WordPress Tema Seçimi – Dikkat Etmeniz Gereken 15 Önemli Nokta
Yalnızca birkaç saat içinde nasıl WordPress E-ticaret sitesi kurabileceğini E-Ticaret Sitesi Kurma – WordPress Basit Detaylı Anlatım yazımızda oldukça basit şekilde, tüm adımlarıyla anlattık. Ancak yazımızda bahsettiğimiz gibi profesyonel e-ticaret sitesi görünümüne kavuşabilmek adına tema satın alımı yapmalısınız. WordPress tema seçimi yalnızca sitenizin tasarımına değil, performansına da yansıyacaktır. Yüksek performansın yanında; sade, anlaşılır, kaliteli tasarıma sahip olması gereken e-ticaret sitesinde seçtiğiniz WordPress teması site performansınız kadar kullanıcılarınızın sitenizde geçirdiği zamanı, dolayısıyla yaptıkları harcamaları arttıracaktır.
Yazımızda WordPress tema seçimi öncesi aklınızda olması gereken en önemli noktaları; WordPress temalarını hangi siteler üzerinden indirebileceğinizi, temaları nasıl kullanabileceğinizi, WordPress tema seçimi adına aklınızda bulundurmanız gereken noktaları, tema desteklerini, tema performansını ölçebilmenize yarayacak yardımcı web sitelerini açıkladık.
İçindekiler
- WordPress Tema Seçimi – Nelere Dikkat Edilmeli?
- WordPress Tema Seçimi – Tema Performansını Kontrol Edin
- WordPress Tema Seçimi – Tema Desteklerinden Emin Olun
- 9 – WordPress Temanızın Sıklıkla Güncellendiğinden Emin Olun
- 10 – Tema Dökümanlarının İyi Yazılmış Olduğundan Emin Olun
- 11 – Tema Geliştiricisi Destek Sağlıyor Mu?
- 12 – Tema Geliştiricisi Güvenilir Mi?
- 13 – Çeviri Seçenekleri Hazır Olmalı
- 14 – SEO Dostu WordPress Teması
- 15 – Temanın Geri Ödeme Garantisi Var Mı?
- WordPress Tema Seçimi – Kullanılabilecek Siteler
WordPress Tema Seçimi – Nelere Dikkat Edilmeli?
1 – Ne İstediğinizi Bilin Basitliğe Odaklanın
Marketlerdeki birçok WordPress teması çok renkli, karmaşık düzene sahip gösterişli animasyonlarla birlikte gelir. Sitenizin tarzına bağlı olarak, genelde bu tarz gösterişli şeylere ihtiyaç yoktur.
Sâdelik karmaşık olanın zarâfetidir.
~ Leonardo Da Vinci
Her web sitesinin amacı farklıdır. Kurduğunuz wordpress sitesi basit blog veya karmaşık e-ticaret sitesi olabilir. Seçtiğiniz WordPress teması web sitenizin amacıyla eşleşmelidir. WordPress tema satın alırken hedefinize ulaşmanıza yardımcı olacak tasarıma sahip olan temayı arayın.
Örneğin, blog sitesi kurmak istiyorsanız daha iyi okunabilirlik ve çekici tipografi ile gelen WordPress temasına ihtiyacınız vardır. Portföyünüzü tanıtmak adına kurduğunuz web sitesindeyse, görüntüleri ön plana alan, çekici bir temaya ihtiyacınız olacaktır. Öte yandan, e-ticaret sitesi kurma amacındaysanız sitenize gelen müşterilerinizin satın alma işlemlerini kolaylaştıran WordPress temaları en iyi seçenek olacaktır.
Web tasarımının amacı, kullanıcıların ihtiyaç duydukları bilgileri bulmalarına yardımcı olmak, aynı zamanda site sahiplerinin hedeflerine ulaşmalarını sağlamaktır.
Tabii ki temanın güzel görünmesi önemlidir, ancak en iyi tema basitlikten ödün vermeden güzel görünen temadır.
WPbeginner‘ın makalesinde belirtildiği gibi, bir tema harika görünüyorsa, ancak yeni kullanıcı veya abone edinmenize yardımcı olmuyorsa veya sitenize gelen kullanıcılarınız web sitenizde yollarını bulamayıp, karmaşıklık içinde kayboluyorlarsa kötü tema satın almışsınız demektir.
2 – Web Sitenizin Kişiliğini Koruyun
WordPress tema seçimi yaparken çok amaçlı, neredeyse her tarz websitesinde kullanılabilecek temalar bulacaksınız. Zengin özelliklere sahip tema gözünüze güzel görünebilir, Ancak bu tür WordPress temaları genellikle şişirilir, dolayısıyla web sitenizi yavaşlatır.
Unutmayın ki her websitesinin kendine özgü kişiliği vardır. Aynen amaç gibi, web sitenizin kişiliğine uygun temayı seçmeniz gerekir.
Örneğin, rahat ve eğlenceli bir blog oluşturuyorsanız, kurumsal görünümlü wordpress teması kullanmak istemezsiniz.
Diğer taraftan futbol takımınız adına web sitesi oluştururken; zarif tasarımlı, feminen görüntüye sahip WordPress tema seçimi site kimliğinize, çekmek istediğiniz ziyaretçi profiline uygun olmayacaktır.
Ayrıca, geliştiriciler genellikle güzel görünen süslü özellikleri internette buldukları kodlar vasıtasıyla temalarına eklerler. Böylece yalnızca görüntüye odaklanıp, web sitesini güvenli tutmaya, belirli işlevleri yerine getirmeye odaklanmaları gerekmediğinden, şişirilmiş temalar güvenlik açısından zaafiyet yaratırlar.
3 – Responsive Tasarım Artık Seçenek Değil, Zorunluluk
Responsive temalar, web sitesinin düzenini farklı ekran boyutlarına ve cihazlara göre düzenler.
Google’ın verilerine göre, günümüzde internet trafiğinin yüzde 50’sinden fazlası mobil cihazlardan gelmektedir. Hatta, 2018’de Google, mobil site hızını arama sonuçlarını sıralamasında önemli faktörlerden birisi haline getirdi. Yani, Google, mobil dostu web sitelerini mobil arama sonuçlarında en üstte gösteriyor.
Sitenizin konusu, kullanıcı kitleniz veya site demografiniz ne olursa olsun, tüm web sitelerinin mobil kullanıma tamamen hazır olması gerekir.
Çoğu WordPress teması zaten varsayılan olarak responsivedir. Ancak yine de marketlerde mobil kullanıma uygun olmayan sabit genişlikli tasarımlar satan satıcılar da bulunmakta. Web sitenizin uzun soluklu performansını geliştirmek adına, kullanıcılarınızın sitenize her platformdan bağlanabilmesi ve daha uzun süre vakit geçirebilmesi için seçtiğiniz temanın mobil uyumlu olduğundan emin olun.
Temanın Responsive Olup Olmadığını Test Etme
Satın almayı planladığınız temanın responsive olup olmadığını test etmenin en kolay yolu, tarayıcı ekranınızı yeniden boyutlandırmaktır. Tarayıcı ekranınızı yeniden boyutlandırdığınızda, tema tasarımının kendisini ekran genişliğine göre ayarlayacağını fark edeceksiniz.
Ayrıca temanın demo sayfasının URL’sini kopyalayarak, Google’ın Mobil Dostu Test sayfası üzerinden responsive uyumunu kontrol edebilirsiniz.
Not: Lütfen, Google’ın hazırladığı Mobil Dostu Test‘in temanızın ne kadar iyi olduğuna bakmaksızın size bazı uyarılar göstereceğini aklınızdan çıkartmayın. Test üzerinden yalnızca mobil uygunluğuna bakmanız yeterli olacaktır.
4 – Browser Uyumuna Dikkat Edin
Piyasada şu anda 5 ana tarayıcı bulunmaktadır ve herbir tarayıcı birçok ayarda birbirinden ayrılır.
Her kullanıcılarınızın sitenize aynı tarayıcıdan girmesini bekleyemezsiniz. WordPress teması, kullandığınız tarayıcıda mükemmel görünebilir, ancak diğer tarayıcılarda aynı şekilde çalışmama riski vardır. Tema satın alırken tasarımın farklı tarayıcılarda nasıl çalıştığını kontrol etmeniz gerekmektedir.
Çoğu WordPress tema geliştiricisi, gelişmiş tarayıcı uyumluluğu test araçlarını kullanarak temalarını titizlikle test eder. Bunu yaptıklarını da web sitelerinde açıkça belirtirler.
BrowserShots gibi yardımcı web sitelerini kullanarak satın almayı düşündüğünüz WordPress temasının Google Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari, Brave gibi farklı tarayıcılarda nasıl çalıştığını kontrol edebilirsiniz.
5 – Tema WordPress Yeni Sürümleriyle uyumlu mu?
WordPress açık kaynak kodlu, kendisini her gün geliştiren bir yazılım. WordPress gücünü kullanıcılarıyla birlikte sürekli büyümesinden alıyor, bu sebeple dünya üzerindeki e-ticaret sitelerinin %40’ından fazlası, neredeyse tüm blog siteleri, kurumsal sitelerin çok önemli bölümü WordPress tabanıyla kurulmuştur.
Sürekli kendisini geliştiren WordPress sisteminde seçtiğiniz WordPress temasının kendisini geliştirmesi, yenilemesi gerekmektedir.
Web sitenizde performans, tasarım, ziyaretçi sorunları yaşanmasını önlemek adına temanızın WordPress’in son versiyonuyla uyumlu olması yüksek performans alabilmeniz için zorunludur.
6 – WordPress Temanız Eklentilerle Uyumlu Mu?
WordPress’in gerçek gücü WordPress eklentileri ile birlikte gelir. WordPress eklentileri sitenizde birçok şeyi basitçe yapmanıza olanak sağlayarak işinizi büyük ölçüde kolaylaştırır.
Hatta Yoast SEO, WP Fastest Cache, Contact Form gibi her web sitesinin sahip olması gereken WordPress eklentileri vardır.
Eklentilerin kullanılmadığı WordPress sitesi neredeyse yoktur.
Yaygın kullanılan, sizin de kullanacağınız eklentiler, herhangi bir çakışma yaşanmaması adına WordPress’in her yeni sürümünde güncellenir.
Sizin seçtiğiniz tema da, aynı şekilde güncellenmeli, daha önemlisi, özellikle yaygın wordpress eklentilerle çakışmalara neden olmamalıdır.
Zaten En İyi WordPress Temaları birçok yaygın WordPress Eklentileri ile birlikte gelir. Satın aldığınız temanın size bu eklentileri vermesi gerekmektedir.
Tema satın almadan önce WordPress temanızın tüm popüler eklentileri desteklediğinden kesin emin olun. Emin olamazsanız tema geliştiricisine sormaktan çekinmeyin.
7 – Page Builders – Sayfa Oluşturucular
WordPress Page Builders (Sayfa Oluşturucular), sürükle – bırak yöntemini kullanarak sayfa düzenleri oluşturmanıza izin veren WordPress eklentileridir.
Birçok premium WordPress teması önceden kurulmuş sayfa oluşturucularıyla birlikte gelir. Bu sayfa oluşturuculardan bazıları yalnızca tema geliştiricisi tarafından kullanılır.
Web sitenizde açılış sayfası gibi özel sayfalar oluşturmak için sayfa oluşturucuya ihtiyacınız vardır.
En çok kullanılan Sayfa Oluşturucu eklentilerinden biriyle birlikte gelen temaları seçmelisiniz. Elementor, WP Page Builder, Brave Builder en popüler WordPress Sayfa Oluşturuculardandır.
Tabii, WordPress web sitelerinizde kullanmak adına Sayfa Oluşturucuları ayrıca satın alabilirsiniz.
WordPress Tema Seçimi – Tema Performansını Kontrol Edin
8 – Temanızın Yükleme Hızını Kontrol Edin
KickMasters’a göre, web sitenizin yüklenmesi 3 saniyeden uzun sürerse, ziyaretçilerinizin% 40’ı bir daha uğramamak üzere sitenizi terk edeceklerdir.
Ayrıca web sitenizin yükleme hızı, arama motorlarının sitenizi sıralamasındaki yerini etkileyen en önemli faktörlerinden biridir. Google’ın ilk sayfasına ulaşarak orada kalmak istiyorsanız, web sitesinizin çok hızlı yüklenmesi gerekir.
WebHostingRating’de yayınlanan makalede de belirtildiği gibi; Google’ın algoritmaları, kullanıcıya kusursuz deneyim sunan web sitelerini görüntülemeyi tercih eder (ve bunda site hızı en önemli faktörlerdendir). Google’ın gözünde, iyi kullanıcı deneyimi sunan web sitesi genellikle daha düşük hemen çıkma oranına sahiptir, site kullanıcının çabuk ulaşabilmesi adına çok hızlı yüklenir.
Web siteniz yavaş açılıyorsa, ziyaretçilerinizin çoğu sitenizi hemen kapatacaktır, bu da arama motoru sıralamalarında kayba neden olur.
Sözün özü, insanlar web sitenizi çok hızlı terk ettiklerinde yalnızca potansiyel gelirinizi değil, web sitenize trafik oluşturmak için harcadığınız tüm para ve zamanı kaybedersiniz.
Bu sebeple sitenizde, hızlı yüklenen ve tarayıcıyı yormayan sade kodlanmış WordPress temasına ihtiyacınız bulunmakta.
Bunun için, seçtiğiniz temanın en az sayıda sunucu isteği göndermesi, sunucu kaynaklarıyla önceden bağlantı kurarak tarayıcı önbelleğini en iyi şekilde kullanması gerekir.
Satın almayı planladığınız temanın açılış hızını GTmetrix‘de test ederek öğrenebilirsiniz.
GTmetrix.com size site açılış hızınızı, site performansını, sitenin eksik olan noktalarını raporunda ayrıntılı olarak gösterecektir.
WordPress Tema Seçimi – Tema Desteklerinden Emin Olun
9 – WordPress Temanızın Sıklıkla Güncellendiğinden Emin Olun
Her açık kaynaklı yazılım gibi, WordPress de sık sık güncellenmektedir.
Herhangi erişim veya kullanım sorunu yaşanmaması adına seçtiğiniz wordpress temasının güncellemeleri takip etmesi gerekir.
Satın almadan önce tema geliştiricisinin, sorunları gidermek veya yükseltilmiş WordPress sürümü üzerinden destek sağlamak için temayı ne sıklıkla güncellediğini kontrol edin.
10 – Tema Dökümanlarının İyi Yazılmış Olduğundan Emin Olun
Bazen tema seçeneklerinde belirli düzenlemelerin nasıl yapılandıracağınızı bilmeniz gerekebilir.
Böyle durumlarda tema geliştiricinden destek istemek zaman alıcı olabilir. Tema dökümanları böyle zamanlarda işe yarayacaktır.
WordPress tema seçimi yapmadan önce, temanın nasıl yüklenerek yapılandırılacağı konusunda yeterli dökümana sahip olduğundan emin olun.
11 – Tema Geliştiricisi Destek Sağlıyor Mu?
Ücretsiz WordPress teması kullanmanın dezavantajlarından birisi, hiçbir garanti desteğinin olmamasıdır. Bazı geliştiriciler ücretsiz temalarına gerekli desteği sağlarken, birçok ücretsiz temada destek seçeneği yoktur. Daha kötüsü markette satılan kimi wordpress temaları da aynı soruna sahiptir. Kimi tema geliştiricileri daha çok para kazanmak adına sürüme odaklanırlar, daha çok tema üretirler ancak satın alma işlemi sonrasında size gerekli desteği sağlamazlar.
Böyle durumlarda birçok problemi ya kendi başınıza çözmeniz gerekecek ya da en küçük problemleri çözmek için üçüncü taraf geliştiriciye ödeme yapmak zorunda kalacaksınız.
Satın almadan önce iyi dokümantasyon ve destek seçeneğine sahip olan WordPress temasını seçtiğinizden emin olun. Premium WordPress temalarının çoğu, 1 yıllık e-posta tabanlı destekle size ayrıntılı dökümanları sunarlar.
12 – Tema Geliştiricisi Güvenilir Mi?
Yukarıda bahsettiğimiz destek problemlerinden ötürü satın almadan önce tema geliştiricisinin güvenilir olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir.
WordPress temasının kalitesinin başka sağlam göstergesi de kullanıcıları tarafından sağlanan incelemelerdir. Temaya ve geliştiriciye yapılan yorumları takip ederek temanın performansı konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. Daha önce almayı planladığınız temayı satın alan kullanıcılar deneyimlerini ürün sayfasında paylaşacaklardır.
13 – Çeviri Seçenekleri Hazır Olmalı
Doğal olarak neredeyse tüm WordPress Temaları İngilizce yazılmıştır. Eğer kurmak istediğiniz WordPress sitesinin dili İngilizce olacaksa bu konu sıkıntı oluşturmayacaktır ancak büyük ihtimalle siz sitenizi Türkçe oluşturacaksınız.
Herhangi problemle karşılaşmadan önce WordPress temanızın çeviriye uyumlu olduğundan ve çok dilli WordPress eklentilerini desteklediğinden emin olun.
14 – SEO Dostu WordPress Teması
WordPress temanız, sitenizin SEO dostu olmasında çok önemli rol oynar. İyi görünümüyle hoşunuza giden bir WordPress teması kötü kodlanmış HTML’le oluşturulmuş olabilir, bu durum sitenizin arama motorlarındaki performansını etkileyecektir.
Tabii ki, WordPress kullanmaya yeni başlayanların temanın kaynak kodunu kendi başlarına analiz etmesi oldukça zorlayıcı olacaktır. Bu nedenle birçok Premium WordPress tema geliştiricisi, sayfalarının SEO optimizasyonun yapılıp yapılmadığını size bildirecektir.
Ayrıca, siz de sayfanın W3C Biçimlendirme Doğrulama Servisi ile kontrol ederek uygun HTML5 üretip üretmediğini kontrol edebilirsiniz.
Önemli: W3C aracının endişelenecek bir şey olmayan birçok uyarı üreteceğini de lütfen unutmayın.
15 – Temanın Geri Ödeme Garantisi Var Mı?
Bazen her kontrolü yaptıktan sonra, temanızın hala istediğiniz şekilde çalışmadığını görebilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaştığınızda WordPress temasını iade edip, paranızı geri alabilmek iyi olacaktır.
Satın almadan önce temayı satın aldığınız tema mağazasının para iade garantisi olup olmadığını kontrol edin. Eğer geri ödeme seçeneğine sahiplerse alışveriş yaparken içiniz daha rahat olacaktır.
WordPress Tema Seçimi – Kullanılabilecek Siteler
Yüksek kaliteli WordPress temaları satan birçok premium tema mağazası var. Çoğu tema mağazası aynı zamanda eşit kalitede ücretsiz temalar da sunmaktadır ancak ücretsiz temalar daha az özellik içerir.
WordPress Teması Satın Alabileceğiniz Tema Mağazalarının en ünlüleri şunlardır;
Web sitenize mükemmel tema seçmek, özellikle de WordPress’de yeniyseniz, sinir bozucu olabilir.
Bu sorunu çözmek adına WordPress tema seçiminde karşılaşılan problemleri 15 alt başlık altında inceleyerek, size uygun WordPress temasını nasıl aramanız gerektiğini yazımızda anlattık.
WordPress tema seçimini bahsettiğimiz noktalar ışığında yaparsanız uzun vadede yüksek performans elde edeceksiniz.
Henüz Yorum Yapılmadı