklenti sayıları şöyledir;

MonsterInsights – 68 aktif eklenti
OptinMonster – 67 aktif eklenti
WPBeginner – 62 active plugins
WPForms – 54 aktif eklenti

Yukarıdaki siteleri örnek göstermemizin sebebi, web sitenizi yavaşlatan eklenti miktarı olmadığını vurgulamaktır.

WordPress kodlama standartlarına uyan yüksek kaliteli eklentiler kullandığınız sürece çok sayıda eklentiyi sıkıntı yaşamadan kullanabilirsiniz.

En İyi WordPress Eklentileri Nasıl Seçilir?

Kullanıcılarımız tarafından en sık sorulan sorulardan biri ‘web siteme en iyi eklentileri nasıl seçerim?’ konusudur.

Ücretsiz eklenti kullanmak istiyorsanız onları yalnızca WordPress.org eklenti dizininden indirin. Resmi WordPress eklenti dizini, en iyi eklentileri filtreleyerek seçimi kolaylaştırır.

En İyi WordPress Eklentisi Nasıl Bulunur?

Eklenti sayfasında, o eklentinin derecelendirmesiyle birlikte diğer WordPress kullanıcıları tarafından sağlanan yorumları görebilirsiniz. Aynı şekilde eklentinin en son ne zaman güncellendiğini, eklentiyi kaç web sitesinin yüklediğini de görebilirsiniz.

wordpress eklenti inceleme

Öte yandan, premium wordpress eklentisi arıyorsanız, bunların iyi tanınmış WordPress şirketi veya geliştiricisinden olduğundan emin olun. Emin değilseniz, incelemelere ve referanslara önem verin.

Daha fazla ayrıntı için Gerekli WordPress Eklentileri kılavuzumuza bakın.

Yeni başlıyorsanız, WordPress Dersleri rehberimize göz atarak WordPress konusunda daha kapsamlı bilgilere ulaşabilir, web sitenizi profesyonel olarak yönetebilirsiniz.

Makalemizde kaç tane WordPress eklentisi yüklemeniz gerektiği ile ilgili sorularınızı yanıtladığını umuyoruz. Makalemizin en yaygın WordPress efsanelerini çözdüğünü görmek de isteyebilirsiniz.