Basit E-Ticaret https://basiteticaret.com Basit E-Ticaret Sitesi Kurma Tue, 01 Sep 2020 10:47:47 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.5.11 https://basiteticaret.com/wp-content/uploads/2019/08/basit-eticaret-site-kurulumu-160x160.png Basit E-Ticaret https://basiteticaret.com 32 32 İş Kurmak İstiyorum Diyenler İçin: 12 Adımlık Geniş Rehber https://basiteticaret.com/is-kurmak-istiyorum-girisimcilik-fikirleri/ https://basiteticaret.com/is-kurmak-istiyorum-girisimcilik-fikirleri/#respond Tue, 01 Sep 2020 10:47:47 +0000 https://basiteticaret.com/?p=1782 Girişimcinin hayatında büyük hayallerin ve başarıların yanında zorluklar da vardır. İş Kurmak İstiyorum diyen girişimcilere bu rehberde her adımı açıkladık.

İş Kurmak İstiyorum Diyenler İçin: 12 Adımlık Geniş Rehber yazısı Basit E-Ticaret için hazırlanmış ve ilk olarak Basit E-Ticaret - Basit E-Ticaret Sitesi Kurma adresinde yayınlanmıştır.

]]>
Girişimcilik söz konusu olduğunda, kimin yetenekli kiminse yeteneksiz olabileceği konusunda kesin kanaatler yoktur. Gelecek döneme damgasını vuracak iş fikirleri için üniversite diplomasına, bankada yüklü miktarda paraya, iş deneyimine ihtiyaç yoktur. İş kurmak istiyorum diyorsanız, yalnızca şu iki şeye ihtiyacınız vardır; güçlü, detaylandırılmış iş planına, aynı zamanda, en kötü günlerde dahi sizin yolunuzdan saptırmayacak iradeye!

Girişimci iseniz iradenize zaten güveniyorsunuz demektir, yine de ilk adımı nasıl atacağınızı, girişimcilik serüveninize hangi yolla başlamanız gerektiğini bilemeyebilirsiniz.

Bu yüzden yazımız girişimcinin ilk adımlarına rehber olsun diye hazırlandı.

İş kurmak istiyorum demekle kalmayın, yeni iş fikirleri ile başarılı girişimciliğe adım atmak için atılması gereken adımları bizimle birlikte inceleyin.

Not: Ek okuma için, girişimcilerin iş kurma yolunda uyması gereken beş ana disiplini anlattığımız Kendi İşini Kurmak ¬ En Önemli 5 Ana Madde yazımızı okuyun.

İş Kurmak İstiyorum |

Girişimcilik Yolunda Atmanız Gereken Adımlar

Adım 1. Kendinizi Geliştirin

Temel soruyla başlayalım: Neden şirket kurmak istiyorsunuz? Kurmak istediğiniz şirket türünü kafanızda tamamen oturtabilmek için bu temel soruyu kullanın.

‘Neden iş kurmak istiyorum?’

Girişimcilik serüveninizin nasıl başlayacağını kararlaştırmak amacıyla kendinize sorular sormalısınız.

Eğer iş kurmak istiyorum deme sebebiniz daha fazla para kazanmaksa, kendinizi tamamen kafanızdaki yeni iş fikrine adamak yerine, size hızlıca ancak ufak geri dönüşler sağlayacak fikirlere yoğunlaşmanız iyi olacaktır. Ancak, temel noktanız size kalmıştır. Belki özgürlük istiyorsunuzdur; belki artık 8-5 devam eden işinizden ayrılma, fikirlerinizle güçlü oluşumlar başlatma zamanı gelmiştir.

İlk, temel nedeninizi bulduktan sonra, kendinize soru sormaya başlamalısınız. Ne tür şirket kurmalı, işe nasıl başlamalı, kafanızdaki yeni iş fikirleri neler; ayrıca iş fikirlerini hayata geçirme yolunda yeterli donanıma sahip misiniz?

Ayrıca, girişimci olarak;

  • Kendi işini kurmak için ne tür yetenekleriniz var?
  • Tutkularınızın kaynağı ne?
  • Uzmanlık alanlarınız neler?
  • Çoğu işletmenin başarısız olduğunu da bilerek; kötü durumlarda ne kadar dayanabilirsiniz?
  • Yeni Girişimcilerin Kaçınması Gereken 8 Kritik Hata yazısında belirttiğimiz gibi, başarısızlık riskini en aza indirmek için ne tür araştırmalar yapmaktasınız?
  • Ne kadar sermayeye ihtiyacınız var?
  • Ne tür yaşam tarzı istersiniz?
  • Girişimci olmaya gerçekten hazır mısınız?

Kendinize karşı dürüst olmalı, yukarıdaki soruları öyle cevaplamalısınız. Cevaplarınızla, kuracağınız şirket başarılı olana girişimcilik yolunda nelerle savaşacağınızı; karşınıza çıkacak problemleri nasıl çözebileceğinizi görmelisiniz.

Yukarıdaki sorulara cevaplarınız ilerlemenizin yolunda gerekli olan her şeye temel oluşturacaktır, o yüzden şimdi gerçeği bilerek hareket etmek, ileride karşılaşılacak kötü sürprizlerden hayırlıdır.

Adım 2: Yeni İş Fikirleri Düşünün

Zaten size geleceği getirecek, inanılmaz yeni iş fikirleri kafanızda mı? Öyleyse, tebrikler. Siz sonraki adıma geçebilirsiniz.

Ancak henüz fikre sahip değilseniz, bunun yanında, iş kurmak istiyorum diyorsanız; uygun iş fikirlerini bulana değin beyin fırtınası yapmalı, size uygun iş fikrini oluşturmalısınız.

Beyin fırtınası başlatmak adına şu sorular üzerinde ilerleyin:

  • Sırada Ne Var? Yakında hangi teknolojik gelişme yaşanacak? Dünya, iş ortamı hangi ölçüde değişecek? Bunu tahmin edip, önceden planlamanızı yapabilir misiniz?
  • Sizi Rahatsız Eden Şeyi Düzeltin! İnsanlar mükemmel ürünü beklemezler. Potansiyel müşterileriniz, ellerindeki ürünlerden biraz iyisi için sizi tercih edebilirler. Yani işletmeniz müşterilerinizin yaşadığı herhangi sorunu çözebilirse; rakipleriniz önünde avantaj sağlayıp, markette sağlam başarı sağlayabilirsiniz.
  • Yeni Alanlarda Becerilerinizi Sınayın! Birçok girişimci çeşitli dallarda hep aynı yolu izleyerek o ürünü ortaya çıkartır. Çünkü, insanlar genelde ‘bu her zaman böyle olmuştur, böyle gidecektir.’ diye düşünür. Böyle durumlarda farklı bakış açısıyla var olan problemi çözmek, büyük fark yaratabilir.
  • Daha İyi, Daha Ucuz, Daha Hızlı! Tamamen orijinal olmayan iş fikriniz mi var? Öyleyse, mevcut rakipleri düşünerek; ürünü nasıl daha iyi, daha ucuz, daha hızlı üretebileceğinize odaklanın.

Ek olarak; dışarı çıkın, insanlarla tanışın. İnsanlara sorular sorun, diğer girişimciler tarafından verilen tavsiyeleri dinleyin, internetten fikir araştırmaları yapın, böylece, size göre en anlamlı olan yöntemleri kullanın.

iş kurmak istiyorum

Adım 3. Pazar Araştırması Yapın

İş kurmak istiyorum diyorsunuz, hatta, iş fikrinizi kafanızda oturttunuz, şimdi sırada şu sorular var;

Çıkartmayı planladığınız ürünü yapan başka şirket var mı? Eğer yoksa, o ürünün yapılmaması için sebep var mı, neden kimse daha önce yapmadı?

Kendi işini kurmak amacıyla hızlı adımlar atmak yerine, öncelikle potansiyel rakiplerinizi, pazardaki ortaklarınızı araştırmaya başlayın. Yeterli araştırmayı yapmadan kendi işini kurmak, ürünü pazarlamaya uygun olmadan çıkartmanız demek olabilir.

Bu da, en iyi ihtimalle gelecek planlarınızı bozarak şirketinizin büyümesini önemli ölçüde engeller. En kötü ihtimalse, pazar araştırması yapılmamış ürün şirketinizin batmasına sebep olabilir.

Pazar Araştırması Nasıl Yapılır?

Öncelikle, girişimcilik için en önemli adımın pazar araştırması olduğunu unutmayın. İş planınız dahi pazar araştırması iyi yapıldığı takdirde olası başarıyı veya başarısızlığı gösterebilir.

Örneğin, potansiyel hedef müşterilerinizle telefonla veya yüz yüze görüşme yaparak onların problemlerini anlayabilirsiniz. Ayrıca, yapacağınız anketlerde ‘Böyle bir ürün satın alır mısınız? Ürünü satın alırken hangi faktörleri göz önünde bulundurursunuz?’, ‘İyileştirme için hangi alanları önerirsiniz’ gibi can alıcı sorular sorarak ürününüzü potansiyel hedefe uygun hale getirebilirsiniz. Böyle yöntemlerle yeni iş fikirleri deneyerek, en uygun şirketi oluşturabilirsiniz.

Ancak, pazar araştırması yaparken, girişimci tarafından genellikle yapılan, şu üç hatadan kaçının:

  • Araştırma yaparken yalnızca ikincil kaynakları kullanmayın,
  • Yalnızca internetten araştırma yapmayın,
  • Yalnızca tanıdığınız insanlar üzerinde araştırma yapmayın.

Adım 4. Geri Bildirimleri Toplayın

Para kazanma yolları tek temelde birleşir; insanların şirketinizle hangi ölçüde ilişki içindeler?

İş kurmak istiyorum demek, ürünüzü insanlarla buluşturup hem topluma hem şirketime katma değer sağlayacağım demektir. Girişimcilik için verilen en saf tanım da budur.

Öyleyse, zorunlu olan konu şu; İnsanların ürününüzle etkileşime girmesine izin vermelisiniz, böylece onları ürüne çeken şeyin ne olduğunu kavrayabilir, ürünün ticarileşmesini kolaylıkla sağlayabilirsiniz.

Diğer taraftan, ürününüze dışarıdan farklı gözlerle bakılması kaçırmış olabileceğiniz bazı sorunları görmenize yardımcı olabilir.

Ayrıca, insanların geri dönüşlerini dinleyerek ürününüzü iyileştirmeniz halinde, insanlar şirketinize bağlılık hissederek; ürününüzün tanıtımını, hatta, eleştirilere karşı avukatlığını yapacaktır.

Prototip Oluşturun

Geri bildirim toplamanın en kolay yollarından birisi ‘Sade Başlangıç’ a odaklanmaktır; bu da üç temel sütunu içerir:

  1. prototip oluşturma,
  2. deneme yapma,
  3. deneme sonuçlarına göre ürünü düzenleme.

Ürünün prototipini oluşturup pazara sunarak, prototip üzerinden geri bildirim toplayıp, gelecekteki ürünü geri bildirimlere göre adapte ederek; sürekli gelişebilir, ürününüzün – şirketinizin- geleceği konusunda rakiplerinize karşı güvende olabilirsiniz.

Yine de, girişimci olarak, müşterilerinizden gelen bazı tavsiyelerin iyi olabileceğini bazılarının ise olamayacağını anlamanız gerekiyor. Geri bildirimleri toplamayı, toplanan bildirimleri yorumlamayı iyi yapmalısınız.

Geri Bildirim Toplamanın Altı Yolu:

  1. Dur! Büyük ihtimalle geri bildirim toplarken beyniniz çok heyecanlı olacak, bu sebeple duyduklarını çok kötü yorumlayabilir. Öncelikle, yavaşlayın ve az önce duyduklarınızı dikkatlice düşünmek için kendinize zaman tanıyın.
  2. Teşekkür Ederek Başlayın! Olumsuz geri bildirim sağlayacak olan insanlar sizden teşekkür beklemezler, ancak onlara teşekkür etmeniz hem size saygı duymalarını hem de gelecekte dürüst eleştirilerini sizinle paylaşmaya devam etmelerini sağlayacaktır.
  3. Doğru Parçayı Arayın! Birisi bir fikirden hoşlanmıyorsa, bu, söylediğiniz her şeyden nefret ettiği anlamına gelmez. Unutmayın ki, insanlar yardım etmeye çalışıyorlar; her söyledikleri doğru olmasa dahi küçük bir problemi ya da çözümü işaret etmekte olduklarını unutmayın.
  4. Dağılımları Araştırın! Sürekli aynı konular üzerinde şikayet topluyorsanız artık oturup konu üzerinde detaylıca çalışmanın vakti geldi demektir.
  5. Merakla Dinleyin! Müşterinin kontrolde olduğu bir konuşmaya girmeye istekli olun, böylece ondan, ürününüzle ilgili kafasındaki tüm fikirleri alabilirsiniz.
  6. Soru Sorun! Birisinin neden ürünü sevdiğini veya sevmediğini anlamak amacıyla sorular sorun. Ona, ‘Nasıl daha iyi yapılabileceğini, en iyi çözümün nasıl olabileceğini’ sorun.

İş Kurmak İstiyorum |

Girişiminiz için Büyük Adımı Atın

Adım 5. Resmileştirin

Kendi işini kurmak adına; işletmenizin tüm yasal yükümlüklerini, anlaşmalarını erkenden hallederek gelecekte yaşanabilecek problemlere karşı önlem alın.

Böyle yaparak, birisinin fikrinizi çalmasından, ortaklığınızın aleyhinize şekilde dağılmasından veya sizi dava eden birileri olmasından endişe etmenize gerek olmaz.

Girişimcilik yolunda, şu konuları ‘iş kurmak istiyorum‘ dediğiniz anda karara bağlayın:

  1. Şirket Yapısı (Şahıs Şirket, Limited ya da Anonim Şirket)
  2. İşletme Adı
  3. İşletme Kaydı
  4. Vergi Numaraları – Vergi İşlemleri
  5. İzinler
  6. Ürününüze gerekli Lisanslar
  7. Gerekli Banka Hesapları
  8. Ticari markalar, telif hakları, patentler

Yukarıdaki adımlarda kendi başınıza yapabileceğiniz şeyler olsa dahi işe başlarken avukata danışmak en iyisidir. Böylece ihtiyacınız olan her şeyi doğru şekilde, kitabına uygun yaptığınızdan emin olabilirsiniz.

Girişimcilik Kursu ¬ Sizi Geleceğe Hazırlayacak 34 Adım yazımızda hangi işlemleri nasıl yapmanız gerektiği, avukatlara sorulabilecek sorular, gelecekte sıkıntı yaşanmamsı adına gerekli sözleşmeler detaylıca anlatılmıştır.

iş planı hazırlamak

Adım 6. İş Planınızı Yazın

İş planı ürününüzün başlangıçtan tamamen pazara çıkışına değin geçeceği aşamaların ne olduğunu, bunları aşma yöntemlerinizi anlatan yazılı açıklamadır. Girişimcilik adına olmazsa olmazdır. İş planı kurmak istediğiniz işin, ürünün potansiyelini gösterir. Kendi işini kurmak adına başlangıç aşamasında iş planınız şu önerilere göre şekillendirebilirsiniz:

  1. Başlık Sayfası Şirketinizin adı ile başlayın. Şirket logonuzu, adınızı başlık sayfasına ekleyin.
  2. Yönetici Özeti Şirketin tanımına, ürününüzün hangi sorunu çözdüğüne, çözüm yoluna, ek olarak, neden işe giriştiğinize ilişkin üst düzey özet yazmanız gerekmektedir.
  3. İş Tanımı Ne tür bir iş kurmak istiyorum diyorsunuz? Gireceğiniz endüstri neye benziyor? Gelecekte hangi değişimler yaşanacak?
  4. Pazar Stratejileri Hedeflediğiniz pazar nedir? Hedef pazara en iyi şekilde nasıl satış sağlayabilirsiniz?
  5. Rekabet Analizi Rakiplerinizin güçlü – zayıf yönleri neler? Onları nasıl yeneceksiniz?
  6. Tasarım ve Geliştirme Planı Ürününüz veya hizmetiniz nedir? Nasıl tasarlanacak, hangi ölçüde gelişecek? Tasarım ve geliştirme bütçe planlarınız nasıl?
  7. Operasyonlar ve Yönetim Planı Şirketiniz günlük işleyiş prosedürü?
  8. Finans Faktörleri İşletmeniz nereden para kazanacak? Ne zaman kazanmaya başlayacak? Hangi yöntemlerle kazanç sağlayacak? Nasıl projeksiyonlar oluşturmalı? Nelere dikkat etmelisiniz?

Her soru için 1 ila 3 sayfa yazabilirsiniz. Unutmayın, iş planı canlı, nefes alan bir belgedir. Girişimci olarak, zaman geçtikçe ve işiniz olgunlaştıkça, iş planını da güncellemelisiniz.

Adım 7. İşletmenizi Finanse Edin

İş kurmak istiyorum diyen birçok kişi adına finans en önemli sorundur. Ancak, finansman için ihtiyaç duyduğunuz kaynakları elde etmenin birçok yolu vardır.

Melek Yatırımcı Martin Zwilling, girişimcilik yolunun henüz başında olan girişimcilere şu tavsiyeleri veriyor:

  1. Başlangıç Masraflarınızı Kendiniz Finanse Edin Kaynaklarınızın kısıtlı olması sebebiyle böyle ilerlemek uzun vakit alabilir ancak bu yolun iyi yanı kendi kaderinizi (haklarınızı) tamamen kendiniz kontrol edebilirsiniz.
  2. İhtiyaçlarınızı Ailenizle ya da Arkadaşlarınızla Paylaşın İş ilişkisini kişisel ilişkilerden ayırmak zor olsa dahi, eğer kredi talebinde bulunmayı düşünüyorsanız, bankalara gitmeden önce ailenizle ya da arkadaşlarınızla konuşarak işi şimdilik basit hale getirebilirsiniz.
  3. Küçük/Orta İşletme Hibelerine Başvurun Ülkemizde de birçok küçük işletme hibesi bulunmaktadır. Kimi kaynaklar uzun süreç gerektirebilir ancak hibeler şirket üzerinde hak kaybetmenize sebep olmadığından kuruluş aşamasında avantajlıdır.
  4. İnternette Fonlama Kampanyaları Başlatın Bazen bir grup küçük yatırım çok büyük oluşumlara katkı sağlayabilir. İşletmenizin Kickstarter, Indiegogo gibi fonlama sitelerine uygun olduğunu düşünüyorsanız o sitelere göz atın.
  5. Melek Yatırımcı Gruplarına Başvurun Dünyada olduğu gibi ülkemizde de melek yatırımcılar yeni girişimcilere fon sağlayarak işlerinin büyümesine ön ayak oluyorlar. Sektörünüz, iş fikirleri ile veya tutkunuzla ilgili potansiyel melek yatırımcıları bularak, onlarla iletişime geçin.
  6. Kuluçka Merkezine veya Hızlandırıcısına Katılın Kuluçka merkezleri kuruluş aşamasındaki işletmelerin üst seviyeye geçmesine yardımcı olmak amacıyla organize edilmiş kurumlardır. Kuluçka merkezlerinin çoğu ağ olanakları, saha etkinlikleri ile birlikte ücretsiz ofis, danışmanlık ve başlangıç fonu sağlarlar. Böylece hem iş kurmak aşamasında başlangıç giderlerinden büyük oranda kurtulursunuz hem de kuluçka merkezlerinin mentörlük hizmetlerinden yararlanarak, şirketiniz adına gerekli tavsiyeleri alabilirsiniz.
  7. Stratejik Ortaktan veya Müşteriden Avans Alın Birisi sizin ürününüzü kullanmayı- hemen parasını ödeyip alacak kadar- istiyorsa, onların sizi finanse etmelerini sağlayabilirsiniz. Ama anlaşmaları iyi hazırlamalı, isteklerinizi iyi belirlemelisiniz.
  8. Hizmet veya Şirketten Pay Karşılığı Başlangıç Yardımı Örneğin, ofis kiralama karşılığı ofis sahibine ürün verebilir, hizmetinizle ona yardım sağlayabilirsiniz. Bunun için para almak yerine, karşılığında, ofisini ücret ödemeden kullanabilirsiniz. Özellikle başlangıç aşamasında herbir kuruş çok değerlidir, böyle yöntemler şirketinizi geliştirene değin kullanılabilir.
  9. Banka Kredisi Alın Eğer, gereksinimleri karşılıyorsanız, kredi almak gerekli olabilir. Diğer taraftan, faiz oranlarını iyi incelemeyi, bütçe planlarınızı dikkatlice oluşturmayı unutmayın. Krediler sizi geliştirebileceği gibi, yoğun borç yükü altına da sokabilir.

Adım 8. Ürünüzü Geliştirin

İş kurmak istiyorum fikriyle yola çıkıp, yaptığınız tüm çalışmalardan sonra, fikrinizin hayata geçtiğini görmek harika olacak. Ama ürünü oluşturma sürecinin pek zorlu, meşakatli olacağını, bunun yanında güçlü ekip arkadaşlarına da ihtiyaç duyacağınızı unutmayın.

Ürünü geliştirirken akılda tutmanız gereken hayati nokta, en ucuz ürünü yapmak her zaman en iyi seçenek olmayabilir. Ürünün potansiyel müşterinin dikkatini çekip, cezbetmesi zorunluluktur.

Ürününüzü piyasaya sürmeden önce iki şeyin çok önemli olduğunu unutmayın: Sadelik ile Kalite.

Diğer taraftan; ürün geliştirmeye, dış kaynak sağlamaya hazır olduğunuzda şu konulara dikkat edin:

  1. Ürününüzün Kontrolünü Elinizde Tutun ve Sürekli Öğrenin. Ürün geliştirmeyi denetlemeden başka birisine veya dış bir firmaya bırakırsanız, kafanızdaki ürünü ortaya çıkartamazsınız.
  2. Riski Azaltmak için Kontroller Uygulayın. Serbest çalışan mühendis kiralamanız durumunda, işlerin hiç kimse tarafından kontrol edilmeyebileceğini unutmayın. Serbest -freelance- çalışanlar kullanacaksanız, birden fazla mühendisle anlaşın; böylece tek kişinin sözüne güvenmek zorunda kalmazsınız.
  3. Konu hakkında uzmanları alın, her şey hakkında bilgisi olan birilerini değil. İstediğiniz görevde harika uzmanlarla çalışın, her şeyle ilgilenip gerekli şeylere tam olarak hakim olmayan kişilerle değil.
  4. Tüm yumurtaları tek sepete koymayın. Riski dağıtın. Bir çalışanın ayrılması durumunda şirketinizin ilerlemesinin sekteye uğramasını istemezsiniz. Her konuda riski dağıtarak, şirketinizi güvenli tutun.
  5. Parayı tutabilmek için ürün geliştirmeyi yönetin. Mühendislerin ücretleri uzmanlık alanlarına bağlı olarak değişebildiğinden, aynı sonucu elde edebilecekken kalifiye bir mühendise fazladan ödeme yapmadığınızdan emin olun. Yine aynı şekilde, kalifiye mühendis eğer daha iyi sonuç elde etmenizi sağlayarak, girişiminize uzun vadede ekonomik açıdan kazanç sağlayacaksa, daha az yetenekte birisini işe almak zararlı olacaktır. Bu sebeple ürün ile ilgili sürekli öğrenerek, geliştirmeleri siz yönetin.

Üretim hakkında mümkün olduğunca fazla şey öğrenerek işe başlayın; böylece içiniz rahat olacaktır. Öğrenerek ilerleyerek üretim sürecini, işe alım kararlarınızı gün be gün iyileştirebilirsiniz.

iş kurmak, ekip oluşturmak

Adım 9. Takımınızı Kurmaya Başlayın

İşinizi ölçeklendirip büyütebilme yolunda kimi sorumlulukları başkalarına vermeniz gerekecektir.

Bir takıma ihtiyacınız var. Takım kurarken ihtiyacınız olan çalışanlarla uyumunuzu görmek için şu üç tavsiyeye kulak verin:

  1. Hedeflerinizi açıkça belirtin. Başlangıçta herkesin sizin vizyonunuzu ve şirketteki görevleri anladıklarından emin olun.
  2. İşe alım protokollerini takip edin. İşe alım sürecinde doğru soruları sorup, insanları tanıyarak en uygun kişiyi bulma yolunda birçok şeyi göz önünde bulundurmanız gerekecektir.
  3. Güçlü şirket kültürü oluşturmak. Çalışanlarınıza olumlu şirket içi atmosfer oluşturabilmek adına Google’ın çılgın ofis alanlarına sahip olmanız gerekmez. Çünkü, güçlü iş kültürü, çalışanlara saygı duymak ve eğitim-rehberlik çalışmalarıyla onları güçlendirmekle ilgilidir. Böylesi saygı, güçlü kültür adına, ofis dekorlarından daha etkilidir.

Adım 10. Yerinizi Bulun

Yer fikri önceliklerinize, iş fikrinize göre değişecektir. Ofis veya mağaza kiralayabilirsiniz.

Ancak, işletmenizin bulunacağı yer ile ilgili düşünürken 10 temel konuyu inceleyin:

  1. İşletme Yapısı Konumunuzun sizin tarzınızla, vermek istediğiniz mesajla uyumlu olmasını sağlayaın.
  2. Demografi İşe müşterilerinizin kim olduğunu düşünerek başlayın. Şirketinizin, müşterilerinizin bulunduğunuz yere yakınlığı önemli mi?
  3. Yaya Trafiği Mağazanıza gelecek insanlara ihtiyacınız varsa, müşterilerinizin yerinizin kolayca bulabilmesi gerekir. Unutmayın, en kalabalık bölgelerde bile ölü noktalar vardır. Seçiminizi buna göre yapın.
  4. Erişilebilirlik – Park Sorunu Sırf park sorunu yüzünden müşterilerinizin başka yere gitmesine izin vermeyin. Binanızın erişilebilir olduğundan emin olun.
  5. Rekabet Bazen yakınlarda rakipleriniz olması iyidir, bazense değil. Pazar araştırmasını yaptınız, işiniz için hangisinin en iyisi olduğunu biliyorsunuz. Buna göre kararınızı verin.
  6. Diğer işletmelere, hizmetlere yakınlık. Yakındaki işletmelerin de iş yerinizin kalitesini değiştirebileceğini unutmayın. Yaya trafiğinin kalitesi, potansiyel müşteri kitlenize uygunluğu yakınlardaki işletme ve hizmetleri incelemekle anlaşılabilir.
  7. Yerinizin görüntüsü ve tarihi. Bu adres işiniz hakkında ne ifade ediyor? O noktada başarısız işletmeler oldu mu? Konum yansıtmak istediğiniz görüntüyü verebiliyor mu?
  8. Yasalar. İşinize bağlı olarak, belirlediğiniz bölgenin yasal düzenlemelerini kontrol edin. Örneğin, kreş açacaksanız, yakın noktalarda kimsenin alkol dükkanı açamayacağına ilişkin düzenlemeler olması sizin adınıza çok büyük avantaj olacaktır. Yasal durumlardan, bölgedeki gelişmelerden haberdar olun.
  9. Bulunduğunuz konumun altyapısı. Özellikle teknoloji alanında şirket kuracaksanız, bulunduğunuz binanın yüksek teknolojik gereksinimlerinizi karşılayabildiğinden emin olun. Bina ile ilgili güvenlik, teknolojik ve elektrik altyapısı gibi konularda nesnel değerlendirme alarak yerin durumunu kontrol etmek adına mühendis kiralayabilirsiniz.
  10. Kira, vergiler, diğer maliyetler. Harcamalarınızı kontrol altında tutabilmek amacıyla kiranın yanında vergi yükleri gibi diğer maliyetlerini göz önünde bulundurun. Her şeyin planını yapın ki ileride acı sürprizle karşılaşmayın.

‘İş Kurmak İstiyorum’ – İstediğinizi Alın!

Şirketinize uygun yer aramanın zamanı geldiğinde; şu dört ipucu yardımcı olabilir:

  1. Kendi planlamanızı düşünün. Kimi ofis sahipleri kısa süreli ofis kiralama hizmeti sunmakta. Eğer kuracağınız işletme için yer anlam ifade etmiyorsa, uzun vadeli kiralama sözleşmeleri ile elinizi bağlamayın.
  2. Tüm alanları aklınızda bulundurun. İşletmenize uygun olması durumunda eski tip ofisler yerine ortak çalışma alanlarına sahip açık ofislere dahil olmayı düşünebilirsiniz. İşletme türünüze göre seçeneklerinizi açık tutun.
  3. İnternette araştırma yapın. Bazen hiçbir zaman göremeyeceğiniz fırsat internette karşınıza çıkabilir. Son kararı vermeden önce yeterli araştırmayı yapın.
  4. Ne istediğinizi söyleyin. Doğru yeri ararken birçok seçeneğiniz olduğunu unutmayın. Anlaşma yapmadan önce tüm isteklerinizin karşılanmasını sağlayın.

Adım 11. Satış Yapmaya Başlayın

Ürününüz veya iş kurmak istediğiniz sektör ne olursa olsun, işinizin geleceği ürün satışlarınıza, gelirinize bağlı olacaktır.

Satış yaparken kullanabileceğiniz birçok farklı strateji vardır, bunları dört prensipte özetlemek istersek:

  1. Dinleyin. Yatırımcı John Rampton ‘Müşterilerinizi dinleyerek isteklerini, ihtiyaçlarını görebilir; böylece, ürünü pazara nasıl sunmanız gerektiğini öğrenirsiniz’ der.
  2. Taahhüt isteyin ama baskı yapmayın. Satışı tamamlayıp, kapatmak için utangaç olmamalı, süreci hızlandırmalısınız ancak, diğer taraftan, müşterileri satışa zorluyormuş gibi hissetmelerini sağlamamalısınız.
  3. ‘Hayır’ kelimesini duymaktan korkmayın. Girişimcilik uzmanı Timo Rein, ‘Çoğu insan çok kibar. Satın almakla ilgilenmeseler dahi sizin satmaya uğraşmanıza izin veriyorlar, bu da kendi başına büyük sorun çünkü zaman sizin en önemli kaynağınız’ der. Kimi zaman o satış yapılamayabilir, bunu kabul edip, o satışın sonucu kötü olsa dahi, her zaman yeni bir satış umudunun olduğunu bilmeli, tekrar satış yapacak müşteri aramalısınız..
  4. Önceliği belirle. Kimi üreticiler ürünlerinin mükemmelliğini satıştan önemli görür; ürünü mükemmel hale getirmeye çalışırlar. Ancak, unutmayın ki mükemmel ürün yoktur. Siz girişimci olarak karı, ürününüzden para kazanmayı yani satışı hedeflemelisiniz. Bu hedef de öncelik sizin iş modelinize göre kurgulanmalı. Zaten, satışlar geri dönüşleri arttıracak, geri dönüşler de ürününüzün iyileşmesine katkıda bulunacaktır.

Özetlemek gerekirse; ürününüzü isteyen potansiyel müşterileri belirlemekle işe başlayın. Şirketinizin ilk kullanıcılarını bulun, müşteri tabanınızı büyütün, hedef kitlenize uygun reklamlar yayınlayın. Ardından, potansiyel müşterileri gelire dönüştürebilecek doğru satış stratejisini belirleyin.

Stratejiyi belirlerken kimi zaman hatalar yapacaksınız; girişimcilik böyledir. Önemli olan denemek, hataları görüp düzeltip, tekrar denemek; böyle gelişmektir.

Adım 12. Girişiminizi Büyütün

Büyümek amacıyla yürünebilecek milyonlarca farklı yol vardır. Başka işletmeyi satın alabilir, başka bir pazarı hedefleyerek şirketi büyütebilir, tekliflerinizi genişletebilirsiniz.

Ancak, büyümekte olan tüm şirketlerin ortak sahip olduğu iki temel özelliğe sahip değilseniz, büyümeye ilişkin hiçbir planınız başarılı olamaz.

Büyüme amacındaki şirketlerin;

İlk önce, yüksek kalitede pazarlama planları vardır. Sosyal medyayı organik, etkileyici veya ücretli kampanyalarla etkin şekilde kullanırlar. E-posta listeleri toplarlar, gerektiğinde listeyi amacına uygun kullanabilirler. Pazardaki tecrübeleriyle; hangi pazarlama kampanyasıyla, hangi müşteri kitlesine ulaşabileceklerini bilirler. Bunlar şirketin pazar tecrübesiyle; gerekli verileri toplayıp, okuyarak elde edilebilecek şirket yetenekleridir.

İkinci artıları ise, yeni müşterilerini ellerinde nasıl tutabileceklerini çözmüşlerdir. Muhtemelen birçok kişinin ‘Satış yapılması en kolay müşteri sahip olduğunuz müşteridir’ dediğini duymuşsunuzdur. Mevcut müşterileriniz e-posta listenize zaten kaydoldu, kredi kartı bilgilerini web sitenize ekledi, sunduğunuz hizmetleri test etti. Bunu yaparken markanızla ilişki yaşadılar. Yaşadıkları ilişki hakkında mümkün olduğunca iyi hissetmelerini sağlayın. Müşteri bulmak amacıyla yaptığınız reklam harcamaları ancak o müşteriyi kendini ürününüze uzun süre bağlı hissettirebilirseniz karşılığını bulacaktır.

Girişimcilik Büyüme Planları – Müşterilerinizi Koruyun!

Müşteri hizmetlerine yatırım yaparak ve ‘müşterilerinize özel hissettirerek’ büyüme adımlarınıza temel oluşturun. Yine de, bunların da yeterli olmayacağının  farkına varın. Girişimci olarak, pazarda sürekli rekabet halindesiniz, hiçbir zaman tamamen rahatlayamazsınız.

Girişimcilik ruhunu hiç kaybetmeyin. Piyasayı araştırmaya, iyi insanları işe almaya, harika ürünler üretmeye devam edin; böylece her zaman hayalini kurduğunuz imparatorluğu kurma yolunda avantajlı olacaksınız.

Kaynak: Yazı, girişimcilik adına önemli kaynaklardan entrepreneur.com sitesinde Matthew McCreary imzasıyla yayımlanmıştır.

İş Kurmak İstiyorum Diyenler İçin: 12 Adımlık Geniş Rehber yazısı Basit E-Ticaret için hazırlanmış ve ilk olarak Basit E-Ticaret - Basit E-Ticaret Sitesi Kurma adresinde yayınlanmıştır.

]]>
https://basiteticaret.com/is-kurmak-istiyorum-girisimcilik-fikirleri/feed/ 0
Kendi İşini Kurmak ¬ Girişimcinin Atması Gereken 5 Adım https://basiteticaret.com/kendi-isini-kurmak-girisimcilik/ https://basiteticaret.com/kendi-isini-kurmak-girisimcilik/#respond Mon, 27 Apr 2020 17:51:35 +0000 https://basiteticaret.com/?p=1778 Girişimci gerçeklerden kopmadan hayal kurar. Yazımızda kendi işini kurmak isteyen girişimcilerin atması gereken en önemli beş adımı açıkladık.

Kendi İşini Kurmak ¬ Girişimcinin Atması Gereken 5 Adım yazısı Basit E-Ticaret için hazırlanmış ve ilk olarak Basit E-Ticaret - Basit E-Ticaret Sitesi Kurma adresinde yayınlanmıştır.

]]>
Pek çok insan kendi işini kurmak istese de; yeni iş kurmak, başarılı işletme sahibi dolayısıyla da girişimci olmak çok zordur. Çünkü, kendi işimi kurmak istiyorum demek; yeni iş fikirleri oluşturmak, başarıya ulaşan girişimci olmak için yeterli değildir.

Aslında olay bundan daha temeldir. Başarılı girişimcilerin gösterdiği gibi, başarıya ulaşmak adına kimi özel disiplinleri hayatımızda uygulamamız gerekmektedir.

Bahsettiğimiz disiplinler, yeni iş fikirleri ile tek başına milyonlara ulaşan başarılı girişimcilerin hayatlarında büyük dikkatle uyguladıkları önemli adımlardır. Buradaki adımları isterseniz henüz yolun başında öğrenebilir, hayatınızda uygulayabilirsiniz; isterseniz ise onları şimdilik görmezden gelebilirsiniz.

Ancak,  girişimci olmak, kendi işini kurmak isteyen herkes, başarıya ulaşmak amacıyla er ya da geç bu disiplinleri öğrenmeli; bahsedilen beş alanın her birinde bilgi ve yetenek sahibi olabilmelidir.

Kendi İşini Kurmak | Girişimcinin Atması Gereken 5 Adım

iş kurmak, girişimcilik

Pazar Araştırması

Burası kendi işini kurmak hedefiyle çalışan birçok girişimcinin başarısız olduğu noktadır. Girişimci harika bir fikir ile işe başlar, ancak, genellikle fikrinin çalınacağından korkarak, onu kimseye anlatmak istemez.

Bu sebeple potansiyel müşterilerin ilgisinin var olup olmadığını veya pazara göre ürünü nasıl piyasaya çıkartması gerektiğini bilemeden işe atılır. Bunun sonucunda ürün başarısız olduğunda ise şaşırır.

Belirli sektördeki ürün, hizmet hakkında bir iş fikriniz varsa, öncelikle o sektörde bulunan birisine gitmeli, ürünle ilgili fikirlerini sormalısınız. Başarılı girişimci, ilgili sektörde mümkün olan en fazla sayıda insanla iletişim kuracak, kendilerinden ürünle ilgili samimi yorumlar isteyecektir.

İlk adımınızda aradığınız şey, sektördeki insanlardan gelen, ‘olumsuz düşünme’ olmalıdır. Olumsuz düşünür, planınızdaki kusurları işaret edecek olan kişidir. İşe başlarken kusurları bilemez, görmez veya düzeltmezseniz; ürün piyasaya çıktıktan sonra işiniz çok daha zor olacaktır.

Henüz pazar araştırması ile denenmemiş, sorgulanmamış ürün ise yüksek olasılıkla birçok kusura, fazlalığa, hatta -önemli noktalarda- eksikliğe sahiptir.

Para kazandıran işler kurmak için, o fikrin gerçekten kazandırıp kazandırmayacağının iyi araştırılması elzemdir.

İş kurmak sizin gözünüzde bir hobiyse, pazardan ziyade ürünü önemsiyorsanız batmayı zaten göze almışsınız demektir. Diğer türlü, ne orijinal iş fikirlerine sahip olursanız olun, önemli olanın pazar olduğunu bilmeli, ürününüzü potansiyel kitle üzerinden test etmelisiniz.

İş Planı Oluşturun

Başarılı bir iş kurmak yolunda çok iyi olmanız gereken diğer konu ise planlamadır.

Bunun anlamı, işe girişmeden önce, girişimci olarak tam iş planı hazırlamak amacıyla zaman ayırmanızın gerekliliğidir.

İş planı hazırlamak sizi gelecekte ele alacağınız her kritik konuyu şimdiden fark etmenize yol açarak, sizi üzerinde düşünmeye zorlar.

Başarılı girişimci, yalnızca iş fikirleri oluşturmakla kalmayan, bunun yanında, gerçekleşebilecek zorluklar, zorluklara karşı yapılması gerekenler hakkında çeşitli planlar oluşturmuş kimsedir.

Gelecek hakkında düşünmeyen, planını iyi oluşturmayan girişimci ise başarısızlığa mahkum olacaktır.

‘Savaş hiçbir zaman plana göre kazanılmaz, ancak planın olmadığı savaş kaybedilir.’

kendi işini kurmak, girişimcilik

Sevgi Parası

Başarılı bir girişimcilik hayatı adına ihtiyacınız olan diğer disiplin ise para ile ilgilidir. Yeni işletme sahibinin, iş kurmadan önce en az 6 aylık harcamalarını kapsayacak birikimi olmalıdır.

Açıkcası, kendi işini kurmak isteğiyle paraya ihtiyacı olan girişimcinin, başlangıçta kullanacağı paranın %99’u ‘sevgi parası’ olarak tanımlanır. ‘Sevgi parası’, ya insanların sizi sevdikleri için destek olmak amacıyla verdikleri paradır ya da evinizi, arabanızı ipotek göstererek, ihtiyacınız olmayan şeyleri satarak topladığınız paradır.

Çünkü, girişimin başında borç para almak için bankalara güvenilmez. Bankalar kendi işini kurmak isteyen yeni girişimciye borç para vermeye doğal olarak sıcak bakmazlar. Bankalar risk almazlar;  geri ödeneceğinden emin oldukları, sağlam geçmişi olan şirketlere kredi açarlar.

Yine de, daha sonra, işletmeniz büyüyüp, pazar içinde güven sağladığında bankalardan alacağınız krediler şirketinizi daha fazla büyütmek adına fark yaratabilir.

Bu sebeple girişimcilik yoluna adım atmadan önce, kötü günleri ve işletmenizin geleceğini düşünerek kendi bütçenizi oluşturmalısınız.

Müzakere Gücünün Sırrı

Girişimcilik yolunda uzmanlaşmanız gereken diğer konu müzakerelerdir.

Bir girişimci olarak her şeyden önce müzakere süreçlerini incelemeli, her fırsatta bu konu üzerinde pratik yapmalısınız. Kendi işini kurmak amacındaki kişi, satın alınan ürün ve hizmetleri alınabilecek en iyi fiyatı almalı, bunun için de yüksek pazarlık yeteneğine sahip olmalıdır.

Ayrıca, satışlarınızda da müzakere yeteneğini kullanmalısınız. En uygun fiyata aldığınız ürünün, size geri dönüşünün -satışınızın- en yüksek fiyattan olduğundan emin olmalı; pazarlık/müzakere yeteneğinizi geliştirmelisiniz.

Pazarlık yeteneği ile ilgili olarak öncelik, var olan parayı ne pahasına olursa olsun korumaktır. Müzakere yeteneğiniz ile nakit akışını, dolayısıyla kaynaklarınızı korumak, yeni kurulan işletme için hayati önem taşır.

Eğer nakitiniz biterse, ölürsünüz. Nakit, yeni kurulan işletmenin damarlarında gezen kan, beyninde gerekli olan oksijenidir. Her zaman yeterli rezerviniz olduğundan emin olmalı; planlarınızı buna göre düzenlemeli, pazarlık yapmalı, dolayısıyla işletmenizin kaynaklarını koruyabilmelisiniz.

Güçlüklere Karşı Gelmek

Kendi işini kurmak, onu ilerletmek sizi stresle dolu bir yolculuğa çıkartacaktır. Girişimcilik iniş – çıkışlarla, duygu karmaşalarıyla, bazen sevinç bazen hayal kırıklıklarıyla iç içedir.

Girişimcilik Kursu ¬ Sizi Geleceğe Hazırlayacak 34 Adım yazısında da belirttiğimiz gibi, girişimci iniş çıkışlara hazırlıklı olmalı; her gün karşılaşacağınız problemlere, yaşayacağınız hayal kırıklıklarına karşı güçlü durmalısınız.

Bazen kendinizi çok yorgun, güçsüz hissederek ipin ucunu bırakırsanız, işletmenizin tekrar toparlanması çok zor olabilir. Kendi işini kurmak demek, tatillerden feragat ederek çalışmaya, problem çözmeye devam etmek demektir. Ancak güçlüklere karşı kararlılıkla, yılmadan savaşırsanız sonunda şirketinizi güçlendirebilirsiniz.

Karşılaşabileceğiniz güçlüklerin neler olacağını, bu güçlüklere karşı nasıl önlem almanız gerektiğiniz zaten Yeni Girişimcilerin Kaçınması Gereken 8 Kritik Hata yazımızda detaylıca anlattık.

Unutmayın, iş kurmak sizin niyetinizin, başarma isteğinizin göstergesidir. Bu göstergenin nişanesi olarak çalışmalısınız. Çünkü, şirketiniz ancak sizin emeğiniz ve harcadığınız güç ölçüsünde büyüyebilir.

kendi işini kurmak, yeni girişimcilere tavsiyeler

İş Kurmak | Yeteneğinize Güvenin

Siz, zaten, kendi işini kurmak ve başarılı girişimci olmak için gerekli yeteneğe sahipsiniz. Bunu milyonlarca insan geçmişte yaptı, hala yapıyor, gelecekte de yapacak. Başarılı girişimcilerin hiçbirisi sizden daha akıllı veyahut daha iyi değiller; yalnızca neye öğrenmeleri gerekiyorsa onları öğrendiler sonra da hareketlerini bu bilgilere göre dizayn ettiler.

Öğrendiklerini uyguladılar, dersler çıkarttılar, güçlüklerle savaştılar ve başarıya ulaştılar. Henüz yolun başındayken başlangıç adımlarınızın nasıl olması gerektiğini görmek için İş Kurmadan Önce Atmanız Gereken 12 Önemli Adım yazımız da göz gezdirebilirsiniz.

Başarıya ulaşmanın yolu belli, geçmişten öğrenilenleri gelecekte uygulayarak, bunu siz de yapabilirsiniz.

Kaynak: Yazı dünyanın sayılı satış ve pazarlama eğitimcilerinden Brian Tracy‘nin web sitesinden, aslına uygun olarak Türkçeleştirilmiştir.

Kendi İşini Kurmak ¬ Girişimcinin Atması Gereken 5 Adım yazısı Basit E-Ticaret için hazırlanmış ve ilk olarak Basit E-Ticaret - Basit E-Ticaret Sitesi Kurma adresinde yayınlanmıştır.

]]>
https://basiteticaret.com/kendi-isini-kurmak-girisimcilik/feed/ 0
Kaç WordPress Eklentisi Kullanmalısınız? En İyi WordPress Performansı için Eklenti Sayısı Kaç Olmalı? https://basiteticaret.com/kac-wordpress-eklentisi-kullanmaliyim/ https://basiteticaret.com/kac-wordpress-eklentisi-kullanmaliyim/#respond Mon, 20 Apr 2020 17:49:34 +0000 https://basiteticaret.com/?p=1748 Makalemizde, sitenize kaç WordPress eklentisi yüklemenizin normal olduğunu, en iyi performansı almak için eklentileri nasıl kullanabileceğinizi yazdık.

Kaç WordPress Eklentisi Kullanmalısınız? En İyi WordPress Performansı için Eklenti Sayısı Kaç Olmalı? yazısı Basit E-Ticaret için hazırlanmış ve ilk olarak Basit E-Ticaret - Basit E-Ticaret Sitesi Kurma adresinde yayınlanmıştır.

]]>
Okuyucularımız bize hangi WordPress eklentilerini kullanmaları gerektiğini, sitelerine kaç WordPress eklentisi yüklemenin fazla olduğunu, hızlı site performansı adına en fazla kaç eklenti kullanabileceklerini sıklıkla sorarak, WordPress eklentileri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorlar.

WordPress eklentilerinin web sitesi hızını, performansını, güvenliğini nasıl etkileyebilecekleri hakkında birçok yanlış anlama olduğundan, konuyu teknik olmayan kullanıcılarımız için ayrıntılı olarak açıklamak istiyoruz.

Bu yazıda, sitenize kaç WordPress eklentisi yüklemenizin normal olduğunu detaylıca açıklayacağız. Eklentilerin web sitenizi nasıl etkileyebileceği hakkında da yorumlarda bulunacağız. Amacımız, WordPress eklentilerinin mükemmel kombinasyonu ile web sitenizi nasıl çalıştıracağınızı öğrenmenize yardımcı olmak.

Web sitenize kaç WordPress eklentisi yükleyebilirsiniz?

WordPress Eklentileri Nedir? Nasıl Çalışırlar?

Konunun derinliklerine inmeden önce, WordPress eklentilerindeni ve nasıl çalıştıklarından biraz bahsedelim.

WordPress eklentileri web siteniz için uygulamalar gibidir. Çevrimiçi mağaza oluşturma, iletişim formları ekleme gibi özellikler ile birlikte, web sitesinize çeşitli işlevler eklemenize yardımcı olurlar.

WordPress’in kendisi gibi, eklentiler de PHP programlama dilinde yazılmıştır. PHP kodu web sitenizin barındırma sunucusunda çalıştırarak, kaynaklarını kullanır.

Bu nedenle, kaynakları yönetmek, web sitenizi verimli şekilde çalıştırmak adına kolay araçlar sağlayan sağlam WordPress hosting şirketi seçmelisiniz. Biz WordPress E-Ticaret Sitesi Kurma – Basit Anlatım Detaylı Rehber yazımızda da bahsettiğimiz gibi; performans, panel sadeliği, kullanım kolaylığı ve tamamen Türkçe kullanım sağlayabilmesi sebebiyle WNokta’yı önermekteyiz.

Yeni Yazı — Daha fazla bilgi edinmek adına WordPress eklentilerinin nasıl çalıştığıyla ilgili ayrıntılı kılavuzumuza bakın. Daha da derinlere inmek istiyorsanız, WordPress’in aslında perde arkasında nasıl çalıştığına göz atın (Infographic).—Yeni Yazı

WordPress 1.2’den beri (WordPress eklentileri desteği eklendiğinde), eklentiler kullanıcılar için nimet olmuştur. Eklentisiz WordPress, oyuncakları olmayan oyuncak mağazası gibi sıkıcı, boştur.

WordPress Web Siteleri için Eklentiler Neden Gereklidir?

Eklentiler WordPress’i dünyanın en popüler website oluşturucusu yapmaktadır.

Toplam WordPress eklenti sayısı yıllar içinde artmıştır. Makalemizi yazarken, resmi eklentiler dizininde 54 binden fazla ücretsiz WordPress eklentisi bulunmaktadır.

Ücretsiz eklentilerin yanı sıra, üçüncü taraf şirketler ve geliştiriciler tarafından satılan binlerce premium ücretli WordPress eklentileri de vardır.

Eklentiler SEO’yu geliştirmenize, güvenliği artırmanıza, kullanıcıları yönetmenize hatta çok daha fazlası yapmanıza yardımcı olurlar. Web sitenizde WordPress eklentileri kullanmadan işinizi büyütmek oldukça zordur.

WordPress Eklentilerinin İtibarı

Eklentilerin amacı, WordPress’i hayal edebileceğiniz hemen hemen her şeyi yapacak şekilde genişletmektir. Ancak, şimdi birçok acemi kullanıcının WordPress eklentilerine yönelik korku duyduğunu, eklenti kullanımını kısıtlama hissinde olduklarını görüyoruz.

İnsanlar performans, güvenlik, güvenilirlik, hız vb. konular hakkında endişeleniyorlar. Bunun nedeni, tasarımcılar, geliştiriciler ve web barındırma destek teknisyenlerinin müşterinin web sitelerinde sorun giderirken hayal kırıklığına uğramalarıdır.
Hayal kırıklığı içinde, “daha az eklentiye sahip” veya “sitenizi yavaşlatan eklentiler” gibi yorumlar yaparlar.
Böyle ifadeler sosyal medyada, yüz yüze görüşmelerde, yardım forumlarında, hatta konferanslarda yankı bulur.

Bahsedilen ifadelerdeki temel büyük sorun ise belirsizlikleridir.

Yavaşlatan Eklenti Ne Demek? Daha az eklentiden kasıt nedir? Kaç WordPress eklentisi çok fazla?

Biz BasitEticaret’te, sorunun eklenti sayısı değil, eklentilerin kalitesi olduğunu düşünüyoruz.

Web sitenizde düzinelerce iyi WordPress eklentisi sorunsuz çalışabilir, ancak kötü kodlanmış tek bir eklentinin eklenmesi web sitenizi yavaşlatacaktır.

Böyle olduğunda da, eğer sitenizle kendiniz ilgilenmiyorsanız, sorunu gidermek adına yardım istediğinizde, barındırma şirketinizin destek teknisyeni veya başka bir web geliştirici eklenti sayısını suçlar.

Bu, 5 eklentili web sitesinde sorun gidermek, 30 eklentili web sitesinde sorun gidermekten çok daha kolay olduğundan mantıklıdır. (Böyle bir durumda da genelde işi uzatan hangi eklentinin sorun yarattığını bulmaktır.)

Hayal kırıklığından kaynaklanan bu tür tavsiyeleri şüpheyle dinlemek son derece önemlidir.

Eğer geliştiriciniz website performansınızdan fazla eklentiyi sorumlu tutarsa ona, soruna hangi özel eklentinin neden olduğunu nazikçe sormalısınız. Çünkü sadece miktarı suçlamak tembellikten kaynaklanmaktadır.

Perspektifi daha geniş anlamanız adına söyleyebiliriz ki, BasitEticaret.com web sitemizde şu anda 20+ aktif eklenti var ama sitemiz sorunsuz çalışıyor.

Web sitesini yavaşlatan bir kötü eklenti ekleyecek olsaydık, o tek bir kötü eklentiyi devre dışı bırakmamız gerekirdi (20 küsür eklentinin hepsini değil).

Eklenti sayısıyla ilgili tembel suçlamayı açıklığa kavuşturduktan sonra, eklentilerin web sitenizin farklı yönlerini nasıl etkileyebileceğine göz atalım.

WordPress Eklentileri Web Sitesi Hızını – Performansını Nasıl Etkiler?

Birçok farklı WordPress eklentisi vardır, her biri eklenti web sitenizin performansını farklı şekilde etkiler.

Örneğin, ön yüzü (front-end) etkileyen eklentiler vardır. Sayfa oluşturucu eklentileri, iletişim formları, galeriler, sliderler gibi.

Sonra temel olarak websitenizin mutfağında, arka uçtaki (back-end) veya yönetici alanındaki görevleri gerçekleştirmek için görevlendirilmiş eklentiler vardır. WordPress yedekleme eklentileri, editör eklentileri, çeşitli arka plan işlemlerinin kontrolünü sağlayan eklentiler gibi.

Ayrıca yönetici alanı ve ön yüz dahil her yerde çalışan eklentiler de vardır. Örneğin, SEO eklentileri, WordPress güvenlik duvarı eklentileri bu gruba girer.

Bir WordPress eklentisinin web sitesi hızı ve performansı üzerindeki etkisi, bu eklentinin sayfanızda ne zaman ve nereye yüklendiğine bağlıdır.

Örneğin, yalnızca WordPress yönetici alanında belirli görevleri yaparken yüklenen eklentiler genellikle web sitenizin performansını etkilemez.

Öte yandan, ön yüzle ilgili görevleri olan eklentiler, sayfa açılışında yükleneceği için daha büyük performans ayak izine sahip olacaktır.

Ayrıca, kırık bağlantı kontrolü, 404 izleme gibi rutin arka plan işlemleri gerçekleştiren eklentiler de genel web sitesi performansınızı önemli ölçüde yavaşlatabilir.

WordPress Eklentileri site performansınızı genellikle şu şekilde etkileyebilir:

Ek HTTP istekleri yapma – Bazı eklentiler (çoğunlukla ön yüz görevleri olanlar) düzgün çalışmak için özel stil veya komut dosyaları gerektirebilir. Bu nedenle, websitenize fazladan JS – CSS dosyaları ekleyebilirler. Eklenen dosyaları yüklemek de, sayfa yükleme sürenizi yavaşlatan ek HTTP istekleri yapılmasını gerektirir.

Ek DataBase – Veritabanı Sorguları – Kimi eklentiler ise veritabanı sorgularınızı artırabilir. Örneğin, en popüler yazıları, ilgili makaleleri veya veritabanı öğelerini çekerek ön yüzde görüntüleyen eklentiler bu işlemleri yapar.

Arka Plan İşlemleri ve Veritabanı Yazma – Bazı eklentiler, kırık bağlantıları kontrol etme, yayın görüntüleme gibi analizleri izleyerek kaydeder. Dolayısıyla böyle arka plan işlemlerini çalıştırırken çok fazla sunucu kaynağı harcayabilir.

Birçok iyi WordPress eklentisi yalnızca gerektiğinde ek dosyalar yükler, veritabanı çağrılarını en aza indirir. Ancak, bahsettiğimiz işlemler, hem ilgili eklentinin çalışması hem de tasarımı adına, doğal olarak bazen kaçınılmazdır.

Neyse ki, çoğu durumun üstesinden gelebilecek optimizasyonlar vardır. Şimdi yukarıda bahsettiğimiz sorunları kısa – uzun vadeli düzeltme seçeneklerine bakalım.

Ancak ilk önce WordPress sitenizde önbelleğe almayı etkinleştirdiğinizden emin olun. Önbellek olmadan, web siteniz her zaman yavaş olacaktır.

Şimdi diğer optimizasyonlara geçelim.

HTTP İsteklerini (HTTP Requests) Azaltma Sorununu Düzeltme

Eklentiler, istenilen şekilde işleyebilmek için website yüzeyinizin dışında çalışmalıdır. Böyle işlemler ek HTTP istekleri (yani JS ve CSS dosyası) eklenerek yapılır. Örneğin, iletişim formu eklentisi yüklediğinizde, çalışmasıyla birlikte iyi de görünmesini istersiniz.

İnsanlar bazen gerekli olduklarını göz ardı ederek ek HTTP isteklerinden şikayet ediyorlar ancak hiç işlenmemiş form şöyle görünecektir.

wordpress iletişim formu

Böyle görüntü çoğu kullanıcı hoşuna gitmez, hatta bazıları eklentinin bozuk olduğunu düşünür.

Kısacası, eklentinin düzgün çalışması adına ek stil ve komut dosyaları gereklidir.

Ek HTTP istekleri sorununu çözerek, optimize etmenin üç yolu vardır. Hepsi biraz teknik ve kodlama bilgisi gerektirir, ancak hepsi ilk deneyip kavramadan sonra size çocuk oyuncağı olarak gelecektir.

İlk yöntem, eklenti tarafından yüklenen ek stillerin ve komut dosyalarının kaydını silmek olacaktır. Bundan sonra eklenti stillerini temanızın style.css dosyasıyla, eklenti komut dosyalarını da temanızın ana JavaScript dosyasıyla birleştirebilirsiniz.

İkinci yöntem, eklenti stillerini / komut dosyalarını gerektiğinde sayfalara koşullu olarak yüklemek olacaktır.

Makalemizde WordPress eklentilerinin eklediği ek komut dosyalarını ve stil sayfalarını devre dışı bırakma hakkındaki her iki yöntemi de açıkladık.

Kod meraklısı olmayanlar için, dosyaları tek bir tıklamayla minimize ederek, birleştirmenizi sağlayan WP Rocket gibi premium önbellek eklentisi kullanabilirsiniz. Bu yöntem en kolayıdır birçok durumda da işe yarar, ancak yine de uyarmamız gerekir ki, bazı durumlarda belirli eklentilerle çakışmalara neden olabilir, bu da sitenizde problemlere yer açar

Bununla birlikte, birkaç ek HTTP isteğinin site performansında düşündüğünüz kadar önemli olmadığını bilmenizi istiyoruz. Burada ek HTTP isteği derken milisaniyeden bahsediyoruz. Tabii, eğer ek HTTP istekleri ekleyen çok sayıda eklentiniz varsa, gösterdiğimiz optimizasyonlar yükleme sürenizi birkaç saniye aşağı çekmenize olanak tanır.

Birçok teknik olmayan işletme sahibi, web sitelerini hızlandırmak için WordPress geliştiricisi tutuyor (kodlama bilgisi olmayan, uğraşmak da istemeyen işletme ve site sahiplerinin yapabileceği değerli bir yatırımdır. Eğer websitenizde sıkıntı olursa, çözemezseniz veya çözmekle uğraşamam istemiyorsanız bu yöntemi kullanabilirsiniz).

Artık HTTP isteklerini karşıladığımıza göre, ek DB sorgularına bakalım.

Ek Veritabanı Sorgularını ve Arka Plan İşlemlerini Düzenleme

wordpress site hızlandırma

Bazı eklentiler veritabanı sunucunuzdaki yükü arttırabilir. WordPress, gelen çevrimiçi sorguları önbelleğe almada çok iyi iş çıkarır ve çoğu iyi kodlanmış WordPress eklentisi önemli soruna neden olmaz.

Ancak, web siteniz yüksek trafiğe sahipse, buna karşın uygun sunucu kaynaklarına sahip değilseniz, veritabanına dayalı eklentilerin kullanılması sorun olabilir.

Örneğin, üyelik tabanlı web siteniz veya WooCommerce tabanlı çevrimiçi satış mağazanız varsa, websiteniz birçok önbelleğe alınmamış istek sunar. Bu senaryoda tek gerçek seçenek, yönetilen iyi WordPress hosting çözümü veya hatta özel bir WooCommerce hosting çözümü kullanmaktır.

Ek olarak yoğun kaynak kullanan kimi eklentiler de vardır, her ne pahasına olursa olsun bunları kullanmaktan kaçınmalısınız.

Örneğin, WordPress içinde bazı e-posta katılım eklentisi, web site istatistik eklentisi, yayın görüntüleme izleme eklentisi gibi çeşitli analitik işlevler ekleyen eklentiler vardır. Böyle eklentiler, her sayfa yükünde verimsiz şekilde veritabanına yazarak internet sitesi performansını düşürür.

MonsterInsights tarafından sunulan WordPress için Google Analytics veya Jetpack İstatistikleri gibi eklentilerle analitiği daha ölçeklenebilir şekilde biraz daha verimli izleyebilirsiniz.

OptinMonster gibi eklentilerle ya da en sevdiğiniz e-posta pazarlama hizmetlerinden kayıt formlarını kullanarak daha ölçeklenebilir bir izleme ile e-posta kaydolma formları ekleyebilirsiniz.

Ayrıca 404 hatalarını izleyen ve ağır yük ekleyebilecek ve sunucu kaynaklarını bunaltabilecek kırık bağlantıları izleyen eklentiler de vardır. Bu eklentileri kullanmak yerine, Ahrefs veya SEMRush gibi kırık bağlantıları otomatik olarak izleyen ve diğer birçok yararlı SEO öngörüsü sunan üçüncü taraf bir bulut hizmeti kullanabilirsiniz.

Premium bir çözüm istemiyorsanız, kırık bağlantılar için her seferinde 300 sayfa kontrol etmenizi sağlayan Broken Link Check gibi ücretsiz aracı kullanabilirsiniz.

WordPress Eklentileri Site Güvenliği Nasıl Etkiler?

Birçok kullanıcı, daha fazla eklentiye sahip olmanın sitelerini daha savunmasız hale getirebileceğini düşündüğünden, WordPress eklentilerini güvenlik üzerinden de incelemek önemli olacaktır.

Kötü kodlanmış WordPress eklentisinin bilgisayar korsanları tarafından kullanılarak sitenizi savunmasız hale getirebileceği doğrudur. Ancak, böyle risk var olan her yazılımda geçerlidir.

Websitenizde gözlem, inceleme yapmanız zorunludur. Bununla birlikte, WordPress’in en iyi taraflarından birisi işte burada değerini ortaya çıkartır.
Açık kaynak ile ilgili en iyi kısım, birçok insanın sizinle birlikte aynı yazılımı kullanmasıdır, bu da kullanıcı topluluk tarafından herhangi bir güvenlik açığının keşfedilerek düzeltilmesini hızlandırır.

Ayrıca, websitenizi, Sucuri gibi WordPress güvenlik eklentisi kullanarak da güvende tutabilirsiniz. Güvenlik eklentileri binlerce web sitesini tararlar, savunmasız eklentileri bularak güvenlik sorununu yakalamanıza yardımcı olurlar.(WordPress güvenlik eklentisi ek yazı)

Ek olarak, genel WordPress güvenliğinizi artırarak web sitenizi de koruyabilirsiniz. Bu, bilgisayar korsanları tarafından herhangi bir güvenlik açığından yararlanılmadan önce güvenlik katmanları eklemenizi sağlar.(wordpress güvenliği ek yazı)

WordPress Eklentilerinin Güvenilirliği

Bazı kişiler yükledikleri eklentilerin güvenilirliğiyle birlikte uzun dönem desteğinden de endişe duyuyor. Eklenti yeterli sıklıkta güncellenmiyorsa ya da eklenti kullanımdan kaldırılırsa ne olur?

Açık kaynaklı WordPress ekosisteminin güzel yanı, her zaman alternatiflerin olmasıdır.

Popüler bir eklenti kullanırsanız, çok büyük ihtimalle hiçbir zaman güncelleme sıkıntısı yaşanmayacağını veya yayından kaldırılmayacağını bilirsiniz. Dahası popüler eklenti popüler bir sorunun üstesinden gelmektedir, bu sebeple bazı şeyleri ondan daha iyi yapan rakipleri de ortaya çıkacaktır. Böylece hem ekosistem hem eklentiler, dolayısıyla, hem de websiteniz gelişmeye devam edecektir.
Açık kaynağın gücü, böylece ortaya çıkar

İyi itibara sahip, saygın yazarları olan eklentileri seçtiğiniz sürece, yayından kaldırılma güncelleme alamama sıkıntılarını genel olarak yaşamazsınız.

Kod Parçacıkları Ekleyerek Eklentileri Önleyebilir miyim?

Wordpress eklenti performansı

Google aramalarında size şöyle sonuçlar gösteren makaleler olduğunu biliyorum: “WordPress’te eklenti olmadan … nasıl yapılır”.

Böyle makalelerin amacı eklentileri kullanmaktan vazgeçirmek değil, nasıl kod yazabileceğinizi göstermektir. Sitenize kod parçacıkları eklemenin üç yolu vardır. Bunları

1-) function.php dosyasına,

2-) siteye özgü bir eklentiye ekleyebilir veya

3-) özel kod parçacıkları eklemek için eklenti kullanabilirsiniz.

Hangi yöntemi seçerseniz seçin, web sitenize kod parçacıkları eklemek bağımsız bir eklenti ile aynı performans etkisine sahiptir.

Bir eklentiye özdeş kod parçacıkları yüklerseniz, temel olarak eklentiyi yüklemeden çalıştırırsınız. Dezavantajı, bu kod için herhangi eklenti güncellemesi veya güvenlik düzeltmesi alamamanızdır.

Konu hakkında daha fazla bilgi için, daha iyi olan WordPress eklentisi vs functionlar.php dosyasına ilişkin kılavuzumuza bakın. (yeni yazı)

Kaç WordPress Eklentisi Yüklemelisiniz? Kaç WordPress Eklentisi çok fazla?

Web sitenizi çalıştırmak ve işinizi büyütmek için gerektiği kadar WordPress eklentisi yüklemelisiniz.

Ortalama bir işletme web sitesinin en az 20-30 eklentiye sahip olması oldukça normaldir.

WordPress’i tam potansiyeline kullanıyorsanız, websitenizde birçok gelişmiş özelliğe sahipseniz, bu sayı kolayca 50’den fazla olabilir.

Dünya çapında ünlü, saygın wordpress websitelerinde yazımız hazırlanırken varolan eklenti sayıları şöyledir;

MonsterInsights – 68 aktif eklenti
OptinMonster – 67 aktif eklenti
WPBeginner – 62 active plugins
WPForms – 54 aktif eklenti

Yukarıdaki siteleri örnek göstermemizin sebebi, web sitenizi yavaşlatan eklenti miktarı olmadığını vurgulamaktır.

WordPress kodlama standartlarına uyan yüksek kaliteli eklentiler kullandığınız sürece çok sayıda eklentiyi sıkıntı yaşamadan kullanabilirsiniz.

En İyi WordPress Eklentileri Nasıl Seçilir?

Kullanıcılarımız tarafından en sık sorulan sorulardan biri ‘web siteme en iyi eklentileri nasıl seçerim?’ konusudur.

Ücretsiz eklenti kullanmak istiyorsanız onları yalnızca WordPress.org eklenti dizininden indirin. Resmi WordPress eklenti dizini, en iyi eklentileri filtreleyerek seçimi kolaylaştırır.

En İyi WordPress Eklentisi Nasıl Bulunur?

Eklenti sayfasında, o eklentinin derecelendirmesiyle birlikte diğer WordPress kullanıcıları tarafından sağlanan yorumları görebilirsiniz. Aynı şekilde eklentinin en son ne zaman güncellendiğini, eklentiyi kaç web sitesinin yüklediğini de görebilirsiniz.

wordpress eklenti inceleme

Öte yandan, premium wordpress eklentisi arıyorsanız, bunların iyi tanınmış WordPress şirketi veya geliştiricisinden olduğundan emin olun. Emin değilseniz, incelemelere ve referanslara önem verin.

Daha fazla ayrıntı için Gerekli WordPress Eklentileri kılavuzumuza bakın.

Yeni başlıyorsanız, WordPress Dersleri rehberimize göz atarak WordPress konusunda daha kapsamlı bilgilere ulaşabilir, web sitenizi profesyonel olarak yönetebilirsiniz.

Makalemizde kaç tane WordPress eklentisi yüklemeniz gerektiği ile ilgili sorularınızı yanıtladığını umuyoruz. Makalemizin en yaygın WordPress efsanelerini çözdüğünü görmek de isteyebilirsiniz.

Kaç WordPress Eklentisi Kullanmalısınız? En İyi WordPress Performansı için Eklenti Sayısı Kaç Olmalı? yazısı Basit E-Ticaret için hazırlanmış ve ilk olarak Basit E-Ticaret - Basit E-Ticaret Sitesi Kurma adresinde yayınlanmıştır.

]]>
https://basiteticaret.com/kac-wordpress-eklentisi-kullanmaliyim/feed/ 0
WordPress Site Hızlandırma – Uygulaması Kolay ve Etkili 15 Yöntem! https://basiteticaret.com/wordpress-site-hizlandirma/ https://basiteticaret.com/wordpress-site-hizlandirma/#respond Tue, 24 Dec 2019 20:39:51 +0000 https://basiteticaret.com/?p=1695 Hazırladığımız kılavuzda, WordPress site hızlandırma tekniklerinin neler olduğunu, website hızını arttırma yöntemlerini 15 etkili madde halinde sıralayacağız.

WordPress Site Hızlandırma – Uygulaması Kolay ve Etkili 15 Yöntem! yazısı Basit E-Ticaret için hazırlanmış ve ilk olarak Basit E-Ticaret - Basit E-Ticaret Sitesi Kurma adresinde yayınlanmıştır.

]]>
WordPress kolay kullanımı, basitliği, istenilen hemen her site için çözüm üretebilmesi sebebiyle harikadır. Ancak bununla birlikte yavaşlık problemi gibi kimi eksikleri de bulunmakta. WordPress sitenizi doğru önlemleri almadan kurarsanız websiteniz çok yavaş çalışacaktır. Bu da, site ziyaretçilerinizin websitenize girmekten vazgeçmesine, abonelerinizi ve müşterilerinizi kaybetmenize neden olur. Bu sorunu bugün çözüyoruz. Hazırladığımız kılavuzda, WordPress site hızlandırma tekniklerinin neler olduğunu, website hızını arttırma yöntemlerini 15 etkili madde halinde sıralayacağız.

Keyifli okumalar!

WordPress Site Hızı Neden Önemli?

Yeni bir ziyaretçi sitenize ilk defa geldiğinde, onu sitede dolaşmaya ikna etme konusundaki dikkatini çekmek için yalnızca birkaç saniyeniz vardır.

Microsoft Bing arama ekibi tarafından hazırlanan rapora göre, sayfa yanıtlama süresinde 2 saniyeden daha uzun bir gecikme, kullanıcı memnuniyetini % 3,8 azaltmakta, kullanıcı başına geliri % 4, site içi tıklama oranlarını ise 4,3% düşürmekte.

Eğer websitenizin yüklenmesi çok uzun sürüyorsa birçok potansiyel kullanıcınızı daha yolun başında kaybedersiniz.

Yalnızca bu da değil, Google artık sıralama algoritmasında site hızını da kullanıyor. Yani, sitenizin hızı SEO’ya etki ediyor; bu nedenle siteniz yavaşsa, arama motorlarından da ziyaretçi kaybediyorsunuz demektir.

Şimdi bu yazıyla bunları düzeltelim.

WordPress Site Hızlandırma Teknikleri

Not olarak, aşağıdaki maddeler önem veya başka herhangi kritere göre sıralanmamıştır. WordPress sayfalarının nasıl daha hızlı yükleneceğini araştırırken okuduğum, uyguladığım yöntemler içerisinde en çok yardımı dokunanları toplayarak, hepsini burada listeledim.

Birkaçını uygulasanız dahi, size wordpress site hızlandırma konusunda yardımcı olacağını garanti ediyorum.

1- İyi Bir Hosting Firmasıyla Çalışın

WordPress site kurulum için adım atarken paylaşımlı hosting sizin için sudan ucuz, harika görünebilir (“Sınırsız sayfa görüntüleme, yıllık düşük ücretler vs”). Ancak bu ucuzluğun başka bir maliyeti var: inanılmaz düşük trafik hızı ve özellikle yüksek trafik dönemlerinde sık sık fırlayan yükleme süresi.

*Tüm hosting firmalarıyla çalışmalarım devam ediyor. Araştırma bittiğinde en iyi sonucu burada açıklayacağım.

2- Kullandığınız Tema/Framework Sade ve Güçlü Olsun

Ücretsiz temalardan olması sebebiyle bahsedeceğim konuya şaşırabilirsiniz ancak örneğin WordPress’in 2019 resmi teması Yirmi On Dokuz hafif ve oldukça hızlı.

Bunun nedeni her şeyi olabildiğince basit tutmaları; Asla kullanmayacağınız tonlarca özelliğe sahip olan, daha etkili görünmesi adına şişirilmiş temalarla karşılaştırdığınızda farkı görebilirsiniz. Sitenizdeki yavaşlığın en büyük sebebi gereksiz, yalnızca siteyi yavaşlatan yoğun ve anlamsız özelliklerdir.

Bu konuyu WordPress Tema Seçimi – Dikkat Etmeniz Gereken 15 Önemli Nokta yazımızda detaylıca açıklamıştık. Tema seçiminden önce lütfen yazıya göz atın, web sitenizde kullandığınız temayı yalnızca görsel olarak değil, performans olarak da değerlendirin. -WordPress site hızlandırma konusunda sıkıntı yaşıyorsanız önceliğiniz performans olsun.-

3- Önbellek Eklentisi (Cache) Kullanın

Sayfa yükleme süresini önemli ölçüde geliştirdikleri için önbellek kategorisine giren cache eklentileri en iyi WordPress eklentilerinden bazılarıdır. Daha önemlisi WordPress.org’daki cache eklentilerinin hepsi kolay kullanıma sahip, ücretsiz eklentilerdir.

Cache eklentisi olarak benim iki favorim var. Birisi Türk yapımı, oldukça kolay kullanıma sahip WP Fastest Cache, diğeri ise W3 Total Cache. İkisini de ayrı ayrı indirip, ayarlamalarını yapıp sizin için en iyi performansı veren eklentiyi görerek kullanabilirsiniz.

Basitçe kurun ve etkinleştirin, öğeler önbelleğe alınırken sayfanızın hızı yükselecektir.

4- CDN (Content Delivery Network – İçerik Dağıtım Ağı) Kullanın

Sevdiğiniz büyük blogların, websitelerinin tümü CDN kullanıyor. Özellikle yurtdışı pazarı hedefleyerek, çevrimiçi pazarlamaya sahip websiteniz varsa CDN’den faydalanmak size büyük avantaj sağlayacaktır.

CDN Nedir?

Temel olarak, CDN (Content Delivery Network) veya içerik dağıtım ağı, sitenizdeki tüm statik dosyalarınızı (CSS, Javascript ve görüntüler vb.) alarak ziyaretçileriniz, dosyaları kendilerine en yakın sunuculardan, en hızlı şekilde indirmelerini sağlar.

5- Resimleri Optimize Edin

Websitenizdeki görüntüleri, resimleri optimize ederek boyutlarını küçültmek sitenizin yükleme hızını, dolayısıyla wordpress site hızınızı önemli ölçüde arttıracaktır.

Sitenize resim dosyaları yüklemeden önce boyut ayarlamalarını yapabileceğiniz gibi -Ancak, eğer benim gibiyseniz, bunu her resim dosyası için uygulamak inanılmaz zaman alıcı, dahası sinir bozucu olacaktır.- olabilecek en iyi sıkıştırmayı elde etmenizi sağlayan wordpress eklentileri de vardır.

Bunun için önerebileceğim, sürekli kullandığım ve memnun kaldığım eklenti Smush.it.

En İyi WordPress Site Hızlandırma Eklentisi – Hummingbird Kullanım Rehberi yazısında bahsettiğimiz Hummingbird ile aynı firmanın ürünü olan Smush.it olabilecek en iyi sıkıştırmayı yapmanızı sağlar ve en önemlisi ücretsizdir.

Smush.it, görüntü kalitesini düşürürken görüntünün dosya boyutunu büyük ölçüde azaltır.

6- Ana Sayfanızı Hızlı Yüklemek İçin Optimize Edin

Anasayfa sitenizin en önemli kısmıdır, çünkü insanlar en sık oraya gidecektir. Burada tek bir şey değil ana sayfanızın hızlı bir şekilde yüklenmesini sağlamak adına yapabileceğiniz birkaç basit şeyden bahsedeceğiz.

Yapabileceğiniz şeyler:

  • Tüm yazılar yerine yazı alıntılarını gösterin
  • Sayfada yayınlanan yazı sayısını azaltın (örneğin son yayınlanan 7 yazıyı gösterebilirsiniz)
  • Gereksiz paylaşım widget’larını ana sayfadan kaldırın (yalnızca yazı sayfalarına ekleyin)
  • İhtiyacınız olmayan etkin olmayan eklentileri ve widget’ları kaldırın
  • Her şeyi minimumda tutun! Okuyucular yazdığınız, paylaştığınız içerik için buradalar, ana sayfadaki 8.000 farklı widget değil.

Genel olarak, temiz ve odaklanmış bir ana sayfa tasarımı, sayfanızın yalnızca iyi görünmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda daha hızlı yüklenmesini de sağlar.

7- WordPress Veritabanınızı Optimize Edin

Yazıda optimize kelimesini çok kullandığımı biliyorum. Ancak WordPress site hızlandırma, genel olarak ayarların optimize edilmesidir.

Veritabanını optimize etmek son derece can sıkıcı şekilde manuel moda yapılabilir veya siz de benim tüm sitelerimde kullandığım WP-Optimize eklentisini kullanabilirsiniz.

WP-Optimize eklentisi sadece basit bir işlem yapmanıza izin verir: Web sitenizdeki genel yükleri azaltmak için veritabanınızı optimize eder (spam, revizyon, taslaklar, tablolar vb.).

Ayrıca veritabanı optimizasyonu için tarihleri zamanlayabilen WP-DB Manager eklentisini de tavsiye ederim.

8- Hotlinking

Hotlink, sitenizdeki resimlerinizin, içerik hırsızları tarafından çekilerek kendilerininmiş gibi sitelerinde kullanmaları, bu sayede bant genişliğinizden çalınmasıdır. Yani kısaca Hotlinking, bant genişliği “hırsızlığı”dır.

Diğer siteler, sitenizdeki resimlere, nesnelerinize sunucunuzun yükünü gittikçe daha yüksek hale getirtecek şekilde doğrudan bağlandığında bağladığında oluşur.1

Özellikle siteniz popülerleştikçe diğer web site sahipleri sitenizi ‘kazıyarak’, kendi web siteniz için özel olarak yaptığınız görselleri kendi sitelerine, ‘sizin bant genişliğinizi kullanarak’ ekler. Bu da hem kendi görsellerinizi koruyamamanıza sebep olur hem de site hızınızı önemli ölçüde etkiler.

Bundan kurtulmak için şu kodları .htaccess dosyanıza yapıştırın;

disable hotlinking of images with forbidden or custom image option
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?basiteticaret.com [NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?google.com [NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?https://basiteticaret.com/feed/ [NC]
RewriteRule \.(jpg|jpeg|png|gif)$ – [NC,F,L]

Kodların içinde feed’imi eklediğimi fark edeceksiniz (FeedBurner’dan), feed’inizin adını websitenizle değiştirmeniz gerekecek, aksi halde resimleriniz doğru görünmeyecek.

Not: basiteticaret.com yazan yerleri kendi alan adınızla değiştiriniz.

9- Add Expires Header – Statik Kaynaklara Süre Sonu Bilgisini Ekleyin

Expires Header (Süre Sonu Üstbilgisi), kullanılan kaynaklar için zaman belirtmenin yoludur, böylece ziyaretçileriniz (tarayıcılar) herhangi bir statik içeriği (css dosyası, javascript, resimler vb.) tekrar tekrar çekmek zorunda kalmazlar.

Bu şekilde, yükleme sürenizi, dolayısıyıla wordpress site hızınızı, sürekli gelen kullanıcılarınız için önemli ölçüde azaltabilirsiniz.

Bunun için aşağıdaki kodu kopyalayıp .htaccess dosyanıza yapıştırmanız gerekmektedir:

ExpiresActive On
ExpiresByType image/gif A2592000
ExpiresByType image/png A2592000
ExpiresByType image/jpg A2592000
ExpiresByType image/jpeg A2592000

Yukarıdaki süreler saniye cinsinden bir ay boyunca ayarlanmıştır, istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

10- Gravatar Görüntülerini Ayarlayın

Bu sitede, varsayılan Gravatar görüntüsünün hiçbir şey olarak ayarlandığını fark edeceksiniz.

Yaptığım estetik bir seçim değil, sadece Gravatar logosunun veya başka türlü saçmalıklar sayfa yüklerini arttırıyor.

Hatta bazı bloglar, Gravatarları site genelinde tamamen devre dışı bırakmaktalar.

Siz her ikisini de yapabilirsiniz, yalnızca varsayılan görüntüyü boş olarak (WordPress panosunda Ayarlar sekmesinde bulunan “Tartışma” da bulunur) ayarladıysanız en azından sitenizin hızının artacağını bilirsiniz.

11- LazyLoad’ı Etkinleştirin

Lazy Load, bant genişliği tasarrufu ile sitenizin hızını artırmaya yarayan bir metottur. En geniş anlamıyla ihtiyaç duyulmayan bir nesnenin çağrılmaması durumudur.2 Lazy Load kullanılarak, ziyaretçinin fare hareketine göre, sayfanın ilk açılışta görünmeyen kısmının, kullanıcı aşağı indikçe yüklenmesi sağlanır. Böylelikle SEO ve kullanıcı deneyimi açısından oldukça önemli olan sayfa açılış hızı oldukça düşecektir.3

Lazy Load yalnızca sayfa yüklemenizi hızlandırmaz, sayfalarınızda tam olarak ilerlemeyen kullanıcılar için daha az veri yükleyerek bant genişliğinden de tasarruf etmenizi sağlar.

Resimleri Optimize edin adımında belirttiğimiz Smush.it eklentisi Lazy Load özelliğine sahiptir ve temel sürüm ücretsiz kullanıma açıktır. Eklenti üzerinden ayarları aktif hale getirerek, sitenizin hızını arttırabilirsiniz.

12- Depolanan Revizyon Miktarını Kontrol Edin

Örneğin bu gönderiyi yaklaşık 8 kez taslak halinde sakladım.

Herbir taslağımı WordPress, kendi sunucularında bıraktı ve her birini süresiz olarak sakladı.

Şimdi yazıyı tamamen yayınladığıma göre, neden önceki taslaklara ihtiyacım olsun?

Bu nedenle, revizyon sonrası kayıtları minimumda tuttuğumdan emin olmak için Revizyon Kontrolü eklentisini kullanıyorum. Tutulacak revizyon sayısını 2 veya 3 olarak ayarlıyorum, böylece bir hata yaparsanız geriye düşecek bir şey elde edersiniz, ancak arka uçunuzu karıştırmayacak kadar yüksek değil gereksiz miktarda hazırlanmış yazı.

13- Pingback’leri ve trackback’leri Kapatın

WordPress diğer bloglarla da etkileşim halinde kalarak geri izleme dönüşümlerini kontrol eder. Bu sayede başka bir blog sitenizden bahsettiğinde sizi bilgilendirmek için yayın verisini günceller.

Pingbackleri kapatmak sitenizin izleme bağlantılarını yok etmez yalnızca web sitenizi yavaşlatan gereksiz yüklerden kurtulmuş olursunuz.

14- Gerektiğinde PHP’leri Statik HTML ile Değiştirin

Burada bahsedeceğimiz konu daha fazla teknik ayrıntı içermekte. Ancak  sayfa yükleme hızı istediğiniz performansı vermiyorsa diye buraya dahil ettim.

Çünkü PHP sayfaları HTML ile değiştirmek sitenizin performansını, açılış hızını geliştirecektir.

15- CloudFlare Kullanın

4. maddede verdiğimiz CDN bölümüyle benzerlik gösteren bölüm burası. CloudFlare hem CDN hem de sitenizin güvenliği için geliştirilmiş proxy hizmetler sunan bir platformdur.

Kendilerinin tanımıyla da Cloudflare dünyanın en büyük ağlarından birisidir. Günümüzde işletmeler, kar amacı gütmeyen kuruluşlar, blogcular ve İnternette varlığı olan herkes Cloudflare sayesinde daha hızlı, daha güvenli web siteleri ve uygulamalara sahiptir.

Cloudflare yalnızca site hızı konusunda değil güvenlik konusunda da sitenize büyük katkı sağlar.

Yukarıda bahsedilen W3 Total Cache ve WP Fastest Cache ile uyum içinde çalışır. Kullandığınız Cache eklentisiyle CloudFlare hesabınıza bağlantı verebilirsiniz.

Böylece güvenlik ve hız için güçlü bir kombinasyon oluşturabilirsiniz.

İşin güzel tarafı bahsettiğim cache eklentileri gibi CloudFlare da ücretsizdir!

Okuduğunuz için teşekkürler! Umarız burada verdiğimiz öneriler işinize yaramıştır. Eğer hoşunuza gittiyse lütfen bu makaleyi paylaşın.

WordPress Site Hızlandırma – Uygulaması Kolay ve Etkili 15 Yöntem! yazısı Basit E-Ticaret için hazırlanmış ve ilk olarak Basit E-Ticaret - Basit E-Ticaret Sitesi Kurma adresinde yayınlanmıştır.

]]>
https://basiteticaret.com/wordpress-site-hizlandirma/feed/ 0
En İyi WordPress Site Hızlandırma Eklentisi – Hummingbird Kullanım Rehberi https://basiteticaret.com/wordpress-site-hizlandirma-hummingbird/ https://basiteticaret.com/wordpress-site-hizlandirma-hummingbird/#respond Thu, 07 Nov 2019 10:25:55 +0000 https://basiteticaret.com/?p=1575 Yazımızda Wordpress site hızlandırma yöntemleriyle birlikte hız optimizasyonlarını ve alanında en iyi eklenti olan Hummingbird eklentisini inceledik.

En İyi WordPress Site Hızlandırma Eklentisi – Hummingbird Kullanım Rehberi yazısı Basit E-Ticaret için hazırlanmış ve ilk olarak Basit E-Ticaret - Basit E-Ticaret Sitesi Kurma adresinde yayınlanmıştır.

]]>
Sahip olduğunuz web sitesinin türüne bakılmaksızın, sitenin hızlı çalışmasını sağlamak çok önemlidir. Araştırmalar, ziyaretçilerin yüklemesi üç saniyeden uzun süren web sitelerini beklemeden terk ettiğini göstermektedir. Bu sebeple WordPress site hızlandırma işlemlerini yaparak kullanıcılara en iyi deneyimi sunmak web siteniz adına hayatidir. Bununla birlikte, yüksek site hızını korumanız için yapmanız gereken bazı işlemler vardır.

Neyse ki, Hummingbird (WordPress için ücretsiz hızlandırma eklentisi) uygun pakette tüm gerekli performans odaklı araçları sunar. Eklentiyi önbelleğe alma, GZIP sıkıştırması gibi özellikleri etkinleştirmek için kullanabilir, WordPress site performansını önemli ölçüde arttırabilirsiniz.

Bu yazıda, web sitesi hızının önemini kısaca açıklayacağız. Ardından, Hummingbird‘ün WordPress site performansınızı iyileştirmede nasıl kullanılacağını dört yoldan izleyeceğiz. Hadi başlayalım!

WordPress Site Hızlandırma

Sayfa Yükleme Performans – Hız Tesi

Sayfa yükleme süreleri, ziyaretçi memnuniyeti ve Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) dahil olmak üzere, sitenizin performansının neredeyse her yönünü etkiler. Örneğin sayfalar yavaş yüklenirse, ziyaretçilerin sitenizi terk etme olasılığı daha yüksektir. Özellikle birinci sınıf hızlar bekleme eğiliminde olan mobil kullanıcılar için daha fazla geçerlidir.

Dahası, arama motorları web sayfalarının nasıl sıralanacağına karar verirken site hızını dikkate alır. Site trafiğinde SEO optimizasyonu çok önemlidir, bildiğiniz gibi araştırmalar ilk üç arama sonucunun organik arama trafiğinin neredeyse üçte ikisini aldığını gösteriyor. Başka bir deyişle, siteniz arama sonuçlarında ne kadar yüksek görünürse, onu görecek ve tıklayabilecek kişi sayısı o kadar fazla olacaktır.

Hiç şüphe yok ki, WordPress sitenizin performansına dikkat etmeniz zorunluluktur. Web site hızını, Pingdom, GTMetrix, Google PageSpeed Insight gibi yardımcı siteleri kullanarak kolayca kontrol edebilirsiniz. Burada gördüğünüz sonuçlara göre, siteniz hızlı değilse, nedenini merak ediyor olabilirsiniz.

WordPress Site Hızını Etkileyen Faktörler

WordPress sitenizin hızı birçok faktör tarafından etkilenebilir. En önemli unsurlardan bazıları şunlardır:

Web sunucunuz – Her web sunucusu aynı değildir. Dikkatli şekilde seçerek, güvenlik ve hız optimizasyonunu ciddiye alan bir sağlayıcı kullanmak, sitenizi hızlandırmak çok önemlidir.

Hafıza – Sahip olduğunuz sitenin hafızası, hangi hızlara ulaşabileceği konusunda rol oynar. Bellek ve diğer kaynaklar ne kadar fazla olursa, sitenizin aşırı yüklenme olasılığı o kadar düşüktür (özellikle de yüksek trafik seviyelerinde).

Sitenizin teması – Sitenizin teması da site hızını sınırlandırılabilir. Bazı temalar ‘daha ağır’ ya da sahip olduğu daha gereksiz kod var sebebiyle muhtemelen daha yavaş çalışacaktır. Sitenizi oluştururken veya güncellerken, performans için optimize edilmiş tema bulmanız gerekmektedir.

WordPress Site Kurulumundan önce WordPress Tema Seçimi – Dikkat Etmeniz Gereken 15 Önemli Nokta yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.

Eklentileriniz – Sitenizde çok fazla eklentiye sahip olmanın yavaş çalışmasını sağlayabilecek yaygın bir efsane var olsa da, bu %100 doğru değil. Ancak, kötü kodlanmış eklentiler veya çok fazla işlevsellik içerenler yükleme sürelerinize zarar verebilir.

WordPress E-Ticaret Siteniz için gerekli eklentileri Gerekli WordPress Eklentileri sayfamızdan inceleyebilirsiniz.

Temalarınızı, eklentilerinizi ve barındırma planınızı gözden geçirmek, WordPress site performansınızın en iyi durumda olmasını sağlamak için önemli ölçüde katkıda bulunacaktır. Ancak tüm faktörler hesaba katılsa bile, siteniz istediğiniz gibi sorunsuz şekilde çalışmayabilir. Neyse ki, herhangi WordPress site hızlandırma işlemi için başka birçok yol bulunmaktadır.

wordpress hızlandırma eklentisi, hummingbird

Hummingbird Eklentisi ile Sitenizi Geliştirmenin 4 Yolu

WordPress Sitenizi hızlandırmak için kullanabileceğiniz birçok araç var. Çoğu çözüm, faydalı olabilecek, ancak mümkün olan en iyi hızları elde etmek istiyorsanız sitenize çok fazla sayıda eklenti yüklenmesine de yol açan belirli bir optimizasyon stratejisini hedefler.

Bunun yerine, Hummingbird Hız Optimizasyon eklentisi gibi performans optimizasyon araçları seti sunan bir çözümü tercih edebilirsiniz.

Hummingbird eklentisi, ek araçlara veya çok fazla teknik bilgiye ihtiyaç duymadan, site hızını çeşitli kolay yöntemlerle geliştirmenize olanak sağlar.

Sitenizi hızlandırmanıza yardımcı olabilecek dört optimizasyona ir göz atalım.

1. Önbellekleme

Birisi sitenizi her ziyaret ettiğinde, tarayıcısının sitenizin sunucusuna istek göndermesi gerekir. Sunucu daha sonra sayfalarınızı görüntülemek için gereken tüm bilgileri geri gönderir. Çok fazla veri varsa, sunucu çok fazla istek alır veya söz konusu ziyaretçi uzaktaysa, bu işlem gerekenden daha uzun sürebilir.

WordPress önbelleği, sitenizin verilerinden bazılarını daha uygun bir yere kaydederek bu sorunu çözmenin yolunu sunar. Böylece web sitenize daha hızlı erişilebilir, gerekli veriler alınabilir. Genel olarak, sitenizde önbelleğe almayı etkinleştirmek performansı arttırmanın akıllı bir yoludur.

Hummingbird eklentisi, çeşitli önbellekleme türleri sağlayarak bundan faydalanmanızı sağlar:

Hummingbird Eklentisi Önbelleğe Alma

Sayfa önbelleğe almayı, tarayıcı önbelleğe almayı ve daha fazlasını WordPress arka ucunuzdaki uygun olarak adlandırılan Önbellek sekmesinden etkinleştirebilirsiniz. 

hummingbird eklentisi

2. GZIP Sıkıştırma

Muhtemelen büyük dosyaları sıkıştırmanın en çok kullanılan yolu olan .zip uzantısına aşinasınızdır, bildiğiniz gibi yöntem depolama ve taşınmayı kolaylaşır. GZIP benzer fakat daha güçlü bir sıkıştırma yöntemidir. Sitenizdeki dosyaları, süreçte gerekli verileri kaybetmeden daha küçük ve daha hızlı hale getirebilir.

GZIP sıkıştırmasının nasıl çalıştığının detayları biraz karışıktır. Neyse ki, birçok hız optimizasyon tekniği gibi, sitenizde kullanmak için tüm teknik bakımları anlamak gerekmez.

Hummingbird eklentisi ile üç farklı türü etkinleştirmek için Hummingbird> GZIP Sıkıştırma sayfasına gidebilirsiniz:

Hummingbird Eklentisi GZIP

Basitçe sitenizin barındırıldığı sunucunun türünü seçin ve Kuralları Uygula düğmesine basın. Eklenti gerisini halledecek. İsterseniz ayrıca bazı manuel ayarlamalar yapabilirsiniz.

3. Minification – Minyatürleşme

Bir bakıma, minyatürleştirme GZIP sıkıştırmasına benzer. Gereksiz verileri kodunuzdan kaldırarak sitenizin daha hızlı performans göstermesine yardımcı olmanın yoludur. Sunucu – tarayıcı arasında ne kadar az bilgi iletilmek zorunda kalırsa, sayfalarınızın yüklenmesi de o kadar az zaman alır.

Hummingbird’de, minification motoruna WordPress’teki Varlık Optimizasyonu (Asset Optimization) sekmesinden erişebilirsiniz:

hummingbird assest optimization ayarları

Hummingbird Varlık Optimizasyonu

Eklenti, sitenizin dosyalarını tarar ve hangisini beğenirseniz optimize etmenize izin verir. CSS’e aşinaysanız, bazı “sahne arkası” kod dosyalarını sitenizin altbilgisine bile taşıyabilirsiniz. Bu da, WordPress sayfalarını daha da hızlandırmaya yardımcı olabilir.

4. Performans Taramaları

Hangi performans optimizasyon tekniklerini uygularsanız kullanın, sitenize göz atmak ve zaman içinde düzenlemeye devam etmek isteyeceksiniz. Bunu yapmanın yolu, Hummingbird gösterge tablonuzda yapabileceğiniz periyodik performans taramaları yapmaktır:

Hummingbird Performance Scan

Taramaların sonuçları, sitenizi yavaşlatan dosyaları belirlemenize yardımcı olabilir. Dahası, sarı veya kırmızı olarak derecelendirilen her öğenin yanındaki Geliştir düğmesini tıklayabilir ve puanı nasıl getireceğinize dair bazı ipuçları alabilirsiniz. Gerekli iyileştirmeleri yaptığınız wordpress site hızlandırma konusunda önemli adımlar atmış olacaksınız.

WordPress Site Hızlandırma Üzerine Son Düşünceler

Sitenizi hızlı çalışır halde tutmak önemli olmakla birlikte, bunun gerçekleşmesi için gereken tekniklerin hepsini yönetmek zor olabilir. ‘Hepsi birarada’ ücretsiz hız optimizasyon eklentisini kullanmak, en önemli adımları hızlı, kolay bir şekilde uygulamanıza yardımcı olabilir.

wordpress site hızlandırma

Hummingbird, örneğin, sitenizin performansını aşağıdakilerle optimize etmenize olanak sağlar:

  • Caching.
  • GZIP sıkıştırması.
  • Minification.
  • Performans taramaları.

WordPress site hızlandırma işlemlerine ilişkin başka sorunuz var mı? Aşağıdaki yorumlar bölümünde bize bildirebilirsiniz!

En İyi WordPress Site Hızlandırma Eklentisi – Hummingbird Kullanım Rehberi yazısı Basit E-Ticaret için hazırlanmış ve ilk olarak Basit E-Ticaret - Basit E-Ticaret Sitesi Kurma adresinde yayınlanmıştır.

]]>
https://basiteticaret.com/wordpress-site-hizlandirma-hummingbird/feed/ 0
En İyi WordPress Ürün Kiralama Eklentisi – Detaylarıyla WooCommerce RnB https://basiteticaret.com/wordpress-urun-kiralama/ https://basiteticaret.com/wordpress-urun-kiralama/#respond Mon, 04 Nov 2019 11:53:17 +0000 https://basiteticaret.com/?p=1470 Yazımızda E-Ticaret siteniz üzerinden araç, ürün kiralama veya rezervasyon almak için kullanabileceğiniz WordPress WooCommerce Kiralama ve Rezervasyon Eklentisi RnB'yi inceliyoruz.

En İyi WordPress Ürün Kiralama Eklentisi – Detaylarıyla WooCommerce RnB yazısı Basit E-Ticaret için hazırlanmış ve ilk olarak Basit E-Ticaret - Basit E-Ticaret Sitesi Kurma adresinde yayınlanmıştır.

]]>
WordPress en uygun Ürün Kiralama – Rezervasyon Eklentisi bulma amacıyla hazırladığımız yazıda WooCommerce Kiralama ve Rezervasyon Eklentisi RnB‘ye göz atıyoruz

Bildiğiniz gibi WordPress, WooCommerce gibi eklentiler sayesinde kendi e-ticaret sitenizi kurarak verimli şekilde ürün, hizmet satışı yapmanıza olanak sağlamaktadır. Hatta WordPress E-Ticaret Sitesi Kurma – Basit Anlatım Detaylı Rehber yazısında da belirttiğimiz gbi, WooCommerce-WordPress iş birliği sayesinde dünya üzerindeki e-ticaret sitelerinin %75’ten fazlası WordPress ile kurulmuştur. Kullanımda gördüğünüz kolaylıklarla birlikte, istatistiklere de yansımış olan bilgiler zaten göstermektedir ki, WooCommerce, WordPress tarihindeki en iyi ücretsiz eklentidir.

Ancak, WooCommerce satış adımında çok uygun çözümler sunsa da ne yazık ki, ürün kiralama ve rezervasyon sistemi adına aynı sözleri söyleyemeyiz. Tabii ki WooCommerce’de kiralama çözümleri vardır ancak sunulan çözümler çok pahalı ücretlere denk gelmektedir. -Dahası kişisel tecrübelerime dayanarak söylemem gerekirse performansları da yüksek değildir.-

WordPress Ürün Kiralama Eklentisi

Kısa süre önce bir müşterimin projesini hayata geçirmek sebebiyle e-ticaret sitesinde ürün kiralama yapabilmek adına en iyi performansa sahip olan, kullanımı en kolay ve en uygun yolu düşünürken yol gösterici olması adına araştırmalara başladım. Araştırmalar neticesinde birkaç WordPress eklentisi gözüme uygun göründü, dolayısıyla hepsini kendi sistemimde kontrol ettim

Şu bilgiyi vermekte fayda var; eklenti veya tema kontrol ederken şu iki noktayı hep göz önünde bulundururum, yazılarımda da bunu fark edebilirsiniz. Bu tarz kontrollerde benim gözümde öncelikli nokta site performansına olan etkiyken, diğer taraftan müşterilerimin dikkat ettiği en önemli nokta -hem kendisinin hem de site kullanıcıları için- kolay kullanımdır. Bahsedilen iki noktayı göz önünde bulundurduğum zaman tartışmasız tek bir galip vardı RnB – WooCommerce Booking & Rental Plugin.

Yazıyı yazma sebebim de bu. Konuyla ilgili tüm testlerimi en yüksek skorla geçen tek eklenti olduğu için, aynı problemle ilgili çözüm arayan okuyuculara yardımcı olabilmesi adına tecrübelerimi aktarmak istedim.

WordPress için WooCommerce RnB Kiralama & Rezervasyon

Performansının da etkisiyle adı daha sık duyulmaya başlayan WooCommerce Kiralama ve Rezervasyon Eklentisi RnB, özellikle son bir yıldır en çok kullanılan WordPress ürün kiralama eklentisi durumunda.
Yukarıda da bahsettiğim gibi eklentiyi kullanmak çok kolay. Zaten yazıda da her şeyi hazır olarak önünüze sereceğim. Böylece WooCommerce üzerinden ürün kiralama eklentisinin içeriğini, kullanımını, çalışma döngüsünü ve daha birçok şeyi öğrenebileceksiniz.
Öyleyse, ana özelliklerine geçerek konuyu derinleştirmeye başlayalım.

WooCommerce RnB Kiralama & Rezervasyon Eklenti Özellikleri

Hepimizin bildiği gibi, WooCommerce, 4 varsayılan ürün tipiyle birlikte gelir.

  • Basit Ürün
  • Gruplandırılmış Ürün
  • Harici/Bağlantılı Ürün
  • Varyasyonlu Ürün

RnB WordPress Kiralama eklentisi, bunların yanına Kiralık Ürün tipinde yeni ürün türü oluşturuyor.

Yani, sitenizde, ürünlerinizden herbiri için basit veya değişken veya gruplanmış ürünü kullanabilir ve kiralık ürünü başka bir ürün için de kullanabilirsiniz.

wordpress ürün kiralama

Eklentinin diğer önemli özelliği ise Envanter Yönetimi’dir.Teslim Etme – İade Konumları, ürün yerleştirme veya hazırlama gibi ek uygulamalar, varsa ek görevli entegre etme, güvenlik, öznitelikler  gibi konular herbir ürün için ayrı olarak ayarlanabilir, ve varsa, kimi ücretli ek hizmetler müşterilerinize sunulabilir.

Bunun için envanter oluşturmanız, ardından envanteri ürüne eklemeniz yeterlidir.

wordpress kiralama

WooCommerce Kiralama ve Rezervasyon eklentisi fiyat belirleme konusunda da oldukça esnek olabilmenize yardımcı olacak şekilde düzenlenmiş.

Ürünün Aylık, Günlük ve Saatlik kiralama bedellerini belirleyebilir; her gün için farklı fiyatlandırma yapabilir, uzun dönem kiralamalara fiyat indirimi yapabilir, satış politikanıza ve hedeflerinize göre gerekli limitleri ayarlayabilirsiniz.

wordpress kiralama

Eklentinin tabii ki en önemli özelliklerinden bir diğeri fiyatlandırma. Eklentinin ücretsiz sürümünü WordPress üzerinden ücretsiz indirebilirsiniz. Ücretli sürümü ise CodeCanyon üzerinden satın alabilirsiniz. Eklentinin tam paketinin 29 $’lık fiyatı var.
Ücretsiz versiyonu link üzerinden indirebilirsiniz; (WordPress Booking and Rental System Ücretsiz). Ücretsiz sürümü kullanıp  kontrol ettikten sonra ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, eklenti işinize yarayacaksa  CodeCanyon’da satılan tam paketi indirerek sitenize sistemi sitenize entegre edebilirsiniz. (RnB Tam Sürüm Satın Almak için Tıklayın)
Uygulamanın Demosuna göz atmak için; Demo Gösterimi
Umarım ki eklenti ihtiyaçlarınıza karşılayacaktır. Ek soru ve görüşleriniz için lütfen yorum atmaktan çekinmeyin. WordPress ile ilgili farklı problemleriniz için de iletişim‘e geçebilirsiniz.

En İyi WordPress Ürün Kiralama Eklentisi – Detaylarıyla WooCommerce RnB yazısı Basit E-Ticaret için hazırlanmış ve ilk olarak Basit E-Ticaret - Basit E-Ticaret Sitesi Kurma adresinde yayınlanmıştır.

]]>
https://basiteticaret.com/wordpress-urun-kiralama/feed/ 0
Shopify Nedir & Shopify E-Ticaret Mağazası Nasıl Açılır? https://basiteticaret.com/shopify-nedir-eticaret/ https://basiteticaret.com/shopify-nedir-eticaret/#respond Mon, 14 Oct 2019 16:36:58 +0000 https://basiteticaret.com/?p=1366 Shopify nedir sorusundan başlayarak hizmetle ilgili detayları ve 15 dakikada nasıl Shopify e-ticaret mağazası kurabileceğinizi yazımızda okuyabilirsiniz.

Shopify Nedir & Shopify E-Ticaret Mağazası Nasıl Açılır? yazısı Basit E-Ticaret için hazırlanmış ve ilk olarak Basit E-Ticaret - Basit E-Ticaret Sitesi Kurma adresinde yayınlanmıştır.

]]>
Öncelikle Shopify Nedir sorusunun cevabını verelim; Shopify, web sitesi oluşturup ürünlerinizi satmak, göndermek ve yönetmek için alışveriş sepeti çözümlerini kullanmak adına sunan yazılım servis aboneliğidir. Shopify hizmetlerini kullanarak, ürünleri ekleyebileceğiniz, siparişleri işleyebileceğiniz, mağaza verilerini girebileceğiniz kullanımı kolay yönetici paneline erişebilirsiniz.

Bu yazımızda size Shopify ile e-ticaret sitesi kurmanın ne kadar kolay olduğuyla birlikte, hizmet üstünden neler yapabileceğinizi anlatacağız.

Kendi e-ticaret mağazanızı nasıl oluşturacağınızı öğrenmeye hazır mısınız? Belki de kafanızda şu anda harika bir ürün fikri var ve insanların satın almaya istekli olup olmadığını görmek istiyorsunuz. Şanslısınız çünkü Shopify ile 15 dakikadan daha kısa sürede çevrimiçi mağaza, e-ticaret sitesi kurmak için deneyimli web geliştiricisi olmak zorunda değilsiniz.

Marketlerde şu anda çok sayıda başka e-ticaret çözümü olmasına rağmen, 15 dakika içinde e-ticaret mağazası kurmanın en etkili yöntemlerinden ikisi arasındaki farka odaklanarak öncelikle seçiminizi neye göre yapmanız gerektiğini göstermek istiyoruz.

Önerdiğimiz en iyi yöntemlerden bir tanesi yazımızda da bahsedeceğimiz Shopify. Hizmeti kullanabilmek adına e-ticaret servisine kayıt olmak gerekir. Önerdiğimiz diğer yöntem ise, bildiğiniz gibi, WordPress tabanlı e-ticaret sitesi kurmak. WordPress sitenizle çevrimiçi satış yapmaya başlamak için ise WooCommerce eklentisini yüklemeniz gerekiyor.

Shopify Nedir?

Kendi E-Ticaret Mağazanızı Kurun: Shopify ile WooCommerce Arasındaki Farklar Nelerdir?

wordpress vs shopify

Shopify, size sunduğu web tasarımı, e-ticaret ve ürün yönetimi araçlarını kullanmak için aylık ücret ödediğiniz hepsi bir arada ticari sistemdir. Tüm hizmetler ve eklentiler tek üründe paketlenmiştir, böylece istediğiniz şablonu, temayı seçebilir, ürünlerinizi yükleyebilir, internet üzerinden satış yapmaya başlayabilirsiniz.

WooCommerce, WordPress web sitenize yüklenmesi gereken eklentilerden birisi olması nedeniyle farklı şekilde çalışır. Ürün, envanter yönetimi araçlarıyla birlikte gelen, kullanışlı eklentidir, ancak WordPress tabanlı web sitenizi barındıran internet sitesi, WooCommerce eklentisine uyumlu tema seçmek, WooCommerce eklentisini yüklemek ek teknik bilgi gerektirir.

E-Ticaret Mağazası Oluşturmak: Hangi Durumlarda Shopify’ı Seçmelisiniz?

Shopify yeni başlayanlar, teknik tarafı geliştirmek için fazla zaman harcamak istemeyen girişimciler için sağlam çözümlerdendir. Ayrıca, Shopify sayesinde yazılımcıyı işe almak da gerekmez. Maliyet hesabında bu konuda dikkate alınmalıdır.

Shopify’ın avantajlarından diğeri de istediğiniz kadar çok ürün satabilirsiniz, ölçeklendirmekte herhangi sorun yoktur.

Hangi Durumlarda WooCommerce’i Seçmelisiniz?

WooCommerce, e-ticaret mağazısını daha fazla özelleştirmek isteyenler adına bulunmaz nimettir. WordPress açık kaynak olduğundan, sitenizi istediğiniz gibi özelleştirebilir, çok çeşitli eklentiler ve kod geliştirmeleriyle sitenize bambaşka özellikler ekleyebilirsiniz. Ancak, biraz yazılım bilgisi zorunludur.

Yazılım tarafıyla ilgili kimi zorlukları çekmeyi kabul ediyorsanız, sitenizin görünüm ve ayarlarında kesin kontrol istiyorsanız, WooCommerce’a bakmaya değer.

Zaten WordPress E-Ticaret Sitesi Kurma – Basit Anlatım Detaylı Rehber yazımızda WordPress üzerinden nasıl e-ticaret sitesi kurabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Shopify nedir, hangi durumlarda kullanılmalıdır, WordPressle arasındaki fark nelerdir sorularını cevapladıktan sonra artık Shopify E-Ticaret Mağazası kurma adımlarını inceleyebiliriz.

15 Dakikada Shopify E-Ticaret Mağazası Nasıl Kurulur?

Shopify’ın ne kadar harika olduğu herkes tarafından bilinir. Zaten bu sebeple en çok önerdiğimiz iki sistemden birisidir. Eskiden e-ticaret sitesi kurmak, çok fazla yazılım bilgisi gerektiriyordur, doğal olarak yazılım kısmı çok daha uzun sürmekteydi, dolayısıyla pahalıydı da. Bugün ise artık bu değişti. Artık e-ticaret mağazası kurmak yalnızca birkaç dakika sürmekte. Birkaç fare tıklaması, biraz klavye hareketiyle internet üzerinde kendi e-ticaret mağazanızı kurabilirsiniz.

Shopify’ın bu kadar popüler bir platform olmasının çok büyük nedenleri var. Bunlardan en önemlisi, ilk defa e-ticaret sitenisi kurmanın bu denli kolay olması. Yazının devamında, kendi Shopify e-ticaret mağazanızı 15 dakikadan daha kısa sürede nasıl kurabileceğinizi gösteriyoruz. Shopify hakkında daha fazla bilgi edinmek, yazılarımızda gördüklerinizi uygulamalı olarak öğrenmek isterseniz Shopify’ın 14 günlük ücretsiz deneme sürümüne kaydolabilirsiniz. Deneme sürümünde kredi kartı bilgisi vs gerekmez, bu yalnızca sistemin kolaylığını öğrenmeniz adına size sunulan deneme hakkıdır.

shopify mağaza kurma

Adım 1: Shopify’a Kaydolun

Shopify web sitesine gidin, E-posta adresinizi girerek Start Free Trail butonuna tıklayın. Sonraki ekranda Shopify’a kayıt olmak istediğiniz e-posta adresini, şifreyi, ardından mağaza adınızı girin.

Sonraki adımda E-ticaret mağazanızla ilgili iki soru göreceksiniz.

online satış yapma

Bunlardan ilki Satışa başlayıp başlamadığınızla ilgili sorudur.

Yalnızca Geziniyorum, Farklı E-Ticaret Platforumdan Satış Yapıyorum, Satış Yapıyorum Ancak Online Mağazam Yok ya da Henüz Herhangi Ürün Satmıyorum seçeneklerinden birisini seçebilirsiniz.

İkinci soru ise satışlarınızdan ne kadar gelir elde ettiğiniz. Bunu da istediğiniz şekilde seçebilirsiniz.

Not: Gördüğünüz üçüncü kutu ‘Müşteriniz için mi e-ticaret mağazası kuruyorsunuz’ sorusudur. Shopify işlemleri adına birisini görevlendirirseniz bu kutucuğu işaretleyecektir.

Sonraki sayfada adınız, adresiniz, telefon numaranız gibi kişisel bilgilerinizi girmeniz istenmekte. Bu bilgiler tümü para birimlerini ve vergi oranlarını yapılandırmak adına kullanılmaktadır.

ürün ekleme

Adım 2: Shopify Mağazanıza Ürün Eklemek

Shopify arka yüzünüze ilerlerken, mağazanızın tamamen nasıl kurulacağına dair adım adım anlatılıyor. Karşınızdaki buton (Add Product) sizden ürün eklemenizi istemekte, bu sebeple önce onu tıklamanız gerekir.

eticaret sitesi kurma

Ürün ekle sayfası, WordPress’te göreceğiniz gibidir. Başlık, ürün açıklaması, fiyat, satıcı gibi ayrıntıları doldurabilirsiniz. Sattığınız ürünün tüm bilgilerini doldurmanız satışlarınız adına önemlidir. İşlem sonunda ürünü kaydettiğinizden emin olun.

Adım 3: Site Görünümünü Özelleştirme

domain satın alma

E-ticaret sitenizi özelleştirmek için ana panele geri dönün, Sitenizin Görünümünü Özelleştir (Customize Theme) düğmesini seçin. Burada sizden logonuzdan renklere kadar her şeyi özelleştirmenizi ister. Kullanıcılarınıza sunduğunuz mağaza burasıdır, burada odaklanıp tüm yaratıcılığınızı kullanarak müşterilerinize en iyi sitenizi sunun.

Sitenizin harika görünmesini sağlamak adına Shopify’daki yüzlerce temaya da göz atabilirsiniz.

shopify temaları

Adım 4: Alan Adınızı (Domain) Ayarlayın

Şimdi site temanızı seçip web sitenizi beğeninize göre özelleştirdikten sonra, sitenizi resmi ve canlı hale getirmek için alan adı (domain) seçme zamanı.

shopify mağaza oluşturma

Kontrol paneline geri dönün, Add Domain butonuna tıklayın. Burada size varolan alan adınızı transfer etmek mi yoksa yeni alan adı mı almak istediğinizi sorar. Beğendiğiniz alan adını seçin ardından, satın alma işlemini tamamlama adımlarını takip edin. Hangi Shopify ödeme yöntemiyle ilerlemek istediğinizi de burada belirtmeniz gerekir.

shopify domain alma

Etkinleştirmeden sonra, seçtiğiniz alan adınıza gidip web sitenizi görebilirsiniz.

Adım 5: Ödeme İşlemlerini Etkinleştirin

Ayarlara (Settings) gidin, Ödemelere (Payment Providers) tıklayın. Ödeme işlemcinizi etkinleştirirken basitçe adımları izleyin. Burası, ödemeleri kabul etmenize, gelen ödemeleri hesabınıza eklemenize olanak sağlayacak ayarları yaptığınız alandır.

Her şey ayarlandıktan sonra, Web Sitesini Başlat (Launch Website) butonuna tıklayarak Shopify e-ticaret mağazanızı canlı hale getirebilirsiniz. Tebrikler! Artık tamamen işlevsel Shopify e-ticaret mağazasınıza sahipsiniz.

Yazımızda Shopify nedir sorusundan başlayarak hizmetle ilgili tüm detayları, bilmeniz gerekenleri ve Shopify mağaza kurma yöntemini anlattık. Umarız işinize yaramıştır. Eksik olduğunu düşündüğünüz kısımları veya Shopify’la ilgili aklınıza takılan soruları yorum göndererek bizimle paylaşmaktan çekinmeyin.

Shopify Nedir & Shopify E-Ticaret Mağazası Nasıl Açılır? yazısı Basit E-Ticaret için hazırlanmış ve ilk olarak Basit E-Ticaret - Basit E-Ticaret Sitesi Kurma adresinde yayınlanmıştır.

]]>
https://basiteticaret.com/shopify-nedir-eticaret/feed/ 0
Wix Site Kurma İncelemesi – Wix Vadettiklerini Karşılıyor Mu? https://basiteticaret.com/wix-site-kurma/ https://basiteticaret.com/wix-site-kurma/#respond Wed, 02 Oct 2019 19:46:30 +0000 https://basiteticaret.com/?p=1198 Popüler site oluşturuculardan Wix’i derinlemesine araştırdığımız Wix Site Kurma İncelemesi yazımız Wix'in planlarınıza uygun olup olmadığını gösterecektir.

Wix Site Kurma İncelemesi – Wix Vadettiklerini Karşılıyor Mu? yazısı Basit E-Ticaret için hazırlanmış ve ilk olarak Basit E-Ticaret - Basit E-Ticaret Sitesi Kurma adresinde yayınlanmıştır.

]]>
Wix Site Kurma üzerine yapılan inceleme en popüler web sitesi oluşturma platformlarından Wix’i derinlemesine araştırarak, platforumun tüm avantajlarıyla birlikte dezavantajlarını anlamanıza yardımcı olacaktır. Wix nedir, hangi site türlerinde Wix’i kullanmayı düşünmelisiniz, Wix site kurma işlemi sonunda nasıl performans elde edebilirsiniz sorularınıza cevap olması adına oluşturulan inceleme yazımızı okuduktan sonra Wix’in projenize uygun olup olmadığı konusunda yeterli fikre sahip olacaksınız.

İncelemeyi okumanızın ardından yorum yapmaktan veya bize soru sormaktan çekinmeyin. İncelememizle birlikte özellikle site oluşturma platformunu kullanan kullanıcılarımızın platform hakkında yorumları, gelecekte Wix‘i kullanmayı düşünen kullanıcılarımızın sağlıklı karar vermesine yardımcı olacaktır.

İncelememizi okumaya başladığınıza göre;

sorularından en az birine cevap aramaktasınız.

Öyleyse, Wix site kurma incelemesine; Wix’in avantajlarının, dezavantajlarının neler olduğuna bakmaya başlayalım.

wix site kurma

Wix Nedir?

Wix, kodlama yapmanıza gerek kalmadan kendi web sitenizi oluşturmanıza olanak sağlayan bulut tabanlı hizmettir.

Wix kullanırken hiçbir kod bilgisi, web site kurma tecrübesi gerekmez. Platform sayesinde yalnızca sürükle bırak yöntemiyle kısa süre içinde profesyonel görünümlü web sitenize sahip olabilirsiniz.

2006 yılında kurulan şirket dünyadaki en büyük site oluşturucularından birisidir. 110 milyon siteye ev sahipliği yapmakta olan Wix, bu alanda Squarespace, GoDaddy, Weebly, Jimdo gibi büyük rakiplerini geride bırakarak lider durumdadır. (Kaynak Builtwith)

Yine Builtwith’te gördüğünüz gibi Wix yalnızca Türkiye’de değil, dünyada da hosting çözümleri konusunda en popüler şirkettir.

Wikipedia’daki bilgilere göre Wix, 1800 kişilik çalışan ekibine sahiptir. Bu konuda rakiplerinin çok ilerisindedir.

(Büyüklük farkını görmeniz açısından örnek vermek gerekirse, Squarespace‘in 797 çalışanı, 1.8 milyon kullanıcısı vardır. Jimdo ise 200 çalışanıyla, yaklaşık 420.000 kullanıcıya ev sahipliği yapmaktadır.)

Böylesi büyüklük hem web sitenizin uzun zaman boyunca güvende kalacağını bilmenizi sağlar hem de hataların çok çabuk çözülerek, size gerekli güncellemeleri sağlayacağına güvenebileceğinizi gösterir.

Wix, web sitem için ihtiyaç duyduğum tüm işlevleri sağlıyor mu?

wix artıları, wix nedir

Wix kullanım arayüzü çok basittir. Wix Nedir? bölümünde belirttiğimiz gibi, basit arayüz, herhangi bilgiye sahip olmadan dahi gerçekten çok güzel siteler oluşturmanıza olanak sağlar. Bunun sebebi de profesyonel tasarımcılardan oluşan güçlü ekibe sahip olmalarındandır.

Site oluşturma platformu kullanım kolaylığını, kullanıcılarına sunduğu sezgisel sürükle-bırak yöntemiyle sağlar. Site oluştururken web sitenizde istediğiniz özelliği seçip, istediğiniz yere bırakmanız yeterlidir.

Wix üzerinden;

  • Blog siteleri
  • Online forumlar,
  • Dijital veya Fiziksel ürün satmak adına E-Ticaret siteleri,
  • Randevu siteleri,
  • Kurumsal siteler,
  • Portfolyo siteleri,
  • Kişisel siteler,
  • Kutlama siteleri
  • Ürün tanıtım – Landing siteleri

ve çok daha fazla site kurma imkanına sahipsiniz.

Ancak, özelliklerden bazılarını kullanmak için ödeme yapmanız gerekecektir ki bu da bizi sıradaki başlığa götürür.

Wix Ücretsiz Mi?

Wix ilk adımda size basit, reklam destekli site oluşturmanıza izin veren ücretsiz plan sunmaktadır. Böyle ücretsiz planın olması da platformu deneyebilmenizi sağlar.

Tabii ücretsiz planla oluşturduğunuz web sitenizde Wix reklamları görünür, E-ticaret sitenizde ürünleri gösterebilseniz dahi ödeme almanıza izin vermez, bunun yanında web sitenizde Wix uzantısı kalır.

Yani örneğin; arkadaşınızın doğum gününü kutlamak, düğününüze davetiye sitesi hazırlamak veya profesyonel olmayan küçük tanıtım web siteleri oluşturmak isterseniz ücretsiz plan gayet yeterlidir.

Ancak yukarıda bahsettiğimiz özelliklerin ücretsiz planda olmaması sebebiyle, ücretsiz seçenek profesyonel kullanıcılara en iyi seçim olmayacaktır. Tabii, E-Ticaret sitesi kurmak isteyen kullanıcı açısından da ücretsiz seçenek makul değildir. Çünkü, ücretsiz planda ürünlerinizi gösterebilir, markanızı tanıtabilir ancak satış yapamazsınız.

Sözün özü, ancak profesyonel görünme amacınız yoksa ücretsiz plan işinizi görecektir.

Wix Ücretsiz planın diğer artısı da, Wix’deki tüm temaları ücretsiz kullanabilmenizin mümkün olmasıdır. En azından herhangi bir paketi satın almadan önce sitenizde neler yapabileceğinizi, sitenizin nasıl görünebileceğini anlamanıza olanak verir.

Ayrıca, yine ücretsiz planda dahi, Wix tarafından telifi alınmış videoları, fotoğrafları, simgeleri web sitenizde kullanabilir, Wix uygulama marketinden (web sitenize ücretli – ücretsiz uygulamalar sağlayan market) web sitenize uygulama ekleyebilirsiniz.

Ek olarak Ücretsiz Planda, 500 MB depolamayla birlikte 1 GB bant genişliği elde edersiniz. Böylesi depolama alanı yeni kurulmuş web sitesine hayli hayli yeter.

Ücretsiz planının avantajlı taraflarından birisi de,  kredi kartı ya da herhangi ödeme bilgisi vermeden platformu kullanabilmenizdir. 

Şimdi Wix ücretli planlara, site türlerine göre Wix site kurma maliyetlerine bakalım:

(Ücretli planların fiyatları ülkelere göre değişir. Örneğin en yüksek paket olan VIP İşletme ABD’de aylık 35 $’ken Türkiye’de aylık 73 ’dir.

Wix Site Kurma İncelemesi yazımız Türkiye’deki fiyatları baz alacaktır. Eğer farklı bir ülkede yaşamaktaysanız aynı planlarla ancak daha farklı maliyetlerle karşılaşabilirsiniz.)

Wix Ücretleri

Wix fiyatlarıSite’ ve ‘İşletme – E-Ticaret’ diye ikiye ayrılır. İnternetten ürün satışı yaparak online ödeme almak amacındaysanız Wix İşletme – E-Ticaret paketlerini incelemeniz gerekmektedir. Eğer yalnızca profesyonel ya da kurumsal kimliğiniz için site oluşturuyorsanız Wix Site Paketleri size yeterli olacaktır.

Not: Wix fiyatlarındaki en önemli avantajlardan birisi size 14 günlük deneme hakkı vermesidir. 14 günlük süre içerisinde Wix’ten memnun kalmamanız halinde sorgusuz sualsiz harcadığınız tüm parayı geri alabilirsiniz. Ben yazıyı yazmadan önce bu özelliği denemek istedim, para 2 iş günü içerisinde hesabıma aynen aktarıldı.

Site Planları

Wix site fiyatları

Standart Paket (Aylık 17,50 )

Wix ücretsiz planı denediyseniz görmüşsünüzdür, sitenizin en üstünde Wix reklamı çıkar. Wix Standart Paket gördüğünüz wix reklamları sitenizden kaldırır.

Daha önemlisi Wix Standart Paket size ilk yıl için ücretsiz alan adı verir (Normalde en ucuz .com uzantılı alan adı 50’dir. Kaynak isimtescil). Ücretsiz sunduğu alan adınızı web sitenize bağlayabilirsiniz. (örneğiniz, siteniz www.isminiz.com adresinde bulunabilir).

Standart pakette, 3GB depolama alanı, 2GB bant genişliği elde edersiniz. Kişisel kullanıma gayet uygun.

Ayrıca, paket dahilinde size 30 “video dakikası” verilir. – özelliğin adından da anlaşılacağı gibi, Wix’e 30 dakikalık video yükleyebilirsiniz. Çoğu durumda Youtube benzeri sosyal platforma video yüklemenin daha faydalı olacağı göz önüne alındığında (hem sosyal paylaşım hem de abonelik kolaylığı sebebiyle), bunun olsa da olur olmasa da olur özellik olduğunu düşünüyorum. Web sitenizde yapmak istediklerinize bağlı olarak, yine de böyle bir özelliğe de sahip olmak güzel olabilir.

Sınırsız Paket (Aylık 26 )

Sınırsız Paket, ‘Standart Paket’ ile temel işlevsellik bakımından oldukça benzer, ancak size verdiği önemli eklerden bir tanesi 75 $ ‘lık Reklam Kuponu kullanımıdır.

Wix Reklam Kuponları Google Adwords, Bing Ads gibi platformlarda reklam verirken kullanılabilir. Bu, oluşturduğunuz web sitenizin tanıtımında çok işe yarayacak, kullanışlı özelliklerdendir.

Sınırsız Paket aynı zamanda size 60 $ değerinde iki kupon daha verir.

Toplam 120 Dolar değerindeki kuponlardan birisi site trafiğinizi güçlendirerek kullanıcı sayınızı arttırmak amacıyla, diğeri ise sitenize gelen kullanıcılarınızı detaylı şekilde analiz etmeniz adına oluşturulmuş uygulamaları kullanabilmenizi sağlar.

Son olarak, “Sınırsız” planda, size 10 GB depolama, sınırsız bant genişliği, 1 saatlik video süresi verir.

VIP (Aylık 50 )

VIP paket size ‘Sınırsız’ paketten daha fazla depolama alanıyla birlikte daha uzun video yükleme süresi sağlar. Tam olarak söylemek gerekirse paket dahilinde 20 GB Depolama, Sınırsız bant genişliği, 2 saatlik video yükleme süresi elde edersiniz.

Ayrıca, Wix VIP Paket’te, markanız için logo oluşturma aracına sahip olursunuz. Profesyonel ekiplerce oluşturulan logolar kurumsal marka kimliğinize, hedef kitlenize, ürününüze, şirket adınıza bağlı olarak kafanızdaki istek doğrultusunda size sunulur.

VIP paketinin en önemli özelliği ise Müşteri Hizmetinde öncelikli destek hakkına sahip olmanızdır. Bu özellik olası sorunlarınızın kısa süre içinde çözülmesine olanak sağlar.

Bununla birlikte yine Sınırsız Paket’te olduğu gibi site trafiğinizi arttırabilmek ve detaylı müşteri analizi elde edebilmek amacıyla kullanabileceğiniz toplam 120 dolarlık kupon hesabınıza tanımlanır.

İşletme – E-Ticaret Paketleri

wix e ticaret

Temel İşletme (Aylık 35 )

Temel İşletme Paketi, e-ticareti kolaylaştıran en ucuz Wix planıdır. Paket, 26 değerindeki ‘Sınırsız’ pakete benzer, ancak size daha fazla depolama alanı sağlar (10 GB yerine 20 GB depolama alanı), daha fazla Wix video yükleme saati sunar (1 saat yerine 5 saat). Aynı zamanda Google Analytics’le de bütünleşir.

Bence, Wix’in Temel İşletme planı nispeten zengin özelliklere sahip, ödeme alma kolaylığı sunan, özellikle küçük – orta ölçekli işletmeler için mantıklı e-ticaret sitesi kurma çözümlerinden. Wix kullanım kolaylığı, yüksek olmayan ücretleriyle hem kendi markanızı oluşturup büyütmenize hem marka tanınırlığınıza hem de çok kolay şekilde ürün satışı yapmanıza olanak sağlamakta.

Sınırsız İşletme (Aylık 50 )

‘Sınırsız İşletme’ paketi ‘Temel İşletme’ paketiyle aşağı yukarı aynı özelliklere sahiptir.

Ek olarak, kişisel VIP plandaki gibi, markanız için logo oluşturma araçları sunar.

Tabii bunun yanında daha fazla depolama alanı (35 GB), Wix video yükleme saati (10 saat) hesabınıza tanımlanır.

Vip İşletme (Aylık 73 )

“VIP İşletme” paketi, Wix tarafından “tam süit” olarak tanımlanır. 50 GB depolama alanı, sınırsız bant genişliği, Wix sitenize sınırsız video yükleme imkanıyla tam anlamıyla uçuk kullanım haklarına sahip olursunuz.

Ancak kişisel VIP planında olduğu gibi, burada aslında ekstra ödeme yaptığınız temel şey öncelikli destek imkanıdır.

Bu sebeple, size yüksek öncelikli müşteri hizmeti servisi gerekliyse e-ticaret sitesi kurma aşamasında kesinlikle VIP İşletme Paketini satın almalısınız.

Yine tabii VIP İşletme paketinde de, Sınırsız İşletme ve Kişisel Vip paketteki gibi, markanız için logo oluşturma aracına sahip olursunuz.

Domain Bağlama

Wix üzerinden yeni alan adı kaydedebilir veya zaten sahip olduğunuz alana sitenizi bağlanabilirsiniz.

Eğer henüz alan adınız yoksa, Wix paketlerinden herhangi birisini satın aldığınızda size 1 yıl ücretsiz alan adı hediye edilir.

Daha önce de belirttiğim gibi .com uzantılı alan adları en az 50 fiyata sahiptir. Yine de almak istediğiniz alan adı fiyatını isimtescil.com üzerinden kontrol edebilirsiniz. Yine ilk yılın sonunda alan adınızı yenilemeniz gerektiğinde Wix’in alan adınız için sunduğu yenileme ücretiyle, isimtescil gibi alan adı sağlayıcıların fiyatlarını karşılaştırabilir gerektiğinde sizin açınızdan daha uygun olan fiyata alan adınızı yenileyebilirsiniz.

Ancak ilk başta, henüz kayıtlı alan adınız yoksa ve web sitenizi Wix üzerinden oluşturmaya karar verdiyseniz, gereksiz masrafa hiç gerek yok. Alan adı satın almakla uğraşmayın, zaten Wix size bedava alan adı sunuyor.

Hosting – Web Sitenizi Barındırma

Squarespace, Shopify gibi benzer web sitesi oluşturma platformlarında olduğu gibi, Wix de kendi ücretsiz hosting uygulamasını kullanmanızı zorunlu tutmaktadır. Herhangi farklı firmadan hosting satın alıp, Wix ile kurduğunuz web sitenizi farklı hosting firması üzerinden yönetemezsiniz.

Açıkcası zaten bunu yapmanız gereksiz masraf olacaktır. Wix sitenizi kendi serverlarında herhangi ek ücret almadan barındırmaktadır.

Hosting konusunda Wix kullanıcılarına %99.8 oranında çalışma süresi sunmakta. Çok kısa süreli bakımlar hariç web siteniz sürekli çalışır durumda, online olacaktır.

Wix Nedir başlığında incelediğimiz gibi şirket, web site oluşturma platformları arasında en fazla sayıda çalışana sahip şirket. Özellikle farkettiğiniz gibi son yıllarda gittikçe büyüyorlar, hosting barındırma hizmeti konusunda da içiniz rahat olsun.

E-Posta Hizmeti

Şirket uzantılı e-posta adreslerini Wix üzerinden tanımlayabilirsiz. Şirket, iki lider şirket olan Google’ın G-Suite ve Microsoft’un 365 hizmetlerini kullanmaktadır.

Şirket info e-posta adresleri için posta kutusu Wix üzerinden satın alınabilir veya alan adınızın DNS ayarlarını yapılandırarak web sitenize mail adresi oluşturabilirsiniz.

Ancak tabii ki, bahsettiğim posta servisleri ücretli planlardan herhangi birisini satın almanız halinde kullanılabilir.

Wix Temaları

Wix site kurma işlemlerinde kullanabilmeniz adına 500’den fazla tema seçeneği sunar. Bunun yanında sunduğu temaların hepsi ücretsizdir.

Tema konusunda platform rakiplerine büyük fark atmaktadır. Örneğin Wix’in ana rakiplerinden Squarespace yalnızca 100 tema sunarken, sunduğu temalar ücretsiz değildir. Aynı şekilde Shopify ve Bigcommerce de profesyonel temalarını ücretsiz sunmaz.

Wix’in en sevdiğim özelliklerinden birisi oluşturduğunuz sitelerin acayip güzel görünmesidir. Kolay kullanımı sebebiyle pek uğraşmadan Wix temaları ile çok güzel siteler oluşturabiliyorsunuz.

Platformun temalarının profesyonel, modern, ilgi çekici görüntüsünün sebebi tabii şirketin büyüklüğü, buna bağlı olarak tasarımcılarının yeteneği.

Wix’in inanılmaz tema hizmeti sebebiyle platform üzerinden oluşturulan web siteleri kendin yap web siteleri gibi amatör durmuyor.

Temaların hepsinin profesyonel ekiplerce hazırlanması sebebiyle font boşlukları, yazı tipleri, yüksek kaliteli fotoğraflar her şey tasarım kurallarına uygun hazırlanmış.

Tema, tasarım konularında gönül rahatlığıyla Wix’e güvenebilirsiniz.

Tabii yukarıdaki cümlede fotoğrafçılıktan bahsederken atlamamak gereken önemli bir nokta daha var; Wix site kurma aşamasında dilediğinizce kullanabilmeniz adına profesyonel fotoğrafçıların çektiği fotoğraflardan oluşan geniş kütüphanesini size ücretsiz sunmaktadır. Bunun yanında, herhangi telif ücretine maruz kalmadan ShutterStock’a da Wix Editor üzerinden doğrudan erişebilirsiniz.

Wix Temaları sezgisel kategoriler halinde düzenlenmiştir; bu, ihtiyaçlarınızı karşılayacak web site temasını oldukça kolay şekilde bulabileceğiniz anlamına gelir.

Wix kullanmaya başladığınızda görebileceğiniz gibi, fazla sayıda tema çok belirgin özelliklerle tanımlanmıştır. Örneğin e-ticaret sitesi kurmak istediğinizde markanıza, müşteri kitlenize, ürün gamınıza göre dilediğiniz kategoriden direkt size uygun olan temayı bulabilirsiniz.

Böyle bir durumu örneğin Wix’in direkt rakiplerinden olan Jimdo ile karşılaştıralım. Jimdo’da dört ana kategori, her kategoride yalnızca birkaç tema var. Bu durum, ne yaratıcılığınızı sunmanıza ne de isteklerinizi web sitenize yansıtmanıza olanak sağlayabilir.

Diğer taraftan Wix’in tema havuzu, Wix’in nasıl büyük bir gücü temsil ettiğini göstermektedir.

Web sitenizde kullanmak istediğiniz temayı seçtiğinizde Wix’in size örnek metinler, resimler ile birlikte web sitenize uygun düzen ayarladığını göreceksiniz. Böyle örnekler, web sitesi kurma işlemlerine henüz başlamadan sitenizin nasıl görüneceğine dair kafanızda çıkarım oluşturmanıza olanak sağlar. Ek olarak, neyi nasıl yapabileceğinize ilişkin bilgiyi de Wix’in örnekleri sayesinde kolayca elde edebilirsiniz.

Zaten ücretsiz planda da temayı seçtikten sonra her şeyin ne kadar kolay geliştiğini göreceksiniz.

Ancak, Önemli Uyarı: web sitenize doğru temayı bulup, sitenizi buna göre kurup, daha sonra da buna sıkı sıkıya bağlı kalmanız gerekmektedir. Çünkü site temasını daha sonra değiştiremezsiniz. Yani, tema değiştirebilirsiniz ancak neredeyse her şeye sıfırdan başlamanız gerekir. Bu durum, yalnızca Wix temalarının değil, bence direkt Wix’in en kötü yanı. Çünkü böyle değişiklikler yapmanız gerektiğinde acayip can sıkıcı oluyor. Örneğin az önce örnek verdiğimiz Wix’in ana rakiplerinden Shopify ve SquareSpace herhangi içeriği kaybetmeden temalar arasında geçiş yapmanıza izin verir.

Gerçi şu da var, web sitenizin tasarımını değiştirmeniz kullanıcı deneyimi açısından uygun olmayacaktır. Ani tasarım değişiklikleri kullanıcı kitlenizi elinizde tutmanıza zarar verir. Ancak yine de bu sizin seçiminiz olmalı, Wix’in değil.

Animasyonlar

Site oluşturma platformu, sahip olduğu yetenekle, web sitenize paralaks kaydırma, animasyonlar, video arka planları gibi işlevler eklemeyi kolaylaştırır.

Tabii böyle Wix’in böyle yeteneğinin olması bunu kullanmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Animasyonlar güzel görünse de her sitede performans sorunlarına sebep olur. Bu yüzden web siteleri genelde artık sadeliğe önem verir. Bence herhangi bir web sitesinde animasyon kullanmak pek mantıklı değil.

Zaten Wix’de de animasyon işlevleri, performansı artırmak ve kullanıcının mobil verisini yüksek miktarda tüketmemek amacıyla mobil görünümde otomatik olarak devre dışı bırakılır.

İçerik Yönetimi ve Arayüz

wix site kurma, wix kullanımı

Wix site kurma araçları size üç seçenek sunar:

Wix ADI (Artificial Design Intelligence – Yapay Tasarım Zekası)

Bilgisayarlardan ne kadar nefret ettiğiniz, web sitesi kurmanın – yönetmenin ya da herhangi teknolojik işlem yapmanın ne kadar zor olduğunu düşünmeniz hiç önemli değil. Wix ADI, herkes tarafından çok basit şekilde kullanılabilir. Wix ADI ile istediğiniz her şeyi kafanızdaki şekilde hayata geçirebilirsiniz.

Tasarım Yapay Zekası’nı kullanarak size yardımcı olmak adına Wix ADI, size web sitenizle ilgili temel sorular sorar, işletmenizin rakipleri ve muadilleri üzerinden çevrimiçi aramalarda elde edilebilecek her türlü bilgiyi toplar, marka kimliğiniz üzerinden size istediğiniz tasarımı oluşturur.

Daha sonra istediğiniz herhangi düzenleme de, sayfaları sizin için otomatik olarak düzenleyen Wix Kullanıcı Arayüzü‘ndeki sürükle – bırak yöntemiyle tarafınızca yapılır.

Wix Editor

Wix Editor, bazı temel bilgisayar becerileri gerektirir. Kabaca yazı hazırlarken Microsoft Word’ü kullanmanın karmaşıklığına eşittir.

Wix Editor, sayfa düzenini değiştirebilmeniz adına size esneklik sunar, ancak tam teşekküllü HTML / CSS çözümüne kıyasla kısıtlamalar vardır.

Corvid

Wix’ten Corvid (eski adıyla “Wix Code“), veritabanı koleksiyonları oluşturmanıza olanak sağlar.

Yukarıdaki tanım korkutucu geliyorsa tanımı şöyle basitleştirebilirim; Veri Koleksiyonlarını elektronik tablo olarak düşünün.

Corvid, elektronik tablo oluşturmanıza, ardından elektronik tablodaki verilerle doldurulmuş şablonu kullanarak otomatik olarak birçok web sayfası oluşturmanıza olanak sağlar. Ayrıca javascript, Uygulama Programı Arabirimleri (API), özel sayfa davranışları eklemenizi sağlar.

Corvid kesinlikle Wix Site Kurma araçlarındaki teknik yetenek. Teknik konularda yeteneğinizin veya bilginizin olmadığını düşünüp Corvid’i hiç kullanmasanız bile, ileride yazılımcı kiralamaya karar verdiğinizde Corvid sayesinde Wix üzerinden yapabilecekleriniz ucu bucağı aşıyor.

Corvid, Wix’in sınırlarını dilediğinizce genişletebileceğiniz önemli araçlardan.

Wix, iddia ettiği kadar mobil kullanım dostu mu?

Giderek daha fazla sayıda kullanıcı, yalnızca mobil telefonlarıyla internete erişim sağlıyor. Yani, mobil kullanım kolaylığı web siteniz için şart!

Şirket, “web sitenizin mobil uyumlu versiyonuyla her ekranda harika görüneceğini” iddia etmekte. Açıkcası söylediği gibi web sitenizin mobil uyumlu görünümünü kişiselleştirme işlemlerinin çoğunu yapmakta.

Ancak; Bununla birlikte, Wix, absolute positioning (mutlak konumlandırma) adı verilen bir şey kullanır; bu da, web öğelerinin, kullanıcının ekranına göre değil piksellerce konumlandırıldığı anlamına gelir. Mutlak konumlandırma, konumlandırma öğelerinde daha fazla esneklik sağlar ama diğer taraftan web sitenizin farklı ekran boyutlarına uyum sağlayamayabileceği anlamına gelir.

Pratikte bu durum, mobil versiyonuna dikkat etmezseniz, web sayfasının bazı bölümlerinin ekrandan kaybolacağı anlamına gelir.

Wix’in Squarespace, Shopify gibi rakipleri tam anlamıyla responsive design (duyarlı tasarım ) kullanmaktadır. Yani Squarespace ve Shopify‘da sayfa öğeleri görüntüleme cihazının ekranına göre konumlandırılmakta, site tasarımınız otomatik olarak görüntülendiği herhangi cihaza göre ayarlanmaktadır.

Aslında açık olmak gerekirse, Wix mobil cihazlardaki öğeleri gizlemeyi, yeniden boyutlandırmayı ve taşımayı, kısacısı tüm tasarımı kolaylaştırır. Bunu yapabilmeniz adına size bir ‘mobil görünüm’ örneği sunararak, örnek üzerinden canlı olarak tasarım işlemlerini yapabilmenizi sağlar. Bu nedenle, biraz düşünce ve çabayla, mobil cihazda da tutarlı şekilde iyi görünen web sitesi oluşturabilirsiniz. Ancak işlem yine de gereksiz vakit kaybı, Wix’in buna çözüm sunması gerekmekte.

Web sitemin kaynak koduna erişebilir miyim? Sağlayıcıları değiştirebilir veya web sitemi dışa aktarabilir miyim?

Eğer Wix site kurma aşamasında teknik tarafta yer almayan Wix ADI veya Wix Editor sürümlerini kullanıyorsanız, platform size web sitenizin koduna erişmenize, CSS dosyalarını değiştirmenize veya web sitenizi başka sağlayıcıya aktarmanıza izin vermiyor.

Wix E-Ticaret

Wix üzerinden satış yapabilmek için Temel İşletme (ayda 35 ) veya daha yüksek bir işletme paketine ihtiyacınız vardır.

Eğer işletme ve e-ticaret paketlerinden herhangi birisini alırsanız, ilk kez e-ticaret sitesi kurarak satış yapmak isteyen girişimciler için Wix’in e-ticaret’i nasıl kolaylaştırdığını görebilirsiniz.

Wix e-ticaret açısından harika iş çıkartmaktadır. Başlamak çok hızlı ve kolaydır, yalnızca verileri girip, ödeme seçeneklerini ayarlayarak satışa başlayabilirsiniz. Ek olarak, size sunduğu Wix Reklam Kuponları sayesinde ilk aşamada çok ihtiyacınız olacak olan tanıtımlara siteniz hazır olduğunda hemen başlayarak, markanızı büyütebilirsiniz.

Wix Site Kurma –  Temel E-Ticaret Özellikleri

Wix, küçük – orta ölçekli işletmelere çeşitli e-ticaret özellikleri sunar:

  • Dijital ve fiziksel sınırsız sayıda varyasyona sahip sınırsız sayıda ürün satışı
  • Kullanıcıların ürünlerinizi filtreleme ve sıralama yapmalarına izin verme imkanı
  • Mobil uygulama kullanarak mağazanızı telefonunuzdan yönetme olanağı
  • Fiziksel ürünlerde gönderim izleme bilgileri (Yurtdışı – yurtiçi seçtiğiniz kargo şirketleri aracılığıyla)
  • Alışveriş sepetine ürün ekleyip alışı gerçekleştirmemiş müşterilerinize koruyucu araçlar (sitenizi satın alma işleminin ortasında bırakan müşterilerinizle iletişim kurmanıza olanak sağlar – genellikle işlemlerini tamamlamak adına indirim kodu veya başka bir teşvikle müşterilerinizi alım yapmaya ikna edebilirsiniz.)

Wix, özellikle dijital ürünleri satmayı çok kolaylaştırır – tam bir acemi olsanız dahi kısa süre içerisinde web sitesini oluşturarak, bir saat içinde dijital ürünleri satmaya başlayabilirsiniz (tabii eğer ürün üretilmiş olarak elinizdeyse). Wix, müşterilerinizin ürünlerini indirmeleri için yerleşik işlevler sağlar, bunun yanında, satın alımları onaylamak adına otomatik e-postalar gönderir.

Wix ayrıca oldukça esnek vergi ve nakliye seçeneklerine sahiptir. Ürün satarken ülke ve bölge bazında vergi ayarlayabilirsiniz. Rakibi Shopify’dan farklı olarak, ne yazık ki, Wix’te vergi işlemleri, manuel olarak yapılması gerekmektedir.

Ayrıca bölge başına kargo gönderim ücretlerini ayarlayabilir, ağırlığa veya fiyata göre(örneğin belirli satın alım ücretlerinde kargo bedava gibi) nakliyeyi hesaplamak için şirket kurallarınızı yapılandırabilirsiniz.

Bunlar çok önemli özelliklerdir ancak Wix e-ticaret konusunda birkaç önemli kısıtlamaya sahiptir.

Öncelikle; Wix, dropshipping yapmayı kolaylaştırmaz.

Dropshipping, sattıklarınızı stokta saklamadığınız e-ticaret gerçekleştirme yöntemidir (siparişi alırsınız, elektronik olarak tedarikçinize gönderirsiniz, onlar da malları müşterinize teslim ederler – mağazanız yalnızca aracıdır.) Wix’te ise ürüne sahip olan tedarikçiyle direkt bağlantı kuramazsınız.

Aslında müşterilerinin istekleri doğrultusunda dropshipping çalışmaları devam ediyor. Ancak ben inceleme yazısını yazarken, Wix henüz dropshipping konusunda önerilecek platformlardan değil.

İkinci önemli nokta, satış noktası (POS) işlevi yalnızca ABD’de kullanılabilir.

Satış noktası işlevi, kart okuyucular veya barkod tarayıcılar gibi donanımlar kullanarak yalnızca çevrimiçi değil, aynı zamanda fiziksel yerlerde (örneğin mağazanızda) satış yapmanıza olanak tanır. Mağazanızda yaptığınız satışı olduğu gibi site envanterinizle senkronize eder. (Örneğin, ürünü mağazanızda da satıyorsanız, stok seviyeleriniz e-ticaret sitenizde satışınıza göre güncellenir).

Bu özellikten ABD dışından yararlanamamak çok kötü. Özellikle fiziksel mağazaya sahip kullanıcılar için çok önemli özelliklerden.

Tabii konun artı tarafı da var; Shopify veya Ecwid gibi özel bir e-ticaret uygulamasını mağazanıza entegre ederek Dropshipping ve Satış Noktasında var olan boşlukları doldurabilirsiniz. Bu platformların her ikisi de, ürünleri Wix e-ticaret sitesinde görüntülemenize olanak sağlarken, satış noktası işlevini de kullanmanıza izin verir.

Ancak bu, tabii ki, ek maliyet ile mümkündür.

Ödeme ağ geçitleri ve işlem ücretleri

Wix oldukça fazla sayıda ödeme ağ geçidiyle çalışır. Seçenekler bulunduğunuz yere bağlı olarak değişebilir, ancak toplamda 21 seçenek bulunmaktadır. Paypal, Stripe, Square, Worldpay gibi büyük yurtdışı firmalarının yanında PayU gibi Türk menşeili firmalarla da çalışabilirsiniz.

Yine de Wix’in ödeme ağları, rakipleri BigCommerce veya Shopify (sırasıyla 40+ ve 100+ ödeme ağı seçeneği sunarlar) tarafından sağlananlardan daha az sayıdadır. Ancak diğer rakibi olan Squarespace (yalnızca 2 ödeme ağına sahiptir – Stripe, Paypal) tarafından sağlananlardan oldukça geniştir.

Wix üzerinden kullandığınız ödeme ağı sistemi anlaşma şartlarına bağlı, doğal olarak, kesinti yapsa da Wix’in ödeme ağları konusunda en önemli avantajı sizden hiçbir kesinti yapmaması, bununla birlikte, hiçbir işlem ücreti talep etmemesidir.

Çünkü Wix’in rakipleri, ödeme ağlarının kesintilerine ek olarak, kendileri de aldığınız ücretten kesinti yapar. Özellikle dış ödeme ağı kullanıyorsanız işlem ücreti tahsil eden Shopify gibi büyük rakipleri bu konuda Wix’e karşı dezavantajlıdır.

Yine de akılda bulundurulmalı ki, Wix, çevrimiçi satışların ana gelir kaynağı olduğu büyük boyutlu işletmelere en uygun seçenek değildir; böyle büyük boyutlu işletmeler için Bigcommerce veya Shopify daha uygun olacaktır.

Ancak, küçük ya da orta ölçekli şirketlerle, e-ticaret piyasasına yeni giren girişimciler açısından, Wix her anlamda belki de en uygun seçenektir.

Diğer uygulamalarla entegrasyon

wix site kurma, wix uygulamaları, wix app market

Wix site oluşturma platformu, bazıları Wix tarafından, bazıları ise üçüncü taraflarca yapılan, 250’den fazla uygulama bulunduran Wix Uygulama Marketine sahiptir. Uygulamaların kimisi bedavayken kimisi çeşitli ücretlere sahiptir.

Ücretli uygulamalar ücretsiz sürümlerini de kullanıcılara sunsa dahi o uygulamaların”ücretsiz” sürümleri yalnızca sınırlı işlevselliğe sahiptir.

Wix Uygulama Market’in kullanımı kolaydır. Kullanıcılarınızla direkt iletişime geçebileceğiniz çevrimiçi sohbet, açılır pencereler, HTML kutular dahil olmak üzere web sitenize ekleyebileceğiniz birçok kullanışlı işlev sunar.

Veri yakalama ve e-posta pazarlaması

Wix, müşterilerinizin size mesaj göndererek, markanızla iletişime geçebilmesi için bazı temel yerleşik iletişim formları sunar.

Tabii ki kendi İletişim Formunuzu oluşturmak isterseniz FormBuilder uygulamasıyla da bunu yapabilirsiniz.

Diğer taraftan e-posta pazarlaması hakkında önemli özelliklerden birisi de şudur; Wix web sitenizde toplanan iletişim bilgilerini otomatik olarak web sitenizin ‘kişi listesine’ ekler. Ayrıca tabii ki, kişileri manuel olarak da listenize ekleyebilirsiniz.

Bu konu hiçbir rakibinde olmayan şöyle ilginç bir Wix özelliği meydana getirir; web sitenize yerleşik e-posta pazarlaması.

Wix, ‘ShoutOut‘ işlevini kullanarak abonelerinize reklam veya tanıtım bültenleri göndermenizi sağlar. Wix size üç ücretsiz ShoutOut (e-posta yayını) ve 5000 e-posta hakkı tanır. Piyasada olanlar bilir ki, bu ücretsiz haklar oldukça cömerttir. Örneğin, birçok e-posta pazarlama uygulaması dahi size böyle cömert teklifler sunmaz.

Tabii Wix’in ücretsiz paketi size yeterli değilse ekstra ödeme yaparak daha fazla hakka sahip olabilirsiniz.

Bunun yanında web sitenize HTML bloğu ekleyerek harici bir posta sağlayıcısı (örneğin GetResponse, AWeber, MailChimp, Campaign Monitor vb.) kullanabilirsiniz. Bence Wix’in sistemi, özellikle fiyat politikası daha uygun. Ancak tabii ki aldığınız tekliflere göre, istediğiniz gibi seçme hakkınız vardır. Bu da müşteri dostu, iyi özelliklerdendir.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) ve Site analizi

Wix SEO

Wix SEO işlevselliği genel olarak oldukça iyidir – aşağıdakiler dahil temel SEO görevlerini kolayca gerçekleştirmenize olanak sağlar:

  • Alternatif metin ekleme
  • Meta açıklamaları ekleme
  • Sayfa URL’lerini düzenleme
  • 301 yönlendirmeleri oluşturma

Özellikle SEO acemilerine hitap edebilecek en önemli SEO özelliği Wix’in ‘SEO Wiz’ aracıdır. SEO Wiz, web sitenizi arama motorlarında optimize etmek amacıyla temel adımlarda size rehberlik ederken; sayfa başlıklarınızı, meta açıklamalarınızı, alternatif metinlerinizi vs. güncellemenize yardımcı olur. Tüm bu SEO terimlerinin ne olduğu hakkında hiçbir fikriniz yoksa dahi endişelenmeyin – Wix’in SEO Wiz’i ne yaptığınızı, daha önemlisi neden yaptığınızı size açıklamakta.

Ayrıca eğer Wix paketlerinden birisine sahipseniz, SEO Wiz sitenizi Google Search Console’a (Google Arama Konsolu) kaydetmenize yardımcı olmaktadır.

Ancak SEO konusunda hiç sıkıntı yok diyemeyiz. Wix SEO işlevselliğinde en önemli sıkıntı, Wix’in Hızlandırılmış Mobil Sayfalara (AMP) destek vermemesidir.

AMP sayfaların mobil cihazlarda çok hızlı şekilde yüklenmesine olanak sağlar(kimi tasarım öğelerinden feragat ederek), dolayısıyla AMP, web sitenize SEO konusunda avantaj sağlamaktadır.

Wix’in kilit rakipleri Squarespace, Bigcommerce ve Shopify, AMP’ye çeşitli şekillerde destek sağlamaktadır.

Site Analizi – Kullanıcı Dönüşümlerini İzleme

Wix, analitik araçlar açısında çok iyi desteklere sahiptir. Aşağıdaki uygulamalar yerleşik olarak sisteme entegre edilmiştir:

Başka herhangi üçüncü taraf kodunu veya pikselini uygulamak için Google Tag Manager (Google Etiket Yöneticisi) kullanılabilir veya dönüşümleri izlemek adına doğrudan sitenize özel kod ekleyebilirsiniz.

Destek

İnceleme yazısını yazmadan önce Wix’i kullanırken, sahip oldukları geniş makale kitaplığı sayesinde bilmek istediğim hemen hemen her şeyin cevaplarını bulabildim. Ayrıca, herhangi bir sıkıntı yaşamanız halinde başvurabileceğiniz, çok iyi detaylandırılmış, neredeyse her soruya cevap bulabileceğiniz Wix Yardım Merkezi‘ne göz atabilirsiniz.

Yardım Merkezinde ihtiyacınız olanı bulamıyorsanız, problemle ilgili destek sayfasının altındaki ‘Bu sorunuzu yanıtladı mı?’ sorusuna ‘Hayır’ cevabını vererek destek hattıyla iletişime geçebilirsiniz. Çok basit şekilde, “bize ulaşın” bağlantısı bunu yapmanıza yetecektir.

Wix, telefonla ve e-postayla destek sağlar, ancak canlı sohbet imkanı yoktur.

Wix’in ana rakiplerinin tümü telefon desteği sağlamaz, bu konuda Wix avantajlıdır.

Ancak, ne yazık ki Wix’in Türkçe telefon destek hattı yoktur. İngilizce bilen kullanıcılar içinse telefon desteği 7/24 mevcuttur. Ayrıca, Pazartesi-Cuma çalışma saatleri içerisinde İspanyolca, İtalyanca, Portekizce destek hatları mevcuttur. Telefonla destek için geri arama isteğinde bulunmanız gerekir; bu durum, en azından telefon başında beklemeniz gerekmediği anlamına gelir. Wix’e göre, çoğu geri arama 5 dakika içinde gerçekleşmektedir. (eğer bahsettikleri süre doğruysa etkileyici derecede kısa süre).

Ayrıca destek için e-posta bileti de oluşturabilirsiniz. Wix, bunları yanıtlamak için herhangi zaman aralığı sunmaz, yalnızca ‘en kısa sürede’ geri dönme sözü verir. Benim sorduğum soruda, Wix destek ekibinin üyesi bir sonraki iş günü başında bana geri dönüş sağladı.

Tabii VIP paketlerden birisine sahipseniz, hesapla ilişkili e-posta adresini kullandığınız sürece bu bekleme süreleri sizi etkilemeyecektir, öncelik hakkı sizin olacaktır.

Wix Site Kurma İnceleme Sonuçları / Wix Kullanmalı Mıyım?

wix kullanımı

Wix, acemi kullanıcıların dahi, birçok işlevselliğe sahip web siteleri oluşturmasını sağlar.

Göreceli olarak düşük aylık ücret karşılığında blog, forum, e-ticaret sitesi, resim galerisi, posta listesi, haber bültenleri, randevu rezervasyonu gibi birçok özelliğe sahip web sitenizi kurabilirsiniz.

Web’in ilk günlerinde, oluşturulması için bir servetle birlikte uzun zamana mal olacak etkileşimli web siteleri artık çok uygun harcamalarla, kısa süre içinde oluşturulabilir.

Ayrıca Wix kullanımı çok kolaydır – çok iyi tasarlanmış sihirbazlar, destek araçları, eğitim videoları, en gergin kullanıcılar için bile çok etkili yardım dosyaları vardır.

Yine Destek bölümünde belirttiğim gibi, Wix’in yardımları çok iyi yazılmış – teknik terimler dahil her şey çok net şekilde açıklanıyor. Buna ek olarak, aklıma takılan sorularda da arama araçları bana her seferinde hemen hemen cevap veren kısa, güncel makaleler sunmakta.

Ancak Wix’in, bazı kusurlar ya da eksiklikleri yok diyemeyiz.

Mutlak konumlandırmanın kullanımı gerçekten dezavantaj. Sitenizin mobil sürümünün uygun şekilde görüntülenmesini sağlamak adına mevcut çözümler olsa da, Wix bu konuda daha kapsamlı çözüm oluşturmak zorunda.

Diğer önemli dezavantaj, Wix’in fikrinizi değiştirmeyi zorlaştırmasıdır. Web site kurma aşamasının ilk adımında seçtiğiniz temaya bağlı kalmanız veya en başta siteyi tamamen yeniden yapılandırmanız gerekir. Bunlar da can sıkıcı işlemlerdir.

Sonuçta, Wix, nispeten düşük bütçeli küçük-orta ölçekli işletmeler veya kişisel web siteleri için çok iyi bir seçimdir. Çok sayıda özelliği olan çekici web sitesi kurmak istiyorsanız, Wix sağladığı işlevsellik ile rakiplerinin önüne geçmektedir.

Aşağıda, Wix’in temel avantajlarının ve dezavantajlarının özetini bulacaksınız. Wix’i denemekle ilgileniyorsanız, ücretsiz deneme sürümünden de yararlanabilirsiniz.

Wix’in Artıları

  • Kullanımı kolaydır.
  • Uygun fiyatlı.
  • Sitenizde kullanılmak üzere profesyonelce çekilmiş çok çeşitli fotoğraflar içerir. Önde gelen diğer birçok web sitesi oluşturma aracında durum böyle değil.
  • Yüksek kalitede, faydalı örnek içeriklere sahip çok çeşitli temalar (500+) bulunmaktadır.
  • Kullanabileceğiniz çok fazla özellik ve işlev mevcuttur.
  • Wix’te dahili e-posta pazarlama aracı sağlanmıştır. Rakiplerinden belki de en önemli farklından birisi budur. Şirketiniz gelişmesi adına bu özelliğin değeri inanılmaz derecede yüksektir.
  • SEO işlevselliği oldukça iyidir.
  • Mağazanızın işlevselliğini artırmak amacıyla oldukça iyi stoklanmış uygulama mağazası mevcuttur. Tasarım ve işlevlerle ilgili neredeyse her özelliği ücretsiz sürümde deneme imkanınız vardır. Hatta girişiminizle ilgili olmayan konularda direkt ücretsiz plan dahilindeki siteyi kullanabilirsiniz.
  • Wix’ten memnun kalmamanız halinde 14 gün içinde işlemi iptal edebilirsiniz. Paranız sorgusuz sualsiz hesabınıza olduğu gibi aktarılmaktadır.

Wix’in Eksileri

  • Wix site kurma işlemlerini tamamladıktan sonra, sitenizi başka temaya kolayca geçiremezsiniz.
  • Kurduğunuz web sitenizin verilerinizi dışa aktaramazsınız.
  • Bir Wix sitesinin mobil cihazda düzgün görüntülenmesini sağlamak adına geçici çözümler bulunmaktadır. Ancak bu durum gereksiz zaman kaybına sebep olur.

Wix vs WordPress

wix wordpress karşılaştırma

WordPress hem kişisel – kurumsal site oluşturma hem de tüm özellikleriyle e-ticaret sitesi kurma amacıyla kullanılabilir. WordPress site kurma işlemlerinde hosting hizmeti ve tema ayrıca satın alınmalıdır. 500 civarında harcama yaparak WordPress site kurma işlemini tamamlarsınız.

WordPress site kurma işlemlerinde daha fazla özelleştirme imkanınız vardır ancak tabii WordPress sitenizde her şeyin kontrolü sizin elinizde olacağı için site kurma ve bakım süreçleri biraz daha meşakatlidir. Ancak, zaten hem WordPress Dersleri hem de WordPress Hataları ve Çözümler yazılarımızla size bu konuda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Diğer taraftan WordPress E-ticaret sitesi kurma adımları için WordPress E-Ticaret Sitesi Kurma Rehberi yazımıza göz atabilirsiniz.

WordPress sınırsız bir havuzdur. Biraz daha meşakatli olsa da, WordPress’i de kolayca öğrenebilir, isteklerinizi sınırlara takılmadan gerçekleştirebilirsiniz. 

Wix Site Kurma İncelemesi – Wix Vadettiklerini Karşılıyor Mu? yazısı Basit E-Ticaret için hazırlanmış ve ilk olarak Basit E-Ticaret - Basit E-Ticaret Sitesi Kurma adresinde yayınlanmıştır.

]]>
https://basiteticaret.com/wix-site-kurma/feed/ 0
WordPress Tema Kurulumu – 3 Basit Tema Yükleme Yöntemi https://basiteticaret.com/wordpress-tema-kurulumu/ https://basiteticaret.com/wordpress-tema-kurulumu/#respond Sat, 21 Sep 2019 22:04:45 +0000 https://basiteticaret.com/?p=1092 WordPress Tema Kurulumu yazımızda, WordPress temanızı web sitenize yükleyebilmenize olanak sağlayacak 3 kullanışlı ve basit yöntemi anlattık.

WordPress Tema Kurulumu – 3 Basit Tema Yükleme Yöntemi yazısı Basit E-Ticaret için hazırlanmış ve ilk olarak Basit E-Ticaret - Basit E-Ticaret Sitesi Kurma adresinde yayınlanmıştır.

]]>
WordPress Tema Kurulumu kılavuzunda, WordPress tema yükleme işlemlerine ilişkin talimatları adım adım anlatacağız. Yazımızda WordPress tema yükleme işleminin üç farklı yolunu ele alacağız.

  1. WordPress Tema Havuzu’ndan Ücretsiz WordPress Tema Kurulumu
  2. Yönetim Paneli Üzerinden WordPress Tema Kurulumu
  3. FTP ile WordPress Tema Yükleme

WordPress tema kurulumu tecrübesiz olan okuyuculara karmaşık görünebilir, ancak yazımızı okuduktan sonra her şeyin ne kadar kolay olduğunu öğreneceksiniz.

WordPress Tema Kurulumu Öncesi

Tema Seçimi Sitenizin Tüm Performansını Etkileyecektir

E-Ticaret Sitesi Kurma – Basit ve Detaylı WordPress Rehberi yazımızda bahsettiğimiz gibi kurmuş olduğunuz web sitesinin hem SEO hem de performans açısından yüksek kaliteye ulaşabilmesi için satın aldığınız tema çok önemlidir. Hatta belki de web sitenizin en önemli kısmı seçtiğiniz WordPress temasıdır. Seçtiğiniz tema sitenizin hızını, görünümünü, karakterini ve arama motorlarındaki performansını etkiler. Bütçeniz doğrultusunda, web sitenize en uygun temayı kullanmak için, lütfen tema satın almadan önce WordPress Tema Seçimi – Dikkat Etmeniz Gereken 15 Önemli Nokta yazısında belirttiğimiz kriterleri göz önünde bulundurun.

Tema Havuzu’ndan Ücretsiz WordPress Tema Kurulumu

WordPress.org’un tema havuzundan ücretsiz WordPress teması yüklemek istiyorsanız, en kolay yol WordPress yönetim panelinden Tema Arama işlevini kullanmaktır.

Tema havuzundan WordPress tema yükleme işlemlerine başlamak için öncelikle Yönetim Panelinizden Görünüm‘e, oradan da Temalar bölümüne geçin.

wordpress tema kurulumu

 

Karşınıza çıkan ekranda sitenizde ekli olan temaları görebilirsiniz. Yeni Tema yüklemek için Yeni Ekle veya Yeni Tema Ekle butonuna basın.

wordpress tema yükleme

Bir sonraki ekranda Öne çıkan ve Popüler temaları görebileceğiniz WordPress Tema Havuzu karşınıza çıkacaktır.

wordpress tema yükleme

Bunlara Ek Olarak Özellik Filtresi, web sitenizin türüne ve isteklerinize göre temaları sıralayabilmenize olanak tanır.

wordpress tema kurulumu

Yüklemek istediğiniz temayı gördüğünüzde, farenizin imlecini temanın üzerine getirmeniz yeterlidir.

Karşınıza Detaylar, Önizleme butonlarıyla birlikte Kurulum butonu çıkacaktır.

wordpress tema yükleme

Detaylar ve Önizleme butonuna bastığınızda temanın ayrıntılarını, özelliklerini, demo görünümünü göreceksiniz.

Kur butonuna bastığınızda WordPress Tema kurulumu başlayacaktır.

WordPress Tema Kurulumu tamamlandığında Etkinleştir ve Canlı Önizleme butonları görünecektir.

wordpress tema yükleme

Canlı ön izleme butonu, sizi web sitenizin yüklediğiniz temayla nasıl görüneceğini, yapabileceğiniz özelleştirme ayarlarını kapsayan demo görünümüne ulaştıracaktır.

Temada karar kılmanız halinde, Etkinleştir tuşuna basabilirsiniz. Böylece tema havuzundan yüklediğiniz Ücretsiz tema kurulumu tamamlanmış olacaktır.

Yönetim Paneli Üzerinden WordPress Tema Kurulumu

Ele aldığımız ilk yöntem yalnızca WordPress havuzu içindeki ücretsiz temaları yüklemenize olanak sağlar.  ThemeLab, StudioPress, Themeforest, iThemes gib marketlerden satın aldığınız ücretli temaları ya da sizde bulunan herhangi bir özel temayı ise WordPress Yönetim Paneli üzerinden web sitenize entegre edebilirsiniz.

İlk önce temayı satın aldığınız marketten indirin.

Aşağıdaki Örnek Themeforest.net‘ten satın aldığınız temayı nasıl indirebileceğinizi göstermek içindir.

Satın aldığınız temayı Profilinizdeki Downloads (Yüklemeler) bölümünden görebilirsiniz.

tema satın alma, tema indirme

Temanızın yanındaki Download butonuna bastığınızda karşınıza dört seçenek çıkacaktır. All Files & Documentation satın aldığınız temadaki tüm dosyaları (lisanslar, kullanım kılavuzu vs), Installable WordPress File Only ise WordPress tema kurulumu adına bize gereken sade dosyadır. Bu iki dosyayı da indirin.

themeforest temalar

Tema yükleme işleminde Installable WordPress File Only olarak indirdiğimiz tema dosyasını kullancağımızı unutmayın.

Marketler satın aldığınız temanın .zip dosyasını indirdikten sonra Yönetim Panelinden Görünüm‘e, oradan da Temalar‘a basın.

wordpress tema yükleme

Daha sonra Yeni Ekle butonuna basın.

tema yükleme

Karşınıza gelen ekranda üst tarafta yer alan Tema Yükle butonuna basınız.

wordpress tema yükleme

Karşınıza dosya seçim ekranı çıkacaktır. Dosya seç diyerek Tema’nın indirdiğiniz zip dosyasını buraya ekleyin, ardından Hemen Yükle‘ye basın.

zip dosyası tema yükleme

Temanız yüklendikten sonra, kurulumun başarılı olduğunu gösteren bir mesajla birlikte, kurduğunuz temayı ön izlemek ve etkinleştirmek için gerekli bağlantı butonlarını göreceksiniz.

wordpress tema etkinleştirme

Artık temanız kullanıma hazır. Web sitenizi istediğiniz şekilde özelleştirmeye başlayabilirsiniz.

FTP ile Tema Yükleme

wordpress ftp kurulumu

FTP ile WordPress Tema Yükleme WordPress konusunda tecrübesizseniz sizi biraz zorlayabilir. Yine de tüm yöntemleri bilmek her zaman kullanışlıdır. Ayrıca, tema yükleme işlemlerinde bazen sınırlandırma hataları (upload_max_filesize hatası gibi) meydana gelebilir. Böyle bir hatanın meydana geldiği durumlarda da FTP kullanımını bilerek, hataları daha kolay çözebilirsiniz.

WordPress FTP Kurulumu – FileZilla FTP Server Rehberi yazımızda FTP Kurulumu ve kullanımı ile ilgili tüm bilgileri verdik.

Yukarıdaki yazıyı okuyup, programını kurduktan sonra, yazıda bahsedildiği gibi FTP’yi kullanarak sunucunuza bağlanın.

İndirdiğiniz temanızı Zip klasöründen çıkartıp, web sitenizin tema klasörüne (public_html/wp-content/themes) yükleyiniz.

wordpress ftp kullanımı

Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra WordPress yönetici panelinde Görünüm > Temalar sekmesinde yüklediğiniz temayı görebilirsiniz.

wordpress ftp dosya aktarımı

Farenizi temanın üzerine getirdiğinizde Etkinleştir ve Canlı ön izleme butonlarını görebilirsiniz.

Artık üç yöntemle de Tema Kurulumu yapabilirsiniz. Umarız ki, makalemiz size yardımcı olarak gerekli olan tüm bilgileri öğrenerek, web sitenizde uygulamanıza yardımcı olmuştur. Ancak, herhangi bir problem yaşamanız halinde, size yardımcı olabilmemiz için, problemi bize yorum olarak iletebilirsiniz.

WordPress Tema Kurulumu – 3 Basit Tema Yükleme Yöntemi yazısı Basit E-Ticaret için hazırlanmış ve ilk olarak Basit E-Ticaret - Basit E-Ticaret Sitesi Kurma adresinde yayınlanmıştır.

]]>
https://basiteticaret.com/wordpress-tema-kurulumu/feed/ 0
WordPress FTP Kurulumu – FTP Dosya Yükleme Rehberi https://basiteticaret.com/wordpress-ftp-dosya-yukleme/ https://basiteticaret.com/wordpress-ftp-dosya-yukleme/#respond Sat, 21 Sep 2019 10:24:48 +0000 https://basiteticaret.com/?p=1123 WordPress FTP Kurulum rehberinde  FTP'nin yapabildiklerini, WordPress FTP bağlantısını, WordPress'e FTP ile dosya yükleme ve indirme yollarını anlatmaktayız

WordPress FTP Kurulumu – FTP Dosya Yükleme Rehberi yazısı Basit E-Ticaret için hazırlanmış ve ilk olarak Basit E-Ticaret - Basit E-Ticaret Sitesi Kurma adresinde yayınlanmıştır.

]]>
FTP (File Transfer Protocol – Dosya Aktarım Protokolü), CloudWards‘ın tanımıyla ağa bağlı bilgisayarların birbirleriyle iletişimde kullandıkları kurallar sistemidir. FTP, bilgisayarınızdan web sitenize dosya yüklerken kullanılacak en güvenli yoldur. FTP kurulum işlemlerini bilmek WordPress Tema ve Eklenti kurulumlarında, dosya yedeklemelerinde işinizi kolaylaştıracaktır. Bu sebeple yazımızda,  FTP’nin yapabildiklerini, WordPress FTP kurulumu, WordPress’e FTP ile dosya yüklemek yollarını anlatmaktayız.

Neden FTP’ye İhtiyacınız Var?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi FTP, bilgisayarınızdaki dosyaları web sitenize aktarmanıza olanak tanır.

Web sitenize görüntü, video, ses, döküman gibi dosyaları yüklerken WordPress Ortam Kütüphanesi‘ni kullanmanız sebebiyle FTP kullanımı size gereksiz görülebilir.

Düşündüğünüz gibi normalde, dosyaları yüklerken FTP’ye ihtiyacınız yoktur. Görüntüleri WordPress yönetim panelinden kolayca yükleyebilirsiniz. Hatta eklentileri ve temaları direkt WordPress üzerinden indirip, web sitenize kurabilirsiniz.

Ancak, WordPress Dosya Yükleme Sorunu – En Hızlı ve Etkili Çözüm yazısında da belirttiğimiz gibi WordPress web sitenizin güvenliğini sağlamak amacıyla koruma önlemlerini sürekli güncellemektedir. Gelebilecek saldırılara karşı kimi dosya türleriyle birlikte, büyük boyuttaki dosyaların WordPress paneli kullanılarak yüklenmesine izin vermez. Böyle durumlarda web sitenize dosyaları manuel olarak yüklemeniz gerekebilir.

Windows FTP Kurulumu Video Anlatım

WordPress FTP Kurulumu

WordPress web sitenizde FTP ile dosya aktarımı yapabilmek adına öncelikle, bilgisayarınıza FTP istemcisi indirmeniz gerekir. FTP istemcisi web sitenize bağlanarak, FTP protokolü üzerinden dosya aktarmanıza olanak sağlayan uygulamadır.

Genel olarak kullanılan FTP istemcisi FileZilla‘dır.

FileZilla FTP Server Mac, Windows, Linux ve diğer tüm işletim sistemlerine uyumlu, açık kaynak kodlu, bedava bir FTP uygulamasıdır.(Tabii ihtiyaç duymanız halinde Pro sürümü satın alabilirsiniz ancak WordPress FTP kurulumu işlemlerinde bu gerekli değil.)

Linke tıklayarak resmi web sitelerinden, işletim sisteminize uygun olan dosyayı indirebilirsiniz.

filezilla ftp server

Not: Eğer kullandığınız bilgisayar Windows işletim sistemine sahipse 2’nin altındaki Windows only yazan dosyayı indiriniz. Başka bir işletim sistemi kullanıyorsanız (Mac, Linux vb) 1’in altındaki All Platforms yazan dosyayı indiriniz.

Ayrıca yalnızca Windows’a uyumlu çalışan WinSCP ya da Mac’e uygun olan CyberDuck FTP istemcileri  vardır. Tercih etmeniz durumunda işletim sisteminize uygun olanı kullanabilirsiniz. Biz yazımızda işlemleri FileZilla FTP Server üzerinden anlatacağız.

Ek olarak; E-Ticaret Sitesi Kurma – WordPress Basit Detaylı Anlatım yazımızda WordPress kullanmaya yeni başlayanlara Türkçe panele sahip, uygun fiyatlı, kullanımı basit hosting firması olan WNokta üzerinden anlatım yapmamız sebebiyle, bu yazımızda da kullanıcılarımıza uygun olarak WNokta yönetim paneli üzerinden WordPress FTP kurulumu işlemlerini anlatacağız.

Eğer, Cpanel kullanan farklı bir hosting firmasıyla çalışmaktaysanız aynı adımları siz de takip edebilirsiniz. Burada bahsedeceğimiz dosyalar sizde yalnızca İngilizce isimlendirilmiştir. Yine de çözemediğiniz durum olursa size yardımcı olabilmemiz adına karşılaştığınız hatayı yazıya yorum olarak bırakabilirsiniz.

WordPress FTP Bilgileri

WordPress FileZilla FTP Kurulumu

FileZilla FTP uygulamasını açtığınızda, FTP giriş bilgilerinizi kullanarak dosya yüklemek istediğiniz web sitenize bağlanmanızı isteyecektir.

Bu adımda Hosting Firmanızın yönetim paneli üzerindeki Dosya İşlemleri bölümünden FTP İşlemleri‘ne giriniz.

wordpress ftp kurulumu

FileZilla’yı web sitenizin dosyalarına bağlamanız için FTP İşlemleri ekranındaki FTP Oluştur bölümünden gerekli ayarları yapınız.

wordpress ftp kurulumu

FTP Kullanıcı Adı kısmına, FileZilla üzerinden bağlantı işlemlerinde kullanacağınız Kullanıcı Adını giriniz, daha sonra da işlem yapmak istediğiniz web sitesinin alan adını seçiniz.

Ekle butonuna tıklamanızın ardından FTP bağlantısı için oluşturduğunuz kullanıcı adına şifre atanacaktır. Aynı panel üzerinde FTP Listesi‘nden işlem yapabileceğiniz istediğiniz kullanıcı adlarını, yan tarafında da o kullanıcı adına özel olarak atanmış Şifre‘yi görebilirsiniz.

ftp dosya yükleme

FTP Listesi üzerindeki Kullanıcı Adı ve Şifre FileZilla ile WordPress web site dosyalarınıza bağlanma işlemlerinde kullanılacaktır.

filezilla kullanımı

FileZilla FTP Server‘ın üst kısmında bulunan Sunucu (ftp.Web Site adresiniz(örneğin ftp.basiteticaret.com)), Kullanıcı Adı (FTP Listesine eklediğiniz kullanıcı adınız), Şifre (O kullanıcı adına ait özel şifre) kısımlarını doldurup Hızlı Bağlan butonuna tıklayınız.

WordPress FTP kurulumu yapmak istediğiniz web sitesine bilgisayarınızdan ilk kez bağlandığınızda, FileZilla size sertifika uyarısı gösterebilir.

filezilla wordpress kullanımı

Kırmızı bölümde gösterilen ‘Always trust certificate in future sessions’ (Türkçesi ‘Gelecekteki oturumlarda her zaman sertifikaya güven‘) seçeneğinin yanındaki kutuyu işaretleyip Tamam’a tıklayın.

FileZilla şimdi girdiğiniz bilgileri kullanarak web sitenize giriş yapacaktır. Bağlantı sağlandıktan sonra, ‘Uzak Site’ sütununun altında bağlantı kurduğunuz web sitesinin dosya ve klasörlerini göreceksiniz.

filezilla ftp

Uzak site‘ sütunu, web sitenizdeki dosyaları, ‘Yerel site‘ bölümü bilgisayarınızdaki dosyaları gösterir.

Bilgisayarınızdan web sitenize yüklemek istediğiniz dosyaları Yerel site bölümünde bulabilirsiniz.

Dosyayı WordPress web sitenize aktarırken Yerel Site bölümü üzerinden bilgisayarınızdaki dosyayı sağ tıklayıp, çıkan menüden Yükle (upload) seçeneğine tıklamanız gerekir.

wordpress ftp dosya yükleme

Unutmayın ki, WordPress’in düzgün çalışması için belirli dosya ve klasörlerin belirli konumlarda olması zorunludur. Yani WordPress FTP kurulumu sırasında, yüklemek istediğiniz dosyayı herhangi alakasız bir yere yüklemeniz dosyanın çalışmamasına hatta web sitenizin çökmesine sebep olabilir.

Yükleme işlemini yapmadan önce, WordPress sitenizde bir dosyanın nereye yükleneceğini bilmeniz gerekir.

Örneğin, bir WordPress eklentisini web sitenize FTP yöntemiyle yüklemek istiyorsanız. O zaman ilk önce eklentiyi bilgisayarınıza indirmeniz, ardından eklentiyi Zip dosyasının içinden çıkartıp, public_html/wp-content/plugins/ klasörüne yüklemeniz gerekir.

Ya da bir WordPress temasını web sitenize yüklemek istediğinizde aynı şekilde Tema Yükleme yazımızda anlatıldığı gibi tema dosyasını indirmeli, indirilen dosyayı Zip klasöründen çıkartıp, public_html/wp-content/themes klasörüne yüklemelisiniz.

wordpress ftp kullanımı

Eklentiyi veya temayı yükledikten sonra, yüklediğiniz dosyayı etkinleştirme işlemini WordPress yönetim panelinizdeki ilgili bölümden yapabilirsiniz.

wordpress ftp dosya aktarımı

WordPress FTP Kurulumu

Web Sitenizden Dosya İndirip Düzenleyin

FTP, yalnızca bilgisayarınızdan WordPress web sitenize dosya yüklemek amacıyla kullanılmaz. Ayrıca, web sitenizdeki dosyaları bilgisayarınıza indirip, düzenlemek için de kullanılır.

Bunun için tek yapmanız gereken ‘Uzak Site’ sütununun altında indirmek istediğiniz dosya veya klasörleri sağ tıklayarak, İndir(Download) butonuna basmaktır.

wordpress ftp kullanımı

Ayrıca bu şekilde web sitenizi yedeklerken de FTP kullanabilirsiniz. Bunun için, WordPress klasörünüzde bulunan klasörleri dosyalarla birlikte seçip bilgisayarınıza indirmeniz yeterlidir.

Ancak, bunun yalnızca WordPress dosyalarınızın yedeği olduğunu, indirilen dosyaların web sitenizin Veritabanını içermediğini aklınızda bulundurun. Web sitenizin tüm içeriğini yedeklemek istiyorsanız, WordPress veritabanınızın manuel bir yedeğini oluşturarak bunu yapabilirsiniz.

Rehber üzerinde FTP’nin ne olduğuna ilişkin açıklamayla birlikte, kullanabileceğiniz FTP uygulamalarını, bu uygulamaları kullanarak web sitenize dosya yükleyip, dosya indirme adımlarını anlattık.

Umarız bu makale, WordPress FTP Kurulumu adına gerekli tüm bilgileri öğrenmenize yardımcı olmuştur. Ek sorularınız varsa, size yardımcı olabilmemiz adına yazının altına yorum bırakmanızı beklemekteyiz.

FTP yöntemiyle WordPress Tema Yükleme işlemini daha detaylı incelemek için WordPress Tema Kurulumu – 3 Basit Tema Yükleme Yöntemi yazımızdan FTP ile Tema Yükleme bölümünü okuyabilirsiniz.

WordPress FTP Kurulumu – FTP Dosya Yükleme Rehberi yazısı Basit E-Ticaret için hazırlanmış ve ilk olarak Basit E-Ticaret - Basit E-Ticaret Sitesi Kurma adresinde yayınlanmıştır.

]]>
https://basiteticaret.com/wordpress-ftp-dosya-yukleme/feed/ 0