İş Kurmak İstiyorum Diyenler İçin: 12 Adımlık Geniş Rehber
Girişimcilik söz konusu olduğunda, kimin yetenekli kiminse yeteneksiz olabileceği konusunda kesin kanaatler yoktur. Gelecek döneme damgasını vuracak iş fikirleri için üniversite diplomasına, bankada yüklü miktarda paraya, iş deneyimine ihtiyaç yoktur. İş kurmak istiyorum diyorsanız, yalnızca şu iki şeye ihtiyacınız vardır; güçlü, detaylandırılmış iş planına, aynı zamanda, en kötü günlerde dahi sizin yolunuzdan saptırmayacak iradeye!
Girişimci iseniz iradenize zaten güveniyorsunuz demektir, yine de ilk adımı nasıl atacağınızı, girişimcilik serüveninize hangi yolla başlamanız gerektiğini bilemeyebilirsiniz.
Bu yüzden yazımız girişimcinin ilk adımlarına rehber olsun diye hazırlandı.
İş kurmak istiyorum demekle kalmayın, yeni iş fikirleri ile başarılı girişimciliğe adım atmak için atılması gereken adımları bizimle birlikte inceleyin.
Not: Ek okuma için, girişimcilerin iş kurma yolunda uyması gereken beş ana disiplini anlattığımız Kendi İşini Kurmak ¬ En Önemli 5 Ana Madde yazımızı okuyun.
İçindekiler
- İş Kurmak İstiyorum |
- Adım 1. Kendinizi Geliştirin
- Adım 2: Yeni İş Fikirleri Düşünün
- Adım 3. Pazar Araştırması Yapın
- Adım 4. Geri Bildirimleri Toplayın
- İş Kurmak İstiyorum |
- Adım 5. Resmileştirin
- Adım 6. İş Planınızı Yazın
- Adım 7. İşletmenizi Finanse Edin
- Adım 8. Ürünüzü Geliştirin
- Adım 9. Takımınızı Kurmaya Başlayın
- Adım 10. Yerinizi Bulun
- Adım 11. Satış Yapmaya Başlayın
- Adım 12. Girişiminizi Büyütün
İş Kurmak İstiyorum |
Girişimcilik Yolunda Atmanız Gereken Adımlar
Adım 1. Kendinizi Geliştirin
Temel soruyla başlayalım: Neden şirket kurmak istiyorsunuz? Kurmak istediğiniz şirket türünü kafanızda tamamen oturtabilmek için bu temel soruyu kullanın.
‘Neden iş kurmak istiyorum?’
Girişimcilik serüveninizin nasıl başlayacağını kararlaştırmak amacıyla kendinize sorular sormalısınız.
Eğer iş kurmak istiyorum deme sebebiniz daha fazla para kazanmaksa, kendinizi tamamen kafanızdaki yeni iş fikrine adamak yerine, size hızlıca ancak ufak geri dönüşler sağlayacak fikirlere yoğunlaşmanız iyi olacaktır. Ancak, temel noktanız size kalmıştır. Belki özgürlük istiyorsunuzdur; belki artık 8-5 devam eden işinizden ayrılma, fikirlerinizle güçlü oluşumlar başlatma zamanı gelmiştir.
İlk, temel nedeninizi bulduktan sonra, kendinize soru sormaya başlamalısınız. Ne tür şirket kurmalı, işe nasıl başlamalı, kafanızdaki yeni iş fikirleri neler; ayrıca iş fikirlerini hayata geçirme yolunda yeterli donanıma sahip misiniz?
Ayrıca, girişimci olarak;
- Kendi işini kurmak için ne tür yetenekleriniz var?
- Tutkularınızın kaynağı ne?
- Uzmanlık alanlarınız neler?
- Çoğu işletmenin başarısız olduğunu da bilerek; kötü durumlarda ne kadar dayanabilirsiniz?
- Yeni Girişimcilerin Kaçınması Gereken 8 Kritik Hata yazısında belirttiğimiz gibi, başarısızlık riskini en aza indirmek için ne tür araştırmalar yapmaktasınız?
- Ne kadar sermayeye ihtiyacınız var?
- Ne tür yaşam tarzı istersiniz?
- Girişimci olmaya gerçekten hazır mısınız?
Kendinize karşı dürüst olmalı, yukarıdaki soruları öyle cevaplamalısınız. Cevaplarınızla, kuracağınız şirket başarılı olana girişimcilik yolunda nelerle savaşacağınızı; karşınıza çıkacak problemleri nasıl çözebileceğinizi görmelisiniz.
Yukarıdaki sorulara cevaplarınız ilerlemenizin yolunda gerekli olan her şeye temel oluşturacaktır, o yüzden şimdi gerçeği bilerek hareket etmek, ileride karşılaşılacak kötü sürprizlerden hayırlıdır.
Adım 2: Yeni İş Fikirleri Düşünün
Zaten size geleceği getirecek, inanılmaz yeni iş fikirleri kafanızda mı? Öyleyse, tebrikler. Siz sonraki adıma geçebilirsiniz.
Ancak henüz fikre sahip değilseniz, bunun yanında, iş kurmak istiyorum diyorsanız; uygun iş fikirlerini bulana değin beyin fırtınası yapmalı, size uygun iş fikrini oluşturmalısınız.
Beyin fırtınası başlatmak adına şu sorular üzerinde ilerleyin:
- Sırada Ne Var? Yakında hangi teknolojik gelişme yaşanacak? Dünya, iş ortamı hangi ölçüde değişecek? Bunu tahmin edip, önceden planlamanızı yapabilir misiniz?
- Sizi Rahatsız Eden Şeyi Düzeltin! İnsanlar mükemmel ürünü beklemezler. Potansiyel müşterileriniz, ellerindeki ürünlerden biraz iyisi için sizi tercih edebilirler. Yani işletmeniz müşterilerinizin yaşadığı herhangi sorunu çözebilirse; rakipleriniz önünde avantaj sağlayıp, markette sağlam başarı sağlayabilirsiniz.
- Yeni Alanlarda Becerilerinizi Sınayın! Birçok girişimci çeşitli dallarda hep aynı yolu izleyerek o ürünü ortaya çıkartır. Çünkü, insanlar genelde ‘bu her zaman böyle olmuştur, böyle gidecektir.’ diye düşünür. Böyle durumlarda farklı bakış açısıyla var olan problemi çözmek, büyük fark yaratabilir.
- Daha İyi, Daha Ucuz, Daha Hızlı! Tamamen orijinal olmayan iş fikriniz mi var? Öyleyse, mevcut rakipleri düşünerek; ürünü nasıl daha iyi, daha ucuz, daha hızlı üretebileceğinize odaklanın.
Ek olarak; dışarı çıkın, insanlarla tanışın. İnsanlara sorular sorun, diğer girişimciler tarafından verilen tavsiyeleri dinleyin, internetten fikir araştırmaları yapın, böylece, size göre en anlamlı olan yöntemleri kullanın.
Adım 3. Pazar Araştırması Yapın
İş kurmak istiyorum diyorsunuz, hatta, iş fikrinizi kafanızda oturttunuz, şimdi sırada şu sorular var;
Çıkartmayı planladığınız ürünü yapan başka şirket var mı? Eğer yoksa, o ürünün yapılmaması için sebep var mı, neden kimse daha önce yapmadı?
Kendi işini kurmak amacıyla hızlı adımlar atmak yerine, öncelikle potansiyel rakiplerinizi, pazardaki ortaklarınızı araştırmaya başlayın. Yeterli araştırmayı yapmadan kendi işini kurmak, ürünü pazarlamaya uygun olmadan çıkartmanız demek olabilir.
Bu da, en iyi ihtimalle gelecek planlarınızı bozarak şirketinizin büyümesini önemli ölçüde engeller. En kötü ihtimalse, pazar araştırması yapılmamış ürün şirketinizin batmasına sebep olabilir.
Pazar Araştırması Nasıl Yapılır?
Öncelikle, girişimcilik için en önemli adımın pazar araştırması olduğunu unutmayın. İş planınız dahi pazar araştırması iyi yapıldığı takdirde olası başarıyı veya başarısızlığı gösterebilir.
Örneğin, potansiyel hedef müşterilerinizle telefonla veya yüz yüze görüşme yaparak onların problemlerini anlayabilirsiniz. Ayrıca, yapacağınız anketlerde ‘Böyle bir ürün satın alır mısınız? Ürünü satın alırken hangi faktörleri göz önünde bulundurursunuz?’, ‘İyileştirme için hangi alanları önerirsiniz’ gibi can alıcı sorular sorarak ürününüzü potansiyel hedefe uygun hale getirebilirsiniz. Böyle yöntemlerle yeni iş fikirleri deneyerek, en uygun şirketi oluşturabilirsiniz.
Ancak, pazar araştırması yaparken, girişimci tarafından genellikle yapılan, şu üç hatadan kaçının:
- Araştırma yaparken yalnızca ikincil kaynakları kullanmayın,
- Yalnızca internetten araştırma yapmayın,
- Yalnızca tanıdığınız insanlar üzerinde araştırma yapmayın.
Adım 4. Geri Bildirimleri Toplayın
Para kazanma yolları tek temelde birleşir; insanların şirketinizle hangi ölçüde ilişki içindeler?
İş kurmak istiyorum demek, ürünüzü insanlarla buluşturup hem topluma hem şirketime katma değer sağlayacağım demektir. Girişimcilik için verilen en saf tanım da budur.
Öyleyse, zorunlu olan konu şu; İnsanların ürününüzle etkileşime girmesine izin vermelisiniz, böylece onları ürüne çeken şeyin ne olduğunu kavrayabilir, ürünün ticarileşmesini kolaylıkla sağlayabilirsiniz.
Diğer taraftan, ürününüze dışarıdan farklı gözlerle bakılması kaçırmış olabileceğiniz bazı sorunları görmenize yardımcı olabilir.
Ayrıca, insanların geri dönüşlerini dinleyerek ürününüzü iyileştirmeniz halinde, insanlar şirketinize bağlılık hissederek; ürününüzün tanıtımını, hatta, eleştirilere karşı avukatlığını yapacaktır.
Prototip Oluşturun
Geri bildirim toplamanın en kolay yollarından birisi ‘Sade Başlangıç’ a odaklanmaktır; bu da üç temel sütunu içerir:
- prototip oluşturma,
- deneme yapma,
- deneme sonuçlarına göre ürünü düzenleme.
Ürünün prototipini oluşturup pazara sunarak, prototip üzerinden geri bildirim toplayıp, gelecekteki ürünü geri bildirimlere göre adapte ederek; sürekli gelişebilir, ürününüzün – şirketinizin- geleceği konusunda rakiplerinize karşı güvende olabilirsiniz.
Yine de, girişimci olarak, müşterilerinizden gelen bazı tavsiyelerin iyi olabileceğini bazılarının ise olamayacağını anlamanız gerekiyor. Geri bildirimleri toplamayı, toplanan bildirimleri yorumlamayı iyi yapmalısınız.
Geri Bildirim Toplamanın Altı Yolu:
- Dur! Büyük ihtimalle geri bildirim toplarken beyniniz çok heyecanlı olacak, bu sebeple duyduklarını çok kötü yorumlayabilir. Öncelikle, yavaşlayın ve az önce duyduklarınızı dikkatlice düşünmek için kendinize zaman tanıyın.
- Teşekkür Ederek Başlayın! Olumsuz geri bildirim sağlayacak olan insanlar sizden teşekkür beklemezler, ancak onlara teşekkür etmeniz hem size saygı duymalarını hem de gelecekte dürüst eleştirilerini sizinle paylaşmaya devam etmelerini sağlayacaktır.
- Doğru Parçayı Arayın! Birisi bir fikirden hoşlanmıyorsa, bu, söylediğiniz her şeyden nefret ettiği anlamına gelmez. Unutmayın ki, insanlar yardım etmeye çalışıyorlar; her söyledikleri doğru olmasa dahi küçük bir problemi ya da çözümü işaret etmekte olduklarını unutmayın.
- Dağılımları Araştırın! Sürekli aynı konular üzerinde şikayet topluyorsanız artık oturup konu üzerinde detaylıca çalışmanın vakti geldi demektir.
- Merakla Dinleyin! Müşterinin kontrolde olduğu bir konuşmaya girmeye istekli olun, böylece ondan, ürününüzle ilgili kafasındaki tüm fikirleri alabilirsiniz.
- Soru Sorun! Birisinin neden ürünü sevdiğini veya sevmediğini anlamak amacıyla sorular sorun. Ona, ‘Nasıl daha iyi yapılabileceğini, en iyi çözümün nasıl olabileceğini’ sorun.
İş Kurmak İstiyorum |
Girişiminiz için Büyük Adımı Atın
Adım 5. Resmileştirin
Kendi işini kurmak adına; işletmenizin tüm yasal yükümlüklerini, anlaşmalarını erkenden hallederek gelecekte yaşanabilecek problemlere karşı önlem alın.
Böyle yaparak, birisinin fikrinizi çalmasından, ortaklığınızın aleyhinize şekilde dağılmasından veya sizi dava eden birileri olmasından endişe etmenize gerek olmaz.
Girişimcilik yolunda, şu konuları ‘iş kurmak istiyorum‘ dediğiniz anda karara bağlayın:
- Şirket Yapısı (Şahıs Şirket, Limited ya da Anonim Şirket)
- İşletme Adı
- İşletme Kaydı
- Vergi Numaraları – Vergi İşlemleri
- İzinler
- Ürününüze gerekli Lisanslar
- Gerekli Banka Hesapları
- Ticari markalar, telif hakları, patentler
Yukarıdaki adımlarda kendi başınıza yapabileceğiniz şeyler olsa dahi işe başlarken avukata danışmak en iyisidir. Böylece ihtiyacınız olan her şeyi doğru şekilde, kitabına uygun yaptığınızdan emin olabilirsiniz.
Girişimcilik Kursu ¬ Sizi Geleceğe Hazırlayacak 34 Adım yazımızda hangi işlemleri nasıl yapmanız gerektiği, avukatlara sorulabilecek sorular, gelecekte sıkıntı yaşanmamsı adına gerekli sözleşmeler detaylıca anlatılmıştır.
Adım 6. İş Planınızı Yazın
İş planı ürününüzün başlangıçtan tamamen pazara çıkışına değin geçeceği aşamaların ne olduğunu, bunları aşma yöntemlerinizi anlatan yazılı açıklamadır. Girişimcilik adına olmazsa olmazdır. İş planı kurmak istediğiniz işin, ürünün potansiyelini gösterir. Kendi işini kurmak adına başlangıç aşamasında iş planınız şu önerilere göre şekillendirebilirsiniz:
- Başlık Sayfası Şirketinizin adı ile başlayın. Şirket logonuzu, adınızı başlık sayfasına ekleyin.
- Yönetici Özeti Şirketin tanımına, ürününüzün hangi sorunu çözdüğüne, çözüm yoluna, ek olarak, neden işe giriştiğinize ilişkin üst düzey özet yazmanız gerekmektedir.
- İş Tanımı Ne tür bir iş kurmak istiyorum diyorsunuz? Gireceğiniz endüstri neye benziyor? Gelecekte hangi değişimler yaşanacak?
- Pazar Stratejileri Hedeflediğiniz pazar nedir? Hedef pazara en iyi şekilde nasıl satış sağlayabilirsiniz?
- Rekabet Analizi Rakiplerinizin güçlü – zayıf yönleri neler? Onları nasıl yeneceksiniz?
- Tasarım ve Geliştirme Planı Ürününüz veya hizmetiniz nedir? Nasıl tasarlanacak, hangi ölçüde gelişecek? Tasarım ve geliştirme bütçe planlarınız nasıl?
- Operasyonlar ve Yönetim Planı Şirketiniz günlük işleyiş prosedürü?
- Finans Faktörleri İşletmeniz nereden para kazanacak? Ne zaman kazanmaya başlayacak? Hangi yöntemlerle kazanç sağlayacak? Nasıl projeksiyonlar oluşturmalı? Nelere dikkat etmelisiniz?
Her soru için 1 ila 3 sayfa yazabilirsiniz. Unutmayın, iş planı canlı, nefes alan bir belgedir. Girişimci olarak, zaman geçtikçe ve işiniz olgunlaştıkça, iş planını da güncellemelisiniz.
Adım 7. İşletmenizi Finanse Edin
İş kurmak istiyorum diyen birçok kişi adına finans en önemli sorundur. Ancak, finansman için ihtiyaç duyduğunuz kaynakları elde etmenin birçok yolu vardır.
Melek Yatırımcı Martin Zwilling, girişimcilik yolunun henüz başında olan girişimcilere şu tavsiyeleri veriyor:
- Başlangıç Masraflarınızı Kendiniz Finanse Edin Kaynaklarınızın kısıtlı olması sebebiyle böyle ilerlemek uzun vakit alabilir ancak bu yolun iyi yanı kendi kaderinizi (haklarınızı) tamamen kendiniz kontrol edebilirsiniz.
- İhtiyaçlarınızı Ailenizle ya da Arkadaşlarınızla Paylaşın İş ilişkisini kişisel ilişkilerden ayırmak zor olsa dahi, eğer kredi talebinde bulunmayı düşünüyorsanız, bankalara gitmeden önce ailenizle ya da arkadaşlarınızla konuşarak işi şimdilik basit hale getirebilirsiniz.
- Küçük/Orta İşletme Hibelerine Başvurun Ülkemizde de birçok küçük işletme hibesi bulunmaktadır. Kimi kaynaklar uzun süreç gerektirebilir ancak hibeler şirket üzerinde hak kaybetmenize sebep olmadığından kuruluş aşamasında avantajlıdır.
- İnternette Fonlama Kampanyaları Başlatın Bazen bir grup küçük yatırım çok büyük oluşumlara katkı sağlayabilir. İşletmenizin Kickstarter, Indiegogo gibi fonlama sitelerine uygun olduğunu düşünüyorsanız o sitelere göz atın.
- Melek Yatırımcı Gruplarına Başvurun Dünyada olduğu gibi ülkemizde de melek yatırımcılar yeni girişimcilere fon sağlayarak işlerinin büyümesine ön ayak oluyorlar. Sektörünüz, iş fikirleri ile veya tutkunuzla ilgili potansiyel melek yatırımcıları bularak, onlarla iletişime geçin.
- Kuluçka Merkezine veya Hızlandırıcısına Katılın Kuluçka merkezleri kuruluş aşamasındaki işletmelerin üst seviyeye geçmesine yardımcı olmak amacıyla organize edilmiş kurumlardır. Kuluçka merkezlerinin çoğu ağ olanakları, saha etkinlikleri ile birlikte ücretsiz ofis, danışmanlık ve başlangıç fonu sağlarlar. Böylece hem iş kurmak aşamasında başlangıç giderlerinden büyük oranda kurtulursunuz hem de kuluçka merkezlerinin mentörlük hizmetlerinden yararlanarak, şirketiniz adına gerekli tavsiyeleri alabilirsiniz.
- Stratejik Ortaktan veya Müşteriden Avans Alın Birisi sizin ürününüzü kullanmayı- hemen parasını ödeyip alacak kadar- istiyorsa, onların sizi finanse etmelerini sağlayabilirsiniz. Ama anlaşmaları iyi hazırlamalı, isteklerinizi iyi belirlemelisiniz.
- Hizmet veya Şirketten Pay Karşılığı Başlangıç Yardımı Örneğin, ofis kiralama karşılığı ofis sahibine ürün verebilir, hizmetinizle ona yardım sağlayabilirsiniz. Bunun için para almak yerine, karşılığında, ofisini ücret ödemeden kullanabilirsiniz. Özellikle başlangıç aşamasında herbir kuruş çok değerlidir, böyle yöntemler şirketinizi geliştirene değin kullanılabilir.
- Banka Kredisi Alın Eğer, gereksinimleri karşılıyorsanız, kredi almak gerekli olabilir. Diğer taraftan, faiz oranlarını iyi incelemeyi, bütçe planlarınızı dikkatlice oluşturmayı unutmayın. Krediler sizi geliştirebileceği gibi, yoğun borç yükü altına da sokabilir.
Adım 8. Ürünüzü Geliştirin
İş kurmak istiyorum fikriyle yola çıkıp, yaptığınız tüm çalışmalardan sonra, fikrinizin hayata geçtiğini görmek harika olacak. Ama ürünü oluşturma sürecinin pek zorlu, meşakatli olacağını, bunun yanında güçlü ekip arkadaşlarına da ihtiyaç duyacağınızı unutmayın.
Ürünü geliştirirken akılda tutmanız gereken hayati nokta, en ucuz ürünü yapmak her zaman en iyi seçenek olmayabilir. Ürünün potansiyel müşterinin dikkatini çekip, cezbetmesi zorunluluktur.
Ürününüzü piyasaya sürmeden önce iki şeyin çok önemli olduğunu unutmayın: Sadelik ile Kalite.
Diğer taraftan; ürün geliştirmeye, dış kaynak sağlamaya hazır olduğunuzda şu konulara dikkat edin:
- Ürününüzün Kontrolünü Elinizde Tutun ve Sürekli Öğrenin. Ürün geliştirmeyi denetlemeden başka birisine veya dış bir firmaya bırakırsanız, kafanızdaki ürünü ortaya çıkartamazsınız.
- Riski Azaltmak için Kontroller Uygulayın. Serbest çalışan mühendis kiralamanız durumunda, işlerin hiç kimse tarafından kontrol edilmeyebileceğini unutmayın. Serbest -freelance- çalışanlar kullanacaksanız, birden fazla mühendisle anlaşın; böylece tek kişinin sözüne güvenmek zorunda kalmazsınız.
- Konu hakkında uzmanları alın, her şey hakkında bilgisi olan birilerini değil. İstediğiniz görevde harika uzmanlarla çalışın, her şeyle ilgilenip gerekli şeylere tam olarak hakim olmayan kişilerle değil.
- Tüm yumurtaları tek sepete koymayın. Riski dağıtın. Bir çalışanın ayrılması durumunda şirketinizin ilerlemesinin sekteye uğramasını istemezsiniz. Her konuda riski dağıtarak, şirketinizi güvenli tutun.
- Parayı tutabilmek için ürün geliştirmeyi yönetin. Mühendislerin ücretleri uzmanlık alanlarına bağlı olarak değişebildiğinden, aynı sonucu elde edebilecekken kalifiye bir mühendise fazladan ödeme yapmadığınızdan emin olun. Yine aynı şekilde, kalifiye mühendis eğer daha iyi sonuç elde etmenizi sağlayarak, girişiminize uzun vadede ekonomik açıdan kazanç sağlayacaksa, daha az yetenekte birisini işe almak zararlı olacaktır. Bu sebeple ürün ile ilgili sürekli öğrenerek, geliştirmeleri siz yönetin.
Üretim hakkında mümkün olduğunca fazla şey öğrenerek işe başlayın; böylece içiniz rahat olacaktır. Öğrenerek ilerleyerek üretim sürecini, işe alım kararlarınızı gün be gün iyileştirebilirsiniz.
Adım 9. Takımınızı Kurmaya Başlayın
İşinizi ölçeklendirip büyütebilme yolunda kimi sorumlulukları başkalarına vermeniz gerekecektir.
Bir takıma ihtiyacınız var. Takım kurarken ihtiyacınız olan çalışanlarla uyumunuzu görmek için şu üç tavsiyeye kulak verin:
- Hedeflerinizi açıkça belirtin. Başlangıçta herkesin sizin vizyonunuzu ve şirketteki görevleri anladıklarından emin olun.
- İşe alım protokollerini takip edin. İşe alım sürecinde doğru soruları sorup, insanları tanıyarak en uygun kişiyi bulma yolunda birçok şeyi göz önünde bulundurmanız gerekecektir.
- Güçlü şirket kültürü oluşturmak. Çalışanlarınıza olumlu şirket içi atmosfer oluşturabilmek adına Google’ın çılgın ofis alanlarına sahip olmanız gerekmez. Çünkü, güçlü iş kültürü, çalışanlara saygı duymak ve eğitim-rehberlik çalışmalarıyla onları güçlendirmekle ilgilidir. Böylesi saygı, güçlü kültür adına, ofis dekorlarından daha etkilidir.
Adım 10. Yerinizi Bulun
Yer fikri önceliklerinize, iş fikrinize göre değişecektir. Ofis veya mağaza kiralayabilirsiniz.
Ancak, işletmenizin bulunacağı yer ile ilgili düşünürken 10 temel konuyu inceleyin:
- İşletme Yapısı Konumunuzun sizin tarzınızla, vermek istediğiniz mesajla uyumlu olmasını sağlayaın.
- Demografi İşe müşterilerinizin kim olduğunu düşünerek başlayın. Şirketinizin, müşterilerinizin bulunduğunuz yere yakınlığı önemli mi?
- Yaya Trafiği Mağazanıza gelecek insanlara ihtiyacınız varsa, müşterilerinizin yerinizin kolayca bulabilmesi gerekir. Unutmayın, en kalabalık bölgelerde bile ölü noktalar vardır. Seçiminizi buna göre yapın.
- Erişilebilirlik – Park Sorunu Sırf park sorunu yüzünden müşterilerinizin başka yere gitmesine izin vermeyin. Binanızın erişilebilir olduğundan emin olun.
- Rekabet Bazen yakınlarda rakipleriniz olması iyidir, bazense değil. Pazar araştırmasını yaptınız, işiniz için hangisinin en iyisi olduğunu biliyorsunuz. Buna göre kararınızı verin.
- Diğer işletmelere, hizmetlere yakınlık. Yakındaki işletmelerin de iş yerinizin kalitesini değiştirebileceğini unutmayın. Yaya trafiğinin kalitesi, potansiyel müşteri kitlenize uygunluğu yakınlardaki işletme ve hizmetleri incelemekle anlaşılabilir.
- Yerinizin görüntüsü ve tarihi. Bu adres işiniz hakkında ne ifade ediyor? O noktada başarısız işletmeler oldu mu? Konum yansıtmak istediğiniz görüntüyü verebiliyor mu?
- Yasalar. İşinize bağlı olarak, belirlediğiniz bölgenin yasal düzenlemelerini kontrol edin. Örneğin, kreş açacaksanız, yakın noktalarda kimsenin alkol dükkanı açamayacağına ilişkin düzenlemeler olması sizin adınıza çok büyük avantaj olacaktır. Yasal durumlardan, bölgedeki gelişmelerden haberdar olun.
- Bulunduğunuz konumun altyapısı. Özellikle teknoloji alanında şirket kuracaksanız, bulunduğunuz binanın yüksek teknolojik gereksinimlerinizi karşılayabildiğinden emin olun. Bina ile ilgili güvenlik, teknolojik ve elektrik altyapısı gibi konularda nesnel değerlendirme alarak yerin durumunu kontrol etmek adına mühendis kiralayabilirsiniz.
- Kira, vergiler, diğer maliyetler. Harcamalarınızı kontrol altında tutabilmek amacıyla kiranın yanında vergi yükleri gibi diğer maliyetlerini göz önünde bulundurun. Her şeyin planını yapın ki ileride acı sürprizle karşılaşmayın.
‘İş Kurmak İstiyorum’ – İstediğinizi Alın!
Şirketinize uygun yer aramanın zamanı geldiğinde; şu dört ipucu yardımcı olabilir:
- Kendi planlamanızı düşünün. Kimi ofis sahipleri kısa süreli ofis kiralama hizmeti sunmakta. Eğer kuracağınız işletme için yer anlam ifade etmiyorsa, uzun vadeli kiralama sözleşmeleri ile elinizi bağlamayın.
- Tüm alanları aklınızda bulundurun. İşletmenize uygun olması durumunda eski tip ofisler yerine ortak çalışma alanlarına sahip açık ofislere dahil olmayı düşünebilirsiniz. İşletme türünüze göre seçeneklerinizi açık tutun.
- İnternette araştırma yapın. Bazen hiçbir zaman göremeyeceğiniz fırsat internette karşınıza çıkabilir. Son kararı vermeden önce yeterli araştırmayı yapın.
- Ne istediğinizi söyleyin. Doğru yeri ararken birçok seçeneğiniz olduğunu unutmayın. Anlaşma yapmadan önce tüm isteklerinizin karşılanmasını sağlayın.
Adım 11. Satış Yapmaya Başlayın
Ürününüz veya iş kurmak istediğiniz sektör ne olursa olsun, işinizin geleceği ürün satışlarınıza, gelirinize bağlı olacaktır.
Satış yaparken kullanabileceğiniz birçok farklı strateji vardır, bunları dört prensipte özetlemek istersek:
- Dinleyin. Yatırımcı John Rampton ‘Müşterilerinizi dinleyerek isteklerini, ihtiyaçlarını görebilir; böylece, ürünü pazara nasıl sunmanız gerektiğini öğrenirsiniz’ der.
- Taahhüt isteyin ama baskı yapmayın. Satışı tamamlayıp, kapatmak için utangaç olmamalı, süreci hızlandırmalısınız ancak, diğer taraftan, müşterileri satışa zorluyormuş gibi hissetmelerini sağlamamalısınız.
- ‘Hayır’ kelimesini duymaktan korkmayın. Girişimcilik uzmanı Timo Rein, ‘Çoğu insan çok kibar. Satın almakla ilgilenmeseler dahi sizin satmaya uğraşmanıza izin veriyorlar, bu da kendi başına büyük sorun çünkü zaman sizin en önemli kaynağınız’ der. Kimi zaman o satış yapılamayabilir, bunu kabul edip, o satışın sonucu kötü olsa dahi, her zaman yeni bir satış umudunun olduğunu bilmeli, tekrar satış yapacak müşteri aramalısınız..
- Önceliği belirle. Kimi üreticiler ürünlerinin mükemmelliğini satıştan önemli görür; ürünü mükemmel hale getirmeye çalışırlar. Ancak, unutmayın ki mükemmel ürün yoktur. Siz girişimci olarak karı, ürününüzden para kazanmayı yani satışı hedeflemelisiniz. Bu hedef de öncelik sizin iş modelinize göre kurgulanmalı. Zaten, satışlar geri dönüşleri arttıracak, geri dönüşler de ürününüzün iyileşmesine katkıda bulunacaktır.
Özetlemek gerekirse; ürününüzü isteyen potansiyel müşterileri belirlemekle işe başlayın. Şirketinizin ilk kullanıcılarını bulun, müşteri tabanınızı büyütün, hedef kitlenize uygun reklamlar yayınlayın. Ardından, potansiyel müşterileri gelire dönüştürebilecek doğru satış stratejisini belirleyin.
Stratejiyi belirlerken kimi zaman hatalar yapacaksınız; girişimcilik böyledir. Önemli olan denemek, hataları görüp düzeltip, tekrar denemek; böyle gelişmektir.
Adım 12. Girişiminizi Büyütün
Büyümek amacıyla yürünebilecek milyonlarca farklı yol vardır. Başka işletmeyi satın alabilir, başka bir pazarı hedefleyerek şirketi büyütebilir, tekliflerinizi genişletebilirsiniz.
Ancak, büyümekte olan tüm şirketlerin ortak sahip olduğu iki temel özelliğe sahip değilseniz, büyümeye ilişkin hiçbir planınız başarılı olamaz.
Büyüme amacındaki şirketlerin;
İlk önce, yüksek kalitede pazarlama planları vardır. Sosyal medyayı organik, etkileyici veya ücretli kampanyalarla etkin şekilde kullanırlar. E-posta listeleri toplarlar, gerektiğinde listeyi amacına uygun kullanabilirler. Pazardaki tecrübeleriyle; hangi pazarlama kampanyasıyla, hangi müşteri kitlesine ulaşabileceklerini bilirler. Bunlar şirketin pazar tecrübesiyle; gerekli verileri toplayıp, okuyarak elde edilebilecek şirket yetenekleridir.
İkinci artıları ise, yeni müşterilerini ellerinde nasıl tutabileceklerini çözmüşlerdir. Muhtemelen birçok kişinin ‘Satış yapılması en kolay müşteri sahip olduğunuz müşteridir’ dediğini duymuşsunuzdur. Mevcut müşterileriniz e-posta listenize zaten kaydoldu, kredi kartı bilgilerini web sitenize ekledi, sunduğunuz hizmetleri test etti. Bunu yaparken markanızla ilişki yaşadılar. Yaşadıkları ilişki hakkında mümkün olduğunca iyi hissetmelerini sağlayın. Müşteri bulmak amacıyla yaptığınız reklam harcamaları ancak o müşteriyi kendini ürününüze uzun süre bağlı hissettirebilirseniz karşılığını bulacaktır.
Girişimcilik Büyüme Planları – Müşterilerinizi Koruyun!
Müşteri hizmetlerine yatırım yaparak ve ‘müşterilerinize özel hissettirerek’ büyüme adımlarınıza temel oluşturun. Yine de, bunların da yeterli olmayacağının farkına varın. Girişimci olarak, pazarda sürekli rekabet halindesiniz, hiçbir zaman tamamen rahatlayamazsınız.
Girişimcilik ruhunu hiç kaybetmeyin. Piyasayı araştırmaya, iyi insanları işe almaya, harika ürünler üretmeye devam edin; böylece her zaman hayalini kurduğunuz imparatorluğu kurma yolunda avantajlı olacaksınız.
Kaynak: Yazı, girişimcilik adına önemli kaynaklardan entrepreneur.com sitesinde Matthew McCreary imzasıyla yayımlanmıştır.
Henüz Yorum Yapılmadı