wordpress site hızlandırma

WordPress kolay kullanımı, basitliği, istenilen hemen her site için çözüm üretebilmesi sebebiyle harikadır. Ancak bununla birlikte yavaşlık problemi gibi kimi eksikleri de bulunmakta. WordPress sitenizi doğru önlemleri almadan kurarsanız websiteniz çok yavaş çalışacaktır. Bu da, site ziyaretçilerinizin websitenize girmekten vazgeçmesine, abonelerinizi ve müşterilerinizi kaybetmenize neden olur. Bu sorunu bugün çözüyoruz. Hazırladığımız kılavuzda, WordPress site hızlandırma tekniklerinin neler olduğunu, website hızını arttırma yöntemlerini 15 etkili madde halinde sıralayacağız.

Keyifli okumalar!

WordPress Site Hızı Neden Önemli?

Yeni bir ziyaretçi sitenize ilk defa geldiğinde, onu sitede dolaşmaya ikna etme konusundaki dikkatini çekmek için yalnızca birkaç saniyeniz vardır.

Microsoft Bing arama ekibi tarafından hazırlanan rapora göre, sayfa yanıtlama süresinde 2 saniyeden daha uzun bir gecikme, kullanıcı memnuniyetini % 3,8 azaltmakta, kullanıcı başına geliri % 4, site içi tıklama oranlarını ise 4,3% düşürmekte.

Eğer websitenizin yüklenmesi çok uzun sürüyorsa birçok potansiyel kullanıcınızı daha yolun başında kaybedersiniz.

Yalnızca bu da değil, Google artık sıralama algoritmasında site hızını da kullanıyor. Yani, sitenizin hızı SEO’ya etki ediyor; bu nedenle siteniz yavaşsa, arama motorlarından da ziyaretçi kaybediyorsunuz demektir.

Şimdi bu yazıyla bunları düzeltelim.

WordPress Site Hızlandırma Teknikleri

Not olarak, aşağıdaki maddeler önem veya başka herhangi kritere göre sıralanmamıştır. WordPress sayfalarının nasıl daha hızlı yükleneceğini araştırırken okuduğum, uyguladığım yöntemler içerisinde en çok yardımı dokunanları toplayarak, hepsini burada listeledim.

Birkaçını uygulasanız dahi, size wordpress site hızlandırma konusunda yardımcı olacağını garanti ediyorum.

1- İyi Bir Hosting Firmasıyla Çalışın

WordPress site kurulum için adım atarken paylaşımlı hosting sizin için sudan ucuz, harika görünebilir (“Sınırsız sayfa görüntüleme, yıllık düşük ücretler vs”). Ancak bu ucuzluğun başka bir maliyeti var: inanılmaz düşük trafik hızı ve özellikle yüksek trafik dönemlerinde sık sık fırlayan yükleme süresi.

*Tüm hosting firmalarıyla çalışmalarım devam ediyor. Araştırma bittiğinde en iyi sonucu burada açıklayacağım.

2- Kullandığınız Tema/Framework Sade ve Güçlü Olsun

Ücretsiz temalardan olması sebebiyle bahsedeceğim konuya şaşırabilirsiniz ancak örneğin WordPress’in 2019 resmi teması Yirmi On Dokuz hafif ve oldukça hızlı.

Bunun nedeni her şeyi olabildiğince basit tutmaları; Asla kullanmayacağınız tonlarca özelliğe sahip olan, daha etkili görünmesi adına şişirilmiş temalarla karşılaştırdığınızda farkı görebilirsiniz. Sitenizdeki yavaşlığın en büyük sebebi gereksiz, yalnızca siteyi yavaşlatan yoğun ve anlamsız özelliklerdir.

Bu konuyu WordPress Tema Seçimi – Dikkat Etmeniz Gereken 15 Önemli Nokta yazımızda detaylıca açıklamıştık. Tema seçiminden önce lütfen yazıya göz atın, web sitenizde kullandığınız temayı yalnızca görsel olarak değil, performans olarak da değerlendirin. -WordPress site hızlandırma konusunda sıkıntı yaşıyorsanız önceliğiniz performans olsun.-

3- Önbellek Eklentisi (Cache) Kullanın

Sayfa yükleme süresini önemli ölçüde geliştirdikleri için önbellek kategorisine giren cache eklentileri en iyi WordPress eklentilerinden bazılarıdır. Daha önemlisi WordPress.org’daki cache eklentilerinin hepsi kolay kullanıma sahip, ücretsiz eklentilerdir.

Cache eklentisi olarak benim iki favorim var. Birisi Türk yapımı, oldukça kolay kullanıma sahip WP Fastest Cache, diğeri ise W3 Total Cache. İkisini de ayrı ayrı indirip, ayarlamalarını yapıp sizin için en iyi performansı veren eklentiyi görerek kullanabilirsiniz.

Basitçe kurun ve etkinleştirin, öğeler önbelleğe alınırken sayfanızın hızı yükselecektir.

4- CDN (Content Delivery Network – İçerik Dağıtım Ağı) Kullanın

Sevdiğiniz büyük blogların, websitelerinin tümü CDN kullanıyor. Özellikle yurtdışı pazarı hedefleyerek, çevrimiçi pazarlamaya sahip websiteniz varsa CDN’den faydalanmak size büyük avantaj sağlayacaktır.

CDN Nedir?

Temel olarak, CDN (Content Delivery Network) veya içerik dağıtım ağı, sitenizdeki tüm statik dosyalarınızı (CSS, Javascript ve görüntüler vb.) alarak ziyaretçileriniz, dosyaları kendilerine en yakın sunuculardan, en hızlı şekilde indirmelerini sağlar.

5- Resimleri Optimize Edin

Websitenizdeki görüntüleri, resimleri optimize ederek boyutlarını küçültmek sitenizin yükleme hızını, dolayısıyla wordpress site hızınızı önemli ölçüde arttıracaktır.

Sitenize resim dosyaları yüklemeden önce boyut ayarlamalarını yapabileceğiniz gibi -Ancak, eğer benim gibiyseniz, bunu her resim dosyası için uygulamak inanılmaz zaman alıcı, dahası sinir bozucu olacaktır.- olabilecek en iyi sıkıştırmayı elde etmenizi sağlayan wordpress eklentileri de vardır.

Bunun için önerebileceğim, sürekli kullandığım ve memnun kaldığım eklenti Smush.it.

En İyi WordPress Site Hızlandırma Eklentisi – Hummingbird Kullanım Rehberi yazısında bahsettiğimiz Hummingbird ile aynı firmanın ürünü olan Smush.it olabilecek en iyi sıkıştırmayı yapmanızı sağlar ve en önemlisi ücretsizdir.

Smush.it, görüntü kalitesini düşürürken görüntünün dosya boyutunu büyük ölçüde azaltır.

6- Ana Sayfanızı Hızlı Yüklemek İçin Optimize Edin

Anasayfa sitenizin en önemli kısmıdır, çünkü insanlar en sık oraya gidecektir. Burada tek bir şey değil ana sayfanızın hızlı bir şekilde yüklenmesini sağlamak adına yapabileceğiniz birkaç basit şeyden bahsedeceğiz.

Yapabileceğiniz şeyler:

  • Tüm yazılar yerine yazı alıntılarını gösterin
  • Sayfada yayınlanan yazı sayısını azaltın (örneğin son yayınlanan 7 yazıyı gösterebilirsiniz)
  • Gereksiz paylaşım widget’larını ana sayfadan kaldırın (yalnızca yazı sayfalarına ekleyin)
  • İhtiyacınız olmayan etkin olmayan eklentileri ve widget’ları kaldırın
  • Her şeyi minimumda tutun! Okuyucular yazdığınız, paylaştığınız içerik için buradalar, ana sayfadaki 8.000 farklı widget değil.

Genel olarak, temiz ve odaklanmış bir ana sayfa tasarımı, sayfanızın yalnızca iyi görünmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda daha hızlı yüklenmesini de sağlar.

7- WordPress Veritabanınızı Optimize Edin

Yazıda optimize kelimesini çok kullandığımı biliyorum. Ancak WordPress site hızlandırma, genel olarak ayarların optimize edilmesidir.

Veritabanını optimize etmek son derece can sıkıcı şekilde manuel moda yapılabilir veya siz de benim tüm sitelerimde kullandığım WP-Optimize eklentisini kullanabilirsiniz.

WP-Optimize eklentisi sadece basit bir işlem yapmanıza izin verir: Web sitenizdeki genel yükleri azaltmak için veritabanınızı optimize eder (spam, revizyon, taslaklar, tablolar vb.).

Ayrıca veritabanı optimizasyonu için tarihleri zamanlayabilen WP-DB Manager eklentisini de tavsiye ederim.

8- Hotlinking

Hotlink, sitenizdeki resimlerinizin, içerik hırsızları tarafından çekilerek kendilerininmiş gibi sitelerinde kullanmaları, bu sayede bant genişliğinizden çalınmasıdır. Yani kısaca Hotlinking, bant genişliği “hırsızlığı”dır.

Diğer siteler, sitenizdeki resimlere, nesnelerinize sunucunuzun yükünü gittikçe daha yüksek hale getirtecek şekilde doğrudan bağlandığında bağladığında oluşur.1

Özellikle siteniz popülerleştikçe diğer web site sahipleri sitenizi ‘kazıyarak’, kendi web siteniz için özel olarak yaptığınız görselleri kendi sitelerine, ‘sizin bant genişliğinizi kullanarak’ ekler. Bu da hem kendi görsellerinizi koruyamamanıza sebep olur hem de site hızınızı önemli ölçüde etkiler.

Bundan kurtulmak için şu kodları .htaccess dosyanıza yapıştırın;

disable hotlinking of images with forbidden or custom image option
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?basiteticaret.com [NC] RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?google.com [NC] RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?https://basiteticaret.com/feed/ [NC] RewriteRule \.(jpg|jpeg|png|gif)$ – [NC,F,L]

Kodların içinde feed’imi eklediğimi fark edeceksiniz (FeedBurner’dan), feed’inizin adını websitenizle değiştirmeniz gerekecek, aksi halde resimleriniz doğru görünmeyecek.

Not: basiteticaret.com yazan yerleri kendi alan adınızla değiştiriniz.

9- Add Expires Header – Statik Kaynaklara Süre Sonu Bilgisini Ekleyin

Expires Header (Süre Sonu Üstbilgisi), kullanılan kaynaklar için zaman belirtmenin yoludur, böylece ziyaretçileriniz (tarayıcılar) herhangi bir statik içeriği (css dosyası, javascript, resimler vb.) tekrar tekrar çekmek zorunda kalmazlar.

Bu şekilde, yükleme sürenizi, dolayısıyıla wordpress site hızınızı, sürekli gelen kullanıcılarınız için önemli ölçüde azaltabilirsiniz.

Bunun için aşağıdaki kodu kopyalayıp .htaccess dosyanıza yapıştırmanız gerekmektedir:

ExpiresActive On
ExpiresByType image/gif A2592000
ExpiresByType image/png A2592000
ExpiresByType image/jpg A2592000
ExpiresByType image/jpeg A2592000

Yukarıdaki süreler saniye cinsinden bir ay boyunca ayarlanmıştır, istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

10- Gravatar Görüntülerini Ayarlayın

Bu sitede, varsayılan Gravatar görüntüsünün hiçbir şey olarak ayarlandığını fark edeceksiniz.

Yaptığım estetik bir seçim değil, sadece Gravatar logosunun veya başka türlü saçmalıklar sayfa yüklerini arttırıyor.

Hatta bazı bloglar, Gravatarları site genelinde tamamen devre dışı bırakmaktalar.

Siz her ikisini de yapabilirsiniz, yalnızca varsayılan görüntüyü boş olarak (WordPress panosunda Ayarlar sekmesinde bulunan “Tartışma” da bulunur) ayarladıysanız en azından sitenizin hızının artacağını bilirsiniz.

11- LazyLoad’ı Etkinleştirin

Lazy Load, bant genişliği tasarrufu ile sitenizin hızını artırmaya yarayan bir metottur. En geniş anlamıyla ihtiyaç duyulmayan bir nesnenin çağrılmaması durumudur.2 Lazy Load kullanılarak, ziyaretçinin fare hareketine göre, sayfanın ilk açılışta görünmeyen kısmının, kullanıcı aşağı indikçe yüklenmesi sağlanır. Böylelikle SEO ve kullanıcı deneyimi açısından oldukça önemli olan sayfa açılış hızı oldukça düşecektir.3

Lazy Load yalnızca sayfa yüklemenizi hızlandırmaz, sayfalarınızda tam olarak ilerlemeyen kullanıcılar için daha az veri yükleyerek bant genişliğinden de tasarruf etmenizi sağlar.

Resimleri Optimize edin adımında belirttiğimiz Smush.it eklentisi Lazy Load özelliğine sahiptir ve temel sürüm ücretsiz kullanıma açıktır. Eklenti üzerinden ayarları aktif hale getirerek, sitenizin hızını arttırabilirsiniz.

12- Depolanan Revizyon Miktarını Kontrol Edin

Örneğin bu gönderiyi yaklaşık 8 kez taslak halinde sakladım.

Herbir taslağımı WordPress, kendi sunucularında bıraktı ve her birini süresiz olarak sakladı.

Şimdi yazıyı tamamen yayınladığıma göre, neden önceki taslaklara ihtiyacım olsun?

Bu nedenle, revizyon sonrası kayıtları minimumda tuttuğumdan emin olmak için Revizyon Kontrolü eklentisini kullanıyorum. Tutulacak revizyon sayısını 2 veya 3 olarak ayarlıyorum, böylece bir hata yaparsanız geriye düşecek bir şey elde edersiniz, ancak arka uçunuzu karıştırmayacak kadar yüksek değil gereksiz miktarda hazırlanmış yazı.

13- Pingback’leri ve trackback’leri Kapatın

WordPress diğer bloglarla da etkileşim halinde kalarak geri izleme dönüşümlerini kontrol eder. Bu sayede başka bir blog sitenizden bahsettiğinde sizi bilgilendirmek için yayın verisini günceller.

Pingbackleri kapatmak sitenizin izleme bağlantılarını yok etmez yalnızca web sitenizi yavaşlatan gereksiz yüklerden kurtulmuş olursunuz.

14- Gerektiğinde PHP’leri Statik HTML ile Değiştirin

Burada bahsedeceğimiz konu daha fazla teknik ayrıntı içermekte. Ancak  sayfa yükleme hızı istediğiniz performansı vermiyorsa diye buraya dahil ettim.

Çünkü PHP sayfaları HTML ile değiştirmek sitenizin performansını, açılış hızını geliştirecektir.

15- CloudFlare Kullanın

4. maddede verdiğimiz CDN bölümüyle benzerlik gösteren bölüm burası. CloudFlare hem CDN hem de sitenizin güvenliği için geliştirilmiş proxy hizmetler sunan bir platformdur.

Kendilerinin tanımıyla da Cloudflare dünyanın en büyük ağlarından birisidir. Günümüzde işletmeler, kar amacı gütmeyen kuruluşlar, blogcular ve İnternette varlığı olan herkes Cloudflare sayesinde daha hızlı, daha güvenli web siteleri ve uygulamalara sahiptir.

Cloudflare yalnızca site hızı konusunda değil güvenlik konusunda da sitenize büyük katkı sağlar.

Yukarıda bahsedilen W3 Total Cache ve WP Fastest Cache ile uyum içinde çalışır. Kullandığınız Cache eklentisiyle CloudFlare hesabınıza bağlantı verebilirsiniz.

Böylece güvenlik ve hız için güçlü bir kombinasyon oluşturabilirsiniz.

İşin güzel tarafı bahsettiğim cache eklentileri gibi CloudFlare da ücretsizdir!

Okuduğunuz için teşekkürler! Umarız burada verdiğimiz öneriler işinize yaramıştır. Eğer hoşunuza gittiyse lütfen bu makaleyi paylaşın.