Pek çok insan kendi işini kurmak istese de; yeni iş kurmak, başarılı işletme sahibi dolayısıyla da girişimci olmak çok zordur. Çünkü, kendi işimi kurmak istiyorum demek; yeni iş fikirleri oluşturmak, başarıya ulaşan girişimci olmak için yeterli değildir.

Aslında olay bundan daha temeldir. Başarılı girişimcilerin gösterdiği gibi, başarıya ulaşmak adına kimi özel disiplinleri hayatımızda uygulamamız gerekmektedir.

Bahsettiğimiz disiplinler, yeni iş fikirleri ile tek başına milyonlara ulaşan başarılı girişimcilerin hayatlarında büyük dikkatle uyguladıkları önemli adımlardır. Buradaki adımları isterseniz henüz yolun başında öğrenebilir, hayatınızda uygulayabilirsiniz; isterseniz ise onları şimdilik görmezden gelebilirsiniz.

Ancak,  girişimci olmak, kendi işini kurmak isteyen herkes, başarıya ulaşmak amacıyla er ya da geç bu disiplinleri öğrenmeli; bahsedilen beş alanın her birinde bilgi ve yetenek sahibi olabilmelidir.

Kendi İşini Kurmak | Girişimcinin Atması Gereken 5 Adım

iş kurmak, girişimcilik

Pazar Araştırması

Burası kendi işini kurmak hedefiyle çalışan birçok girişimcinin başarısız olduğu noktadır. Girişimci harika bir fikir ile işe başlar, ancak, genellikle fikrinin çalınacağından korkarak, onu kimseye anlatmak istemez.

Bu sebeple potansiyel müşterilerin ilgisinin var olup olmadığını veya pazara göre ürünü nasıl piyasaya çıkartması gerektiğini bilemeden işe atılır. Bunun sonucunda ürün başarısız olduğunda ise şaşırır.

Belirli sektördeki ürün, hizmet hakkında bir iş fikriniz varsa, öncelikle o sektörde bulunan birisine gitmeli, ürünle ilgili fikirlerini sormalısınız. Başarılı girişimci, ilgili sektörde mümkün olan en fazla sayıda insanla iletişim kuracak, kendilerinden ürünle ilgili samimi yorumlar isteyecektir.

İlk adımınızda aradığınız şey, sektördeki insanlardan gelen, ‘olumsuz düşünme’ olmalıdır. Olumsuz düşünür, planınızdaki kusurları işaret edecek olan kişidir. İşe başlarken kusurları bilemez, görmez veya düzeltmezseniz; ürün piyasaya çıktıktan sonra işiniz çok daha zor olacaktır.

Henüz pazar araştırması ile denenmemiş, sorgulanmamış ürün ise yüksek olasılıkla birçok kusura, fazlalığa, hatta -önemli noktalarda- eksikliğe sahiptir.

Para kazandıran işler kurmak için, o fikrin gerçekten kazandırıp kazandırmayacağının iyi araştırılması elzemdir.

İş kurmak sizin gözünüzde bir hobiyse, pazardan ziyade ürünü önemsiyorsanız batmayı zaten göze almışsınız demektir. Diğer türlü, ne orijinal iş fikirlerine sahip olursanız olun, önemli olanın pazar olduğunu bilmeli, ürününüzü potansiyel kitle üzerinden test etmelisiniz.

İş Planı Oluşturun

Başarılı bir iş kurmak yolunda çok iyi olmanız gereken diğer konu ise planlamadır.

Bunun anlamı, işe girişmeden önce, girişimci olarak tam iş planı hazırlamak amacıyla zaman ayırmanızın gerekliliğidir.

İş planı hazırlamak sizi gelecekte ele alacağınız her kritik konuyu şimdiden fark etmenize yol açarak, sizi üzerinde düşünmeye zorlar.

Başarılı girişimci, yalnızca iş fikirleri oluşturmakla kalmayan, bunun yanında, gerçekleşebilecek zorluklar, zorluklara karşı yapılması gerekenler hakkında çeşitli planlar oluşturmuş kimsedir.

Gelecek hakkında düşünmeyen, planını iyi oluşturmayan girişimci ise başarısızlığa mahkum olacaktır.

‘Savaş hiçbir zaman plana göre kazanılmaz, ancak planın olmadığı savaş kaybedilir.’

kendi işini kurmak, girişimcilik

Sevgi Parası

Başarılı bir girişimcilik hayatı adına ihtiyacınız olan diğer disiplin ise para ile ilgilidir. Yeni işletme sahibinin, iş kurmadan önce en az 6 aylık harcamalarını kapsayacak birikimi olmalıdır.

Açıkcası, kendi işini kurmak isteğiyle paraya ihtiyacı olan girişimcinin, başlangıçta kullanacağı paranın %99’u ‘sevgi parası’ olarak tanımlanır. ‘Sevgi parası’, ya insanların sizi sevdikleri için destek olmak amacıyla verdikleri paradır ya da evinizi, arabanızı ipotek göstererek, ihtiyacınız olmayan şeyleri satarak topladığınız paradır.

Çünkü, girişimin başında borç para almak için bankalara güvenilmez. Bankalar kendi işini kurmak isteyen yeni girişimciye borç para vermeye doğal olarak sıcak bakmazlar. Bankalar risk almazlar;  geri ödeneceğinden emin oldukları, sağlam geçmişi olan şirketlere kredi açarlar.

Yine de, daha sonra, işletmeniz büyüyüp, pazar içinde güven sağladığında bankalardan alacağınız krediler şirketinizi daha fazla büyütmek adına fark yaratabilir.

Bu sebeple girişimcilik yoluna adım atmadan önce, kötü günleri ve işletmenizin geleceğini düşünerek kendi bütçenizi oluşturmalısınız.

Müzakere Gücünün Sırrı

Girişimcilik yolunda uzmanlaşmanız gereken diğer konu müzakerelerdir.

Bir girişimci olarak her şeyden önce müzakere süreçlerini incelemeli, her fırsatta bu konu üzerinde pratik yapmalısınız. Kendi işini kurmak amacındaki kişi, satın alınan ürün ve hizmetleri alınabilecek en iyi fiyatı almalı, bunun için de yüksek pazarlık yeteneğine sahip olmalıdır.

Ayrıca, satışlarınızda da müzakere yeteneğini kullanmalısınız. En uygun fiyata aldığınız ürünün, size geri dönüşünün -satışınızın- en yüksek fiyattan olduğundan emin olmalı; pazarlık/müzakere yeteneğinizi geliştirmelisiniz.

Pazarlık yeteneği ile ilgili olarak öncelik, var olan parayı ne pahasına olursa olsun korumaktır. Müzakere yeteneğiniz ile nakit akışını, dolayısıyla kaynaklarınızı korumak, yeni kurulan işletme için hayati önem taşır.

Eğer nakitiniz biterse, ölürsünüz. Nakit, yeni kurulan işletmenin damarlarında gezen kan, beyninde gerekli olan oksijenidir. Her zaman yeterli rezerviniz olduğundan emin olmalı; planlarınızı buna göre düzenlemeli, pazarlık yapmalı, dolayısıyla işletmenizin kaynaklarını koruyabilmelisiniz.

Güçlüklere Karşı Gelmek

Kendi işini kurmak, onu ilerletmek sizi stresle dolu bir yolculuğa çıkartacaktır. Girişimcilik iniş – çıkışlarla, duygu karmaşalarıyla, bazen sevinç bazen hayal kırıklıklarıyla iç içedir.

Girişimcilik Kursu ¬ Sizi Geleceğe Hazırlayacak 34 Adım yazısında da belirttiğimiz gibi, girişimci iniş çıkışlara hazırlıklı olmalı; her gün karşılaşacağınız problemlere, yaşayacağınız hayal kırıklıklarına karşı güçlü durmalısınız.

Bazen kendinizi çok yorgun, güçsüz hissederek ipin ucunu bırakırsanız, işletmenizin tekrar toparlanması çok zor olabilir. Kendi işini kurmak demek, tatillerden feragat ederek çalışmaya, problem çözmeye devam etmek demektir. Ancak güçlüklere karşı kararlılıkla, yılmadan savaşırsanız sonunda şirketinizi güçlendirebilirsiniz.

Karşılaşabileceğiniz güçlüklerin neler olacağını, bu güçlüklere karşı nasıl önlem almanız gerektiğiniz zaten Yeni Girişimcilerin Kaçınması Gereken 8 Kritik Hata yazımızda detaylıca anlattık.

Unutmayın, iş kurmak sizin niyetinizin, başarma isteğinizin göstergesidir. Bu göstergenin nişanesi olarak çalışmalısınız. Çünkü, şirketiniz ancak sizin emeğiniz ve harcadığınız güç ölçüsünde büyüyebilir.

kendi işini kurmak, yeni girişimcilere tavsiyeler

İş Kurmak | Yeteneğinize Güvenin

Siz, zaten, kendi işini kurmak ve başarılı girişimci olmak için gerekli yeteneğe sahipsiniz. Bunu milyonlarca insan geçmişte yaptı, hala yapıyor, gelecekte de yapacak. Başarılı girişimcilerin hiçbirisi sizden daha akıllı veyahut daha iyi değiller; yalnızca neye öğrenmeleri gerekiyorsa onları öğrendiler sonra da hareketlerini bu bilgilere göre dizayn ettiler.

Öğrendiklerini uyguladılar, dersler çıkarttılar, güçlüklerle savaştılar ve başarıya ulaştılar. Henüz yolun başındayken başlangıç adımlarınızın nasıl olması gerektiğini görmek için İş Kurmadan Önce Atmanız Gereken 12 Önemli Adım yazımız da göz gezdirebilirsiniz.

Başarıya ulaşmanın yolu belli, geçmişten öğrenilenleri gelecekte uygulayarak, bunu siz de yapabilirsiniz.

Kaynak: Yazı dünyanın sayılı satış ve pazarlama eğitimcilerinden Brian Tracy‘nin web sitesinden, aslına uygun olarak Türkçeleştirilmiştir.