Yeni Girişimcilere Tavsiyeler – Bu 8 Kritik Hatadan Kaçının
Girişimcilik yolunda savaşan insanlar, harika iş fikirleri ile görkemli geleceğe kavuşma hayaline sahiptir. Girişimci, tutkusuyla arenaya girip başarısızlığın, kaybetmenin olası hayaletleriyle çarpışacak kadar cesurdur. Yeni girişimcilere tavsiyeler verme sebebimiz, tecrübeli girişimcilerin yaşadığı problemleri aktarıp, girişimcilere zorlu yolculukta yapabilecekleri hatalara karşı onları uyarmaktır.
Çağımızın etkileyici insanları kendilerine güvenleri, iradeleri ve tutkularıyla savaşmaları sebebiyle, cesur, aynı zamanda, yenilikçi girişimcilerdir. Başarılı girişimciler, dünyayı gerçekten değiştirirler -tabii banka hesaplarını da.- Ancak, herkes hata yapar. Birçok zaman hata yaparak, tecrübelerimizden öğreniriz neyin doğru neyin yanlış olduğunu.
Yeni girişimciler de böyledir. Yüksek sayıda hata yaparlar, hatta çoğu zaman, onlardan önce girişimcilik dünyasına adım atanlarla aynı hataları yaparlar.
Başarılı girişimcilerin sırrı hatalarından öğrenip, vazgeçmeden tekrar, daha güçlü denemeleridir. Burada sizinle paylaşacağımız tavsiyeler de, yapılmış hataları görüp onları tekrarlamadan gerekli dersleri çıkartarak, işletmenizi büyütürken sağlam adımlar atmanız içindir.
Girişimci için yol gösterici el kitabı olarak hazırladığımız, Girişimcilik Kursu ¬ Sizi Geleceğe Hazırlayacak 34 Adım! yazımızda da belirttiğimiz gibi girişimci hataların farkında olmadığında, tehlikelerden habersiz olduğunda ne kadar iyi iş fikirleri kafasında dönerse dönsün, başarılı olamaz. Geçmiş tecrübeler gösterir ki; büyük umutlar, harika yeni iş fikirleri ile kurulan birçok girişim, kimi basit hatalar sebebiyle uzun ömürlü olamamıştır.
Bunu biraz olsun önlemek, sizi girişimcilik dünyasına hazırlamak adına yeni girişimcilere tavsiyeler şunlardır:
İçindekiler
1. İşe Başlarken Piyasa Riskini Gözardı Etmeyin
Piyasa riskini hesaplamayıp, küçümsemek birçok şirketin başarısız olmasının en büyük nedenidir.
Girişimcilerin çoğu, uygulamaya geçirmek istedikleri iş fikirleri yaratma adına tutkuyla çalışarak, ürünün mükemmel hale geldiğinden emin olmak isterler. Tabii ki burası anlaşılır, ama İş Kurmadan Önce Atmanız Gereken 12 Önemli Adım yazımızda gösterdiğimiz gibi, mükemmel ürün yoktur; pazarın, potansiyel müşterilerinizin satın alması gereken ürün vardır.
Kafanızdaki mükemmel ürün satış ve pazarlama konusunda uygun olmayabilir; belki potansiyel müşteriler sizin eklediğiniz özellikler yerine bambaşka özellikler istiyor? Belki birçok eklemeyi gereksiz yere yaptınız, bu hem zorlu başlangıç aşamasında gereksiz nakit kaybına hem daha az satılacak ürünü çıkartmanıza sebep oldu.
Aslolan kafanızdaki mükemmel ürünü değil, potansiyel müşterilerinizin düşündükleri, almaya razı oldukları optimum ürünü ortaya çıkartmaktır. Yani, pazar araştırmasıyla fikri doğrulamak adına ürünün MVP(Minimum Viable Product – Uygulanabilir Asgari Ürün) versiyonunu hazırlayarak belirli süre ürünü, müşterilerin ürünle etkileşimini ve müşterilerin ek beklentilerini görerek ürünü geliştirmektir.
Siz girişimcisiniz, iş kurmak istiyorsunuz. O sebeple, özellikle girişimcilik serüvenin başlangıcında sahip olduğunuz sınırlı nakit kaynaklarınızı mükemmel ürünü çıkartmak için harcamak yerine, o üründen elde edilebilecek en yüksek kara, pazarda satılabilecek ürüne odaklanmalısınız.
2. Yanlış Tavsiyeleri Dinlemeyin
Konuşmak basittir. Verilen çoğu tavsiye, William Shakespeare’in Othello’da yazdığı gibi, pratiğe yansımamış bomboş çene çalanlardan gelir.
Özellikle herkesin bilmişçe konuşarak, bolca tavsiye dağıttı iş girişim seminerlerinde böyle tavsiyelerden yüzlerce duyarsınız. Herkesin planları, yeteneği, işlerin nasıl yürümesi gerektiği konusunda fikri vardır; ama pek azı o fikirden gerçekten işleyen bir girişim oluşturabilmiştir.
Girişimcilik dünyasıyla ilgili çok değerli kavrayış yeteneğine sahip insanların yüksek talep gördüğü aşikardır. Yeni girişimci olarak sizin girişimcilik atmosferi içindeki insanlarla konuşup, onları dinleyerek daha fazla şey öğrenmek istediğinizi biliyoruz.
Ancak unutmayın ki, tavsiyede bulunmak için fazla zamanı olanların tavsiyeleri genellikle pek değerli olmayacaktır. Diğer taraftan, burada her türden iş fikri sahibi girişimcinin uygulaması elzem olan temel tavsiyelerin dışında, verilecek tavsiyeler ürününüzü, vizyonunuzu hiç bilmeyen, sizi sizin kadar hiçbir zaman tanıyamayacak birisinden gelecektir.
Her konuda tavsiye vermek dünyadaki en basit şeylerdendir. Herkes konuşur, neyin nasıl olması gerektiğini söyler. Eğer, her tavsiyeyi dinlerseniz şirket vizyonunuzu anlamayan kişilerin fikirleri ile zihninizi kirletip, çok fazla fikir içinde kalarak kendinizi sürekli enine boyuna düşünüp harekete geçmezken bulabilirsiniz.
Bu sebeple, tavsiye alırken kaynağı göz önünde bulundurun; tavsiyeyi buna göre yoklayıp, -varsa eğer- tavsiyedeki değerli parçayı süzebilin.
3. Yapıcı Geri Bildirimleri Dikkate Alın
Ancak, gelen tavsiyelerin kaynağıyla birlikte, tavsiyeyi veren kişinin şirketinize ilgisi de göz önünde bulundurulmalıdır.
Girişim sahipleri, firmalarıyla derinden meşgul olan yatırımcılardan ve potansiyel müşterilerden gelen geri bildirimleri görmezden gelmek şeklinde hatalar yapmamalıdır. Sonuçta, bu kişiler ya girişiminize yatırım yapmayı veya ürününüzü almayı düşünen şahıslardır. Bundan dolayı zaten ürününüzle, yaptıklarınızla ilgilidirler. Yatırımcılar yatırım yapmayı, potansiyel müşteriler ise satın almayı bu doğrultuda yapacaklardır.
Twitter örneğinde de yaşanıldığı gibi, kimi başarılı girişimler bazıları popüler ürünler yaratsa dahi uzun süre ürünlerini paraya çeviremediler. Twitter Ceo’su girişimci Jack Dorsey yatırımcılarının tavsiyelerini dinleyerek, gelir elde etme konusuda başarılı yöntemi buldu. Ancak birçok şirket doğru tavsiyeyi dinlemedi için, popüler olmasına rağmen pazarlama konusunda başarısız olup gerekli kazancı elde edemedi.
Kimi şirketler ise popüler ürünlerini pazarlama konusunda sıkıntı yaşamasalar da fiyatlandırma modelleri konusunda aldıkları yardımlarla üründen elde ettikleri karı geliştirdiler.
Başarılı yatırımcılar uzun yıllardır sektörde olan, sektörün artı – eksilerini, müşteri davranışlarını, kazanabilecek ürünü analiz edebilen, dahası, geçmiş tecrübeleri sayesinde pazar araştırması, iş planı gibi işletme kuruluşunda ana etmenleri önemseyerek, bunlardan gelen verileri inceleme yeteneğine sahip kişilerdir.
Böyle isimlerin şirketinize, iş modelinize, ürününüze ilgi duyması sizin doğru yolda olduğunuzu gösterir. Ek olarak, verecekleri tavsiyeler hayati olabilir. Siz de, tavsiyeleri iyi analiz edip, egoyla ‘yalnızca kendi kafanızdaki ürünü’ ortaya çıkartmak yerine; girişiminizde verilmiş akıllıca tavsiyeleri uygulayacak kadar bilge davranmalısınız.
4. Hızlı Gitmeyin
Yeni girişimcilere tavsiyeler veren insanların çoğu, onlara ilk hamleyi yapıp, hızlı hareket etmelerini söylüyor. -Hızlıca pazara gir, en iyi yetenekleri takıma kat, tek olmanın keyfiyle kazancı katlayarak ürünü mükemmelleştir-
Evet yukarıdaki tavsiyeler kimi zaman doğru olabilir de. En azından kulağa doğru geliyor. Ama kulağa doğru gelen birçok şey hayattaki pratiğimizle uyuşmaz.
Doğrusunu söylemek gerekirse kişisel tecrübelerimde, çok fazla sayıda şirketin hızlı büyümekten dolayı başarısız olduğunu gördüm. Girişimcinin, potansiyel müşterinin gerçekten ne istediğini anlayana değin sermayeyi koruması daha akıllıca olan seçenektir.
Nest‘in kurucu ortağı Matt Rogers, başarılarıyla ilgili Swati Mylavarapu’yla yaptığı konuşmasında şirket vizyonlarının akıllı ev teknolojileriyle müşterilerine yaşatmak istedikleri deneyime odaklanmak üzerine olsa da, ilk önce yalnızca termostat ürettiklerini hatırlatarak; ‘Bir seferde tek adım atın ve ana başarıları kutladığınızdan, kilometre taşlarını başarıyla geçtiğinizden emin olup ürününüzü geliştirin.’ demiştir.
5. Doğru Takımı İşe Alın
İlk kez iş kurmak isteyen insanların çoğu yanlış insanları işe alarak, ürünlerini büyütüp ilerletecek takımı kuramıyor.
Girişimci, bazen satış müdürlerini hızlıca işe alırken, ürünün gelişmesini sağlayacak ürün müdürlerini takıma geç alıyorlar. Ayrıca, daha önce başarılı şirkette çalışmış ama tecrübesi olmayan elemanlardan etkilenerek, şirket içi kilit bölgelere çok az deneyime sahip insanları yerleştirme eğiliminde oluyorlar.
Yeni girişimcilere tavsiyeler verirken odaklanmak istediğimiz en önemli konu burasıdır. İlgi çekici özgeçmişlerin büyüsüne kapılmayarak şirket ihtiyaçlarına uygun insanları işe almak önemlidir.
Verilebilecek tavsiye ile ilgili detaylar sektörünüzle, iş fikirleri ve vizyonunuzla, yazdığınız iş planı ile ilgilidir. Ancak, tekrarlamalıyız ki, iş kurmak istiyorsanız, takım olgusu dikkat etmeniz gereken önemli konulardandır.
6. Tohum Yatırım Konusunu Gözünüzde Büyütmeyin
Tohum yatırım alarak sermayenizi büyütmek yeni girişimcilerin korktuğu kadar zor değildir. Ülkemizde girişimci hibeleri, kuluçka merkezleri, melek yatırımcılar üzerinde araştırma yaparak sermayenizi başlangıç tohumlarıyla büyütebilirsiniz.
Tabii ki sağlam hazırlanmış iş planı elzemdir. Zaten sağlam iş planı size işin geleceğini, artısını-eksisini gösterecektir.
7. İleri Seviye Yatırımları ise Hafife Almayın
İleri seviye yatırımlar, girişimcilerin vizyonunu tam olarak yansıtabilmesi adına şirketi büyütme yolunda atılmış büyük adımdır. Böyle yatırımlar, şirketin başarıya ulaşması hedefinde çok önemli bir ilişkini ortaya çıkmasını sağlar -bir VC ortak (Unutmayın ki, böyle ortak şirketin başarıya ulaşmasında fondan daha önemlidir.)
Girişimci, ileri seviye finansman sağlamak için oyunu ciddiye almalı; hazırlıklarını yapmalıdır.
EchoSign kurucu ortağı Jason M. Lemkin‘in yazdığı gibi ‘Girişimci harika takıma, 18 aylık hassas planlarla sahadan toplanmış verilere, müşteri kazanım maliyetleriniyle diğer ölçümleri doğru şekilde anlamaya, rekabet ortamını görüp ürünün yol haritasını buna göre çıkartmaya’ ihtiyaç duyar.
Girşimci harika iş fikirleri ile dolu olsa dahi, işte böyle ihtiyaçları çözmek adına doğru çalışmayı yapmak kolay değildir. Böyle şeyler birden öğrenilmez, öğrenme yolunda hatalar da yapılabilir. Ama Jason Lemkin’in verdiği tavsiye temelden doğrudur, doğal olarak, yeni girişimcilere tavsiyeler verirken sürekli tekrarladığımız ihtiyaçlardır.
Çünkü, işletmenizi vizyonunuza uygun şekilde büyütecek nokta, varolan ihtiyaçları görüp şirketinizi ona göre yönetmeniz olacaktır.
8. Zihinsel Yorgunluk
Girişimci omuzlarında çok büyük baskı hisseder. Birçoğu haftadan 80 saatten fazla çalıştığı, soğuk terler içinde uyanmadan tam bir uyku çekmediği için hissedilen baskı doğaldır.
Girişimciler sık sık gece geç saatlere değin çalışırlar, genellikle yalnız kalırlar, strese girerler; bu da yaratıcı düşünmelerini, analitik kapasitelerini etkiler.
Özellikle girişimcinin attığı ilk adımda bunlar normaldir; girişimcilik dünyası inişli çıkışlı ruh hallerinin yaşandığı bir dünyadır. Şirketiniz büyüdükçe yaşadığınız iniş çıkışlar da azalmayacaktır. Buna kendinizi hazırlamanız gerekir. Zaten bu sebeple Kendi İşini Kurmak ¬ En Önemli 5 Ana Madde yazımızın en başında belirttiğimiz gibi; sizi oyunda tutacak irade gücünüz olacaktır.
Girişimcilik fikrindeyseniz, iş kurmak adına attığınız kimi ufak adımlar dahi sizi, çevrenizdeki dünyayı değiştirecektir. Ancak her şeyin artısı-eksisi vardır. Zorluklar sizi yıldıracaksa, zaten savaşçı değilsiniz demektir.
Ama biz; zorluklarla savaşacağınızı, karşısınıza çıkan problemleri çözeceğinizi biliyoruz. Çözülen her problem hem motivasyonunuzu yüksek kılacak hem sizi ileride karşılaşacak problemlere karşı daha özgüvenli, güçlü hale getirecektir.
Yine de, yeni girişimcilere tavsiyeler verirken onlara söylediğimiz şu noktayı dikkate almanızı istiyoruz.
Hayal kırıklarının kriz noktasına gelmemesi için kullanmanız gereken bir kum torbasına -umursadığınız ama kurduğunuz işle ilgisi olmayan, kafanızı dağıtacak konuya- ihtiyacınız var.
Yeni girişimcilerin birçoğu başka konularla ilgilenmeyi, hobi sahibi olmayı zayıflık belirtisi olarak görüyor. Söylenecek laf yok, çünkü böyle düşünce zaten saçmalıktan başka şey değil. Söyleyene saçmalıklarını düzeltecek kadar vakit harcamak, girişimci için akıllıca olmayacaktır. Yazımızda belirttiğimiz gibi, önemli olan sizin saçma sapan şeyleri dinlememeniz, aklınızı kullanarak, doğru-yanlış çıkarımını yapabilmenizdir.
Ek olarak, kimse yeni girişimcileri başarıya taşıyacak sihirli formüle sahip değil. Ancak, girişimci bahsettiğimiz sekiz hatadan kaçınıp, şirketin ileriye dönük adımlarını atabilirse, dünyayı değiştiren vizyona ulaşma şansını o ölçüde arttırır.
Henüz Yorum Yapılmadı